Chocolade marmer tulband

Met het oog op de Paasbrunch (verdeeld over 2 dagen) bakte ik een heerlijke chocolade marmer tulband. Het voordeel is namelijk dat je een tulband gerust een dag of twee van te voren kunt bakken. We aten er bijna een hele week van – een nadeel als je een huishouden van 2 personen hebt. Alhoewel iemand hier in huis dat helemáál geen probleem vindt.

Voor de decoratie gebruikte ik paaseitjes. De tulband wordt royaal overgoten met gesmolten chocolade, waarna je hem met fijngehakte chocola bestrooid. Heb je die nu niet meer in huis, aarzel niet maar vervang gerust door andere chocolade. Het doet aan de smaak niets af!

Een marmercake van chocolade en vanillecake is op zichzelf al heerlijk. Nog lekkerder wordt deze tulband als je hem rijkelijk overgiet met gesmolten chocolade en fijngehakte chocola. Volg de stappen van het recept voor dit mooie resultaat.
Een marmercake van chocolade en vanillecake is op zichzelf al heerlijk. Nog lekkerder wordt deze tulband als je hem rijkelijk overgiet met gesmolten chocolade en fijngehakte chocola. Volg de stappen van het recept voor dit mooie resultaat.

Voordat je begint

De Nordic Ware tulbandvorm die ik hier gebruik, heeft een inhoud van zeker 2,5 liter. Dat betekent dat je een beslag maakt op basis van 5 of 6 eieren. Ik besloot een kleinere tulband te bakken op basis van 4 eieren. Wil je graag een grote tulband, tel dan bij de hoeveelheden zoals in het recept vermeld de helft erbij op: 6 eieren en 300 gram boter, suiker en bloem.

Ook verdeelde ik het beslag in de vorm niet “netjes” aan de ene kant had ik meer vanille, aan de andere kant meer chocoladebeslag. Na het bakken en aansnijden kun je kiezen of je liever een stukje cake hebt met meer of minder chocola. Iedereen happy!


Recept: Chocolade marmer tulband

Gebak
voor ca. 18 stukken
Voorbereiden:
20 minuten
Bereiden:
20 minuten
Totale tijd:
1 uur en 40 minuten

Ingrediënten

 • 200 g ongezouten roomboter + extra voor het invetten van de vorm
 • 200 g witte basterdsuiker
 • 4 eieren (M)
 • 200 g tarwebloem
 • 1 tl bakpoeder
 • 1 tl vanille extract
 • Snuf zout

Voor de chocolade

 • 20 g cacaopoeder
 • 20 g witte basterdsuiker
 • 1 el water

Voor de garnering

 • Ca. 50 g melk of puur chocola en witte chocola
 • Evt. grof gehakte paaseitjes of andere chocola als extra garnering

En verder

 • Tulbandvorm van ca. 2 liter
 • Hand- of standmixer

Bereiding

Laat alle ingrediënten enkele uren op kamertemperatuur komen. Hoe zachter de boter, hoe makkelijker het mixen.

Vet de bakvorm in met een kwastje en de zachte boter. Zorg zeker bij een hoekige vorm dat je elk hoekje meeneemt. Strooi wat bloem of paneermeel in de vorm en schudt ermee zodat de boter bedekt is met een laagje. Klop het overtollige er uit.

Verwarm de oven voor op 160oC (140oC hetelucht).

Klop de boter met de suiker en vanille extract schuimig. Gebruik de gardes van de handmixer of de vlinderspatel van de standmixer.
Voeg dan één voor één de eieren toe. Als het ei volledig is opgenomen voeg je pas het volgende toe.
Zeef bloem met bakpoeder en zout en voeg dit in delen toe aan het beslag. Spatel dit er met de hand door, of ga verder met de standmixer.

Zeef het cacaopoeder en meng met de basterdsuiker en water tot een papje.

Schep de helft van het beslag in de vorm. Meng het cacaopapje door het restant van het beslag en verdeel dit dan in de vorm. Neem de achterkant van een lepel of een satéprikker en maak draaiende bewegingen door het beslag. Hierdoor ontstaan de mooie krullen straks in de cake.

Schuif de bakvorm onder in de oven en bak de cake in ca. 60 minuten tot hij gaar is. Steek er een satéprikker in, deze dient er droog uit te komen. Er mogen wel wat cakekruimels aan plakken, maar zeker geen beslag.

Laat 10 minuten afkoelen in de vorm. Keer voorzichtig op een rooster en laat verder afkoelen.

Laat de 2/3 deel van de witte chocolade in een kom smelten boven een pannetje met kokend water. Voeg dan de rest toe en meng goed tot alle chocola gesmolten is. Laat het met een lepel over de cake lopen. Doe hetzelfde met de melk of pure chocola.
Garneer met de grof gehakte chocola.

Pin de foto van de Chocolade marmer tulband

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Een marmercake van chocolade en vanillecake is op zichzelf al heerlijk. Nog lekkerder wordt deze tulband als je hem rijkelijk overgiet met gesmolten chocolade en fijngehakte chocola. Volg de stappen van het recept voor dit mooie resultaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s