Platbrood met geroosterde bloemkool, rode kool en avocado

Deze geroosterde bloemkool met rode kool en avocado is heerlijk met Libanees platbrood. De hoeveelheden zijn precies genoeg voor een lunchgerecht en zo krijg vanzelf weer wat extra groenten binnen. Want meer groenten eten, dat is de kreet die je steeds vaker hoort en waarvan iedereen wel iets van vindt. Sinds ik zelf nauwelijks nog vlees eet, merk ik dat ik bij het bedenken van de maaltijd bijna altijd de groenten als basis neem. Op de een of andere manier vind ik dat veel makkelijker. Ik maak voor de boodschappen een lijst met groenten en bedenk wat we daarbij zouden kunnen eten.

Wij eten ongeveer 250 gram groenten per persoon – voor de avondmaaltijd dan. Het gaat bijna automatisch, want vaak zijn groenten per 450-500 gram verpakt. Een grote bloemkool is zelfs genoeg voor twee keer en dat geldt eigenlijk voor alle kolen. En is het eens iets minder, dan doe ik er soms nog een andere groente bij of een salade.

De pittig geroosterde bloemkoolroosjes combineren perfect met de rode kool en de avocadoroom. Eet met Libanees platbrood of wraps en je hebt een heerlijke en gezonde lunch.
De pittig geroosterde bloemkoolroosjes combineren perfect met de rode kool en de avocadoroom. Eet met Libanees platbrood of wraps en je hebt een heerlijke en gezonde lunch.

Wat eten we vandaag?

De makkelijkste manier om groenten de basis van je maaltijd te maken is het maken van een weekmenu. Vind je het nu lastig om telkens weer iets anders te bedenken, kijk dan eens op de website van Verse Oogst. Hier kun je heel veel te weten komen over alle soorten verse groenten en fruit en wie dat teelt in Nederland. Weet jij bijvoorbeeld hoe witlof groeit?

In februari zijn ze gestart met de Veggies First campagne: begin met groenten als basis en bouw dat uit tot een lekkere en gezonde maaltijd. Bovendien – ook handig – op de website vind je recepten voor de broodnodige inspiratie. Zoals bijvoorbeeld het originele recept voor de pittig geroosterde bloemkool wraps. Ik ontving de groenten voor dit recept en probeerde het uit. Natuurlijk heb ik er een eigen draai aan gegeven, dat kan bijna niet anders :-P. Ik ben namelijk een grote fan van Libanees platbrood (die vind ik lekkerder dan wraps). Ook heb ik de verschillende specerijen vervangen door baharat. Dit is een erg lekker, pittig Oosters specerijenmengsel dat ik altijd op voorraad heb en echt een boost geeft aan de bloemkool.


Recept: Platbrood met geroosterde bloemkool, rode kool en avocado

De pittig geroosterde bloemkoolroosjes combineren perfect met de rode kool en de avocadoroom. Eet met Libanees platbrood of wraps en je hebt een heerlijke en gezonde lunch.
Lunchgerecht
voor 2 personen
Voorbereiden:
15 min.
Bereiden:
30 min.
Totale tijd:
45 min.

Ingrediënten

Voor de bloemkool

  • ½ flinke bloemkool
  • 1 tl baharat
  • mespunt knoflookpoeder
  • zout
  • 1 el neutrale olie (bijv. rijstolie)

Voor de avocadoroom

  • ½ avocado
  • 1 tl limoensap
  • 50 g Griekse yoghurt (10% vet) of zure room
  • 10 g korianderblaadjes
  • Peper en zout

Voor erbij

  • ¼ rode kool
  • 2 Libanese wraps

En verder

  • Bakplaat met bakpapier
  • Mandoline

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220oC (200oC hetelucht).

Verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een ruime kom met de olie. Voeg de bloemkoolroosjes toe en hussel goed.
Verdeel over de bakplaat en rooster ongeveer 25 minuten in de oven.

Schaaf de rode kool zo dun mogelijk. Dit gaat het makkelijkst op een mandoline, maar het lukt ook met een dunschiller, scherpe kaasschaaf of anders met een scherp mes.

Prak de avocado met het limoensap met een vork in een kommetje. Snijd de korianderblaadjes fijn en voeg de helft toe samen met de yoghurt. Meng en breng op smaak met zout en peper.

Haal de bloemkoolroosjes uit de oven.

Schep wat van de avocadoroom op een wrap en beleg met de bloemkool en rode kool. Strooi er nog wat extra koriander over en eventueel nog een drupje limoensap.

Pin de foto van de Geroosterde bloemkool met rode kool en avocado

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

De pittig geroosterde bloemkoolroosjes combineren perfect met de rode kool en de avocadoroom. Eet met Libanees platbrood of wraps en je hebt een heerlijke en gezonde lunch.

Noot: de ingrediënten voor dit recept ontving ik gratis van Verse Oogst. Op hun website staat ook het originele recept.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s