Vega (tonijn)salade van kikkererwten

Sinds ik grotendeels vegetarisch eet, blijven er toch wel dingen die ik mis. Zoals een lekkere tonijnsalade voor bij de lunch of op de borrelplank. Tot ik een fotootje met bijschrift vega tonijnsalade voorbij zag komen op Instagram. Ik ben gaan zoeken op internet en vervolgens aan de slag gegaan want kikkererwten heb ik altijd op voorraad. Hierbij mijn versie van een vega tonijnsalade, de volgende keer probeer ik hem zoals ik de tonijnsalade normaal gesproken maak (lees, zonder mayonaise). Deze salade van kikkererwten smaakt echt heerlijk op een cracker met komkommer en tomaat, maar zal zeker ook goed passen op een borrelplank!

Een vegetarische salade voor bij de lunch of op de borrelplank. Deze (tonijn)salade is gemaakt van kikkererwten. Probeer het eens en verras iedereen met deze gezonde salade!

#recept #salade #vega #vegetarisch #tonijnsalade #kikkererwten

Voor je begint

Wil je dit recept helemaal vegan maken, vervang de gewone mayonaise dan door een vegan variant. Wil je geen mayonaise gebruiken, voeg in delen dan een goede olijfolie toe en proef tussentijds, zodat het niet te vet wordt. Nog een tip: heb je geen zilveruitjes in huis, probeer dan eens kappertjes, dat is een goed alternatief. De salade droogt snel uit, dus bewaar hem afgedekt in de koelkast, dan blijft hij wel een paar dagen goed.

Gooi het water van de kikkererwten (ook wel aquafaba genoemd) niet weg! Maak er vegan meringues of schuimpjes van, dat compenseert het gezonde een beetje ;-). Ik had het kommetje op het aanrecht staan en mijn man keek walgend naar me toen ik opmerkte dat je er schuimpjes van kunt maken. Hij geloofde niet dat hij ze al een aantal keren heeft gegeten zonder het verschil te proeven met “echte”. Dus: zeker eens proberen!

Recept Vega tonijnsalade van kikkererwten

Lunch of borrel
voor ca. 275 gram
Voorbereiden:
5 min.
Bereiden:
10 min.
Totale tijd:
30 min.

Ingrediënten

 • 1 blik kikkererwten (400 g)
 • 1 nori vel
 • ½ rode ui
 • 2 el (vegan) mayonaise
 • ½ – 1el goede olijfolie
 • 1 – 2 el zilveruitjes (naar smaak)
 • 1 lente-ui
 • ½ tl mosterd
 • 1 citroen (voor rasp en sap)
 • Peper en zout

En verder

 • Keukenmachine of messenbakje van de staafmixer

Bereiding

Giet de kikkererwten af in een zeef – vang het vocht eventueel op, je kunt er goed schuimpjes mee bakken! Spoel met schoon water en laat goed uitlekken.

Snipper de rode ui fijn, halveer de zilveruitjes (snijd grote exemplaren in vieren), snijd de lente-ui in ringetjes.

Borstel de citroen goed schoon onder de kraan en droog af.

Verkruimel het nori vel – dat gaat het makkelijkst in een keukenmachine of het messenbakje. Voeg de uitgelekte kikkererwten toe en laat even draaien. Zorg ervoor dat je de kikkererwten niet helemaal fijn draait! Er mogen best nog wat stukjes in zitten.

Schep het mengsel in een kom en voeg de helft van de olijfolie en de overige ingrediënten toe, maar houd wat lente-ui achter voor de garnering. Rasp ongeveer een kwart van de citroenschil en voeg ½ sap toe naar smaak.

Proef de salade en voeg nog peper en zout toe. Eventueel kun je nog wat extra mosterd en citroen toevoegen als dat nodig is. Is de salade te droog, voeg dan nog ½ eetlepel olijfolie toe.

Dek de salade af en laat alle smaken een kwartiertje goed op elkaar inwerken.

Klik op onderstaande knop om het recept op te slaan.

Pin de foto van de Vega tonijnsalade van kikkererwten

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Een vegetarische salade voor bij de lunch of op de borrelplank. Deze (tonijn)salade is gemaakt van kikkererwten. Probeer het eens en verras iedereen met deze gezonde salade!

#recept #salade #vega #vegetarisch #tonijnsalade #kikke

Voor dit recept werd ik geïnspireerd door Healthy Habits by Hilde, neem zeker eens een kijkje op haar blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s