Linzen met tomaatjes en lente-ui

Deze linzen met tomaatjes en lente-ui zijn zo lekker, dat zelfs de vleeseter hier in huis daar graag een hapje van mee eet. Het gerechtje is heel gemakkelijk als je linzen uit blik gebruikt. De tomaten, lente-ui en kruiden geven de linzen extra smaak. Ik gebruikte zwarte knoflook in plaats van verse. Zwarte knoflook is gefermenteerde knoflook en de smaak heeft iets weg van drop.

Deze linzen met tomaat en lente-ui krijgen extra smaak door kruiderij en zwarte knoflook. Een heerlijk bijgerecht dat ook prima als vleesvervanger op tafel gezet kan worden. 

#recept #linzen #vegetarisch #vegan #makkelijk #gezond

Langzaam of snel?

Heb je wat meer tijd, zet dan de gehalveerde tomaatjes met de kruiden op een heel laag vuur en laat de tomaatjes zachtjes garen. Hierdoor krijgen ze meer smaak en worden alle smaken ook in de olijfolie opgenomen. Weinig tijd? Zet het vuur wat hoger en je gerecht is in een kwartiertje klaar.
Als je groene gedroogde linzen hebt, dan kun je deze ook gebruiken natuurlijk – nog lekkerder dan linzen uit blik. De kooktijd is afhankelijk van de soort linzen, maar ook van de “leeftijd” van je gedroogde linzen. Zijn ze net gedroogd, dan is de kooktijd korter. Heb je de zak linzen al een jaar of zo in je keukenkast staan, dan kan de kooktijd zomaar een kwartier langer zijn. Houd daar rekening mee!

Recept: Linzen met tomaatjes en lente-ui

Deze linzen met tomaat en lente-ui krijgen extra smaak door kruiderij en zwarte knoflook. Een heerlijk bijgerecht dat ook prima als vleesvervanger op tafel gezet kan worden. 

#recept #linzen #vegetarisch #vegan #makkelijk #gezond
Bijgerecht
voor 2 personen
Voorbereiden:
5 min.
Bereiden:
10-20 min.
Totale tijd:
15-35 min.

Ingrediënten

  • 1 blikje linzen (265 g uitlekgewicht)
  • 2 zongedroogde tomaten
  • 2 teentjes zwarte knoflook of 1 teentje verse knoflook
  • 1 tl za’atar
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 8 cherrytomaatjes
  • 1 lente-ui
  • goede (olijf)olie om in te bakken
  • peterselie voor de garnering
  • evt. zwarte olijven

Bereiding

Giet de linzen af in een zeef, spoel met water en laat uitlekken.

Snijd de zongedroogde tomaten in reepjes en giet er een half kopje kokend water op, zodat ze zacht worden.

Snipper de knoflook en snijd de lente-ui in ringetjes. Halveer de tomaatjes, grotere exemplaren kun je ook in vieren snijden.

Verhit een scheutje olie in een pan met anti-aanbaklaag. Voeg de zwarte knoflook toe met de kruiden, het wit van de lente-ui en de tomaatjes. Zet het vuur heel laag en laat zachtjes smoren tot de lente-ui zacht begint te worden, maar niet zolang dat de tomaatjes helemaal uit elkaar vallen.
(Gebruik je verse knoflook, snipper deze dan en bak in de olie tot ze zacht wordt, maar niet bruin.)

Voeg dan de uitgelekte linzen toe met peper en zout. Laat af en toe omscheppend warm worden. Tenslotte nog het groen van de lente-ui erbij en verse peterselie.

Lekker als vleesvervanger bij groenten, stamppot enz.

Pin deze foto van de Linzen met tomaatjes en lente-ui

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Deze linzen met tomaat en lente-ui krijgen extra smaak door kruiderij en zwarte knoflook. Een heerlijk bijgerecht dat ook prima als vleesvervanger op tafel gezet kan worden. 

#recept #linzen #vegetarisch #vegan #makkelijk #gezond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s