Romige tagliatelle met spruitjes en walnoten

Spruitjes en pasta, misschien geen logische combinatie zul je denken, maar deze romige tagliatelle met spruitjes en walnoten is me toch lékker! De spruitjes worden even gebakken met een uitje en knoflook in citroenolie. Dan wordt er een roomsausje bij gemaakt en als de tagliatelle al dente gekookt is, hussel je alles door elkaar en serveer je dit verrassende gerecht met walnoten en Parmezaanse kaas.
Het spruitenseizoen loopt van september tot april, het kan dus nog nét! Haast je naar de winkel en probeer het vandaag nog 😉 .

Spruitjes en pasta, misschien geen logische combinatie zul je denken, maar deze romige tagliatelle met spruitjes en walnoten is me toch lékker! De spruitjes worden even gebakken met een uitje en knoflook in citroenolie. Dan wordt er een roomsausje bij gemaakt en als de tagliatelle al dente gekookt is, hussel je alles door elkaar en serveer je dit verrassende gerecht met walnoten en Parmezaanse kaas.
Spruitjes en pasta, misschien geen logische combinatie zul je denken, maar deze romige tagliatelle met spruitjes en walnoten is me toch lékker! De spruitjes worden even gebakken met een uitje en knoflook in citroenolie. Dan wordt er een roomsausje bij gemaakt en als de tagliatelle al dente gekookt is, hussel je alles door elkaar en serveer je dit verrassende gerecht met walnoten en Parmezaanse kaas.

Roosteren of roerbakken?

Geroosterde spruiten kunnen heel lekker zijn, maar als ik ze in een pasta gebruik dan heb ik ze toch liever wat meer gaar. Om toch de geroosterde smaak te krijgen bak je de spruiten eerst licht aan en vervolgens garen ze in wat kookvocht van de pasta. Makkelijk genoeg. Voor het bakken gebruikte ik citroen-tijm-olie, dat is olijfolie die op smaak wordt gebracht met citroen en tijm. Het geeft een heerlijke smaak aan de spruiten. Heb je deze olie niet, gebruik dan goede olijfolie en tijm. De honing is optioneel en kun je toevoegen als je niet zo van het bittere van spruiten houdt.

De monchou kun je ook vervangen door ricotta of mascarpone. Of maak zelf een roomsaus van roux met volle melk of room en bouillon.


Recept: Tagliatelle met spruitjes en walnoten

Spruitjes en pasta, misschien geen logische combinatie zul je denken, maar deze romige tagliatelle met spruitjes en walnoten is me toch lékker! De spruitjes worden even gebakken met een uitje en knoflook in citroenolie. Dan wordt er een roomsausje bij gemaakt en als de tagliatelle al dente gekookt is, hussel je alles door elkaar en serveer je dit verrassende gerecht met walnoten en Parmezaanse kaas.
Hoofdgerecht
voor 2 personen
Voorbereiden:
20 minuten
Bereiden:
20 minuten
Totale tijd:
40 minuten

Ingrediënten

 • 150-175 g tagliatelle of andere pasta naar keuze
 • ca. 65 g walnoten
 • 350 g spruitjes
 • ca. 1 el citroen-tijm-olie
 • 1 sjalotje
 • 1 teentje knoflook
 • 1 maggiblokje
 • ½-1 pakje Monchou
 • Parmezaanse kaas
 • citroen (voor rasp en sap)
 • evt. een halve el honing

Bereiding

Breng water met zout aan de kook voor de pasta.

Maak de spruitjes schoon en halveer ze (grote in vieren). Pel de knoflook en snijd in plakjes. Snipper het sjalotje.

Rooster de walnoten 2-3 minuten in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Laat afkoelen op een bord.

Verhit ca. 1 el kruidenolie in een wokpan of hapjespan. Smoor hierin de spruiten met de knoflook (en eventueel de honing) ca. 3-4 minuten. Blus af met 75 ml kookwater van de pasta en verkruimel het maggiblokje erboven. Laat zachtjes stoven tot de spruiten beetgaar zijn. Het kookvocht mag gedeeltelijk verdampen, dat is niet erg.

Kook ondertussen de pasta al dente. Giet af, maar bewaar nog een kopje kookwater.

Als de spruiten zacht, maar nog wel beetgaar zijn kan de Monchou erbij. Het kan zijn dat een half pakje voldoende is, maar voeg gerust meer toe als dat nodig is. Roer tot de Monchou volledig is opgelost. Meng dan de pasta erdoor, breng op smaak met peper en eventueel nog zout.
Is de saus te dik, voeg dan nog een scheutje kookwater toe.
Rasp er naar smaak citroenschil boven en eventueel een kneepje sap.

Serveer de pasta bestrooid met de geschaafde Parmezaanse kaas en de grof gehakte walnoten.

Pin de foto van de Tagliatelle met spruitjes en walnoten

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Spruitjes en pasta, misschien geen logische combinatie zul je denken, maar deze romige tagliatelle met spruitjes en walnoten is me toch lékker! De spruitjes worden even gebakken met een uitje en knoflook in citroenolie. Dan wordt er een roomsausje bij gemaakt en als de tagliatelle al dente gekookt is, hussel je alles door elkaar en serveer je dit verrassende gerecht met walnoten en Parmezaanse kaas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s