Pastinaak puree met salieboter en tomaatjes

Ben je ook zo’n fan van puree? Zeker in combinatie met geroosterde groenten kan ik daar echt van genieten. Daarbij een lekker stukje vis, champignonstoof of linzenstoof en ik eet mijn buikje rond. Wat er op het menu staat ’s avonds, start bij mij altijd met een blik op de groentevoorraad. Aan de hand daarvan maak ik mijn keuze: worden het aardappelen, pasta of rijst, gewoon Hollandse pot of toch iets met een buitenlands smaakje. Met pastinaken in de koelkast besloot ik eindelijk eens pastinaak puree te maken. De ideale manier om wat extra groenten toe te voegen aan de maaltijd! Lekker met de gestoofde tomaatjes en de salieboter. De geroosterde pastinaak zorgt voor een extra feestelijk tintje.

Pastinaak puree - de ideale manier om wat extra groenten toe te voegen aan de maaltijd! Lekker met de gestoofde tomaatjes en de salieboter. De geroosterde pastinaak zorgt voor een extra feestelijk tintje.

Tips voor de bereiding

De snelste bereiding is pastinaak en aardappel samen te koken. Waar je ook voor kunt kiezen is om alles te stomen in een stoomoven – of gebruik een stoommandje, dat gaat ook prima. Tenslotte kun je ook de blokjes pastinaak roosteren in de oven, maar dan moet je ervoor zorgen dat ze niet te donker worden (dan krijgt je puree een vreemde kleur).
Maak het recept eenvoudig vegan door plantaardige boter en melk te gebruiken.

Serveer de puree met geroosterde trostomaten en nog een extra groentegerecht. Voor erbij kun je kiezen uit een champignonstoof of een lekker stukje vis of vlees. Mijn favoriet is linzenstoof (bijvoorbeeld dit recept), dat is makkelijk en ideaal als je snel een maaltijd op tafel wil zetten.


Recept: Pastinaak puree met salieboter en tomaatjes

Pastinaak puree - de ideale manier om wat extra groenten toe te voegen aan de maaltijd! Lekker met de gestoofde tomaatjes en de salieboter. De geroosterde pastinaak zorgt voor een extra feestelijk tintje.
Hoofdgerecht
voor 2 personen
Voorbereiden:
30 minuten
Bereiden:
20 minuten
Totale tijd:
50 minuten

Ingrediënten

 • 500 g kruimige aardappelen
 • 250 g pastinaak
 • Ca. 50 g ongezouten roomboter
 • Ca. 150 ml melk
 • Peper en zout
 • 6 salieblaadjes
 • 1 teentje knoflook
 • 2 trosjes cherrytomaten
 • Olijfolie

En verder

 • Bakplaat en bakpapier
 • Deense klopper voor het mengen van de puree

Bereiding

Verwarm de oven op 200oC (of 180 oC hetelucht).

Schil de pastinaak en halveer in de lengte. Schaaf met een dunschiller of mandoline 4 dunne plakken van de pastinaak en leg apart.

Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Leg de geschaafde pastinaak aan een kant en kwast deze in met een beetje olie. Leg aan de andere kant de tomaatjes en druppel er wat olijfolie over. Bestrooi pastinaak en tomaatjes met zout.
Schuif de bakplaat in de oven en bak tot de pastinaak bruin en knapperig is en de tomaatjes zacht. Schakel dan de oven uit en laat met de ovendeur op een kier afkoelen.

Snijd de pastinaak en de geschilde aardappelen in stukken van dezelfde grootte. Kook in water met zout in ca. 15 minuten zachtjes gaar. Giet af in een zeef en laat even droogstomen.

Verhit intussen in de kookpan een half kopje melk. Voor deze puree heb je minder melk nodig omdat de pastinaak vrij vochtig is. Pureer de aardappel en pastinaak met een pureepers of gebruik een pureestamper. Is de puree nog te droog, voeg dan nog een scheutje melk toe.
Meng ongeveer 1 eetlepel roomboter door de puree. Proef op smaak en voeg als dat nodig is nog wat peper en zout toe. Sluit de pan met deksel en houd warm.

Plet het teentje knoflook. Verhit in een koekenpan de overige boter met de knoflook tot deze licht begint te bruinen. Vis de knoflook uit de pan. Leg nu de salie er in en bak zachtjes enkele minuten tot de salie nog net niet begint te kleuren. Draai het vuur uit, haal de salie uit de pan en laat even uitlekken op een vel keukenpapier.

Schep op verwarmde borden een flinke lepel puree. Schenk wat van de salieboter over de puree, garneer met 2 blaadjes salie en de pastinaakchips. Leg de tomaatjes er naast.

Pin de foto van de Pastinaak puree met salieboter en tomaatjes

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Pastinaak puree - de ideale manier om wat extra groenten toe te voegen aan de maaltijd! Lekker met de gestoofde tomaatjes en de salieboter. De geroosterde pastinaak zorgt voor een extra feestelijk tintje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s