Madeleines met honing en amandelmeel

Een tijdje geleden waren we in Utrecht op bezoek bij de kleinkinderen. Onze schoondochter is Française en ze schotelt ons vaak heerlijke baksels voor. Dit keer waren het madeleines, die Franse cakejes weet je wel, vers uit de oven. Gelukkig in mini-formaat, want ze waren zó lekker dat we er geen genoeg van konden krijgen.
Thuis gekomen bestelde ik meteen een madeleinevorm bij Dille & Kamille – bleek het voor XL-madeleines te zijn (blijft lastig om goed in te schatten hoe iets er in het echt uitziet 😉 ). Maar goed, wij kunnen ons wel beheersen en houden het bij één madeleine per kopje koffie of thee. Dacht ik, maar niet dus, want deze madeleines met honing en amandelmeel zijn eigenlijk veel te lekker. Niet goed voor je, maar als je het bij één kunt laten… Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een kleinere portie te maken, of je buren blij te maken.

Madeleines zijn kleine cakejes in de vorm van een schelp. In dit makkelijke basisrecept gebruik ik honing en amandelmeel. Ook geef ik je nog wat tips voor meer variatie.

#recept #basisrecept #madeleines #bakken #zoet #cake
Madeleines zijn kleine cakejes in de vorm van een schelp. In dit makkelijke basisrecept gebruik ik honing en amandelmeel. Ook geef ik je nog wat tips voor meer variatie.

#recept #basisrecept #madeleines #bakken #zoet #cake

Een basisrecept is altijd handig om mee te beginnen

In veel recepten voor madeleines (ik haalde mijn inspiratie bij Heel Holland Bakt en Hidde den Brabander) wordt honing gebruikt en amandelmeel. Heb je geen amandelmeel in huis, dan kun je dit ook vervangen door gewone tarwebloem. Klop dan de suiker met de eieren en meng later pas alle bloem er door.
De beurre noisette die gebruikt wordt is boter die je laat smelten en vervolgens verwarmt tot hij een goudbruine kleur krijgt. Hierdoor verandert de smaak van de boter en wordt deze iets nootachtig. Dat ruik je ook. Vind je dat voor nu te ingewikkeld, gebruik dan gewoon gesmolten boter.
En als laatste: het beslag wordt in de koelkast gezet om af te koelen. Ga uit van minimaal een uur, maar 2 uur is beter.

Dit recept is voor 12 grote madeleines. Gebruik je een andere (kleinere vorm) dan worden het er natuurlijk meer. Pas eventueel de hoeveelheden aan: verdubbel voor 24 stuks, of halveer voor minder kleine madeleines.

Als je het basisrecept onder de knie hebt, kun je ook gaan experimenteren, bijvoorbeeld de honing vervangen door ahornsiroop, of door cacao (marmer-madeleines), chocola of noten toe te voegen. En, niet te vergeten: dompelen in chocolade of garneren met icing. Allemaal lekker!


Ingrediënten

Hoofdgerecht
Voor 2 personen
Voorbereiden:
minuten
Bereiden:
minuten
Totale tijd:
minuten
  • 90 g roomboter
  • 10 g (biologische) bloemenhoning
  • 50 g amandelmeel
  • 80 g fijne suiker
  • 2 eieren (M)
  • 90 g bloem

En verder

  • bakvorm voor madeleines
  • mixer met garde
  • spuitzak

Bereiding

Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen.

Maak de beurre noisette: Smelt de roomboter in een pannetje en laat langzaam op niet te hoog vuur goudbruin kleuren. Let op dat het niet verbrandt! Meng de honing erdoor en laat afkoelen.

Meng de suiker met het amandelmeel en klop dit schuimig met de eieren. Spatel er dan langzaam de gezeefde bloem door en vervolgens de boter. Strijk de bovenkant glad en dek af met plasticfolie. Je kunt het beslag ook alvast in een spuitzak scheppen, sluit hem dan af met een knijper en draai wat folie om het spuitmondje.

Laat het beslag afgedekt 2 uur in de koelkast afkoelen.

Verwarm de oven voor op 210oC (of 190oC hetelucht).

Schep het beslag in een spuitzak met rond mondstuk. Beboter eventueel de bakvorm en vul dan elk bakje tot tweederde met het beslag. Vind je een spuitzak niet handig, dan kun je ook een kleine ijslepel gebruiken of 2 lepeltjes.

Zet de bakvorm in de oven en verlaag de temperatuur naar 190oC (of 170oC hetelucht). Bak de madeleines in het midden van de oven in ca. 8 minuten goudbruin en gaar.

Haal de madeleines uit de vorm en laat op een rooster volledig afkoelen.

Heb je nog beslag over, laat de vorm dan wat afkoelen en bak de volgende portie.

Klik op onderstaande knop om het recept op te slaan.

Pin de foto van de Madeleines met honing en amandelmeel

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Madeleines zijn kleine cakejes in de vorm van een schelp. In dit makkelijke basisrecept gebruik ik honing en amandelmeel. Ook geef ik je nog wat tips voor meer variatie.

#recept #basisrecept #madeleines #bakken #zoet #cake

2 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s