Mac ’n cheese met groenten

Wat is pasta nou zonder kaas? De ultieme combinatie is dan toch wel de mac ’n cheese. Officieel natuurlijk met macaroni, maar die “mag” ik hier niet op tafel zetten. Gelukkig kun je de mac ’n cheese ook prima met andere pasta maken. Meestal kies ik voor fusilli of penne – zorg wel dat je een goede kwaliteit pasta hebt, die na het koken ook nog wat stevigheid behoudt. Daarnaast ga ik het liefst voor de makkelijke versie met een kaas die snel smelt en voeg ik er nog wat groenten aan toe zoals courgette en doperwten.
Wil je toch ook een salade erbij, gebruik dan iets minder pasta. Ik ga het liefst hier voor de volle 200 gram pasta en geniet van mijn makkelijke mac ’n cheese met groenten.

Wat is pasta nou zonder kaas? De ultieme combinatie is dan toch wel de mac 'n cheese. Officieel natuurlijk met macaroni, maar ook prima met andere pasta. Daarnaast ga ik het liefst voor de makkelijke versie met een kaas die snel smelt en voeg ik er nog wat groenten aan toe zoals courgette en doperwten.
Wat is pasta nou zonder kaas? De ultieme combinatie is dan toch wel de mac 'n cheese. Officieel natuurlijk met macaroni, maar ook prima met andere pasta. Daarnaast ga ik het liefst voor de makkelijke versie met een kaas die snel smelt en voeg ik er nog wat groenten aan toe zoals courgette en doperwten.

Welke kaas vind je lekker?

Er zijn genoeg mensen die gruwelen van schimmelkaas zoals gorgonzola. De magor die ik in dit recept gebruik is een gemengde kaas van gorgonzola met roomkaas. Hierdoor wordt het een licht pittige, maar toch romige kaassaus. Kun je het écht niet waarderen, vervang de magor dan gerust door een kaas van je voorkeur. Gebruik wel een kaas die goed smelt zoals bijvoorbeeld… Gruyere, Cheddar of Peccorino. De belegen kaas die ik hier toevoeg lost ook makkelijk op en gaat ook als topping op de schotel voor een lekker krokant korstje.


Recept: Mac ’n cheese met groenten

Hoofdgerecht
voor 2 personen
Voorbereiden:
30 minuten
Bereiden:
15 minuten
Totale tijd:
45 minuten

Ingrediënten

 • 150-200 g pasta naar keuze
 • 1 sjalotje of ½ ui
 • 1 flinke courgette
 • 1 kopje (diepvries) doperwten
 • 200 g magor kaas
 • 100 ml slagroom
 • 50 g belegen kaas + ca. 25 g extra
 • (½-1 el maizena)
 • olie om in te bakken
 • peper en zout
 • 2 takjes tijm (alleen de blaadjes) of ½ tl gedroogde tijm

En verder

 • Mandoline (of schaaf)
 • Kaasrasp
 • Passende ovenschotel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200oC hetelucht + grill.

Breng water aan de kook voor de pasta, voeg voldoende zout toe (denk aan de smaak van zeewater).

Snipper het sjalotje. Snijd de courgette in dunne (halve) plakjes of reepjes – net wat je lekker vindt. Rasp de kaas.

Verhit een scheutje olie in een pan en smoor het sjalotje ca. 3 minuten tot deze zacht begint te worden. Voeg de courgette met de tijm toe en laat 5-10 minuten (afhankelijk van de dikte van de plakjes) smoren tot de courgette beetgaar is. Voeg dan de doperwten toe en laat deze ontdooien.  

Laat in een ander pannetje de slagroom warm worden. Voeg de magor toe en laat smelten, daarna kan de geraspte belegen kaas erbij. Laat smelten.

Kook tegelijkertijd de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af in een vergiet en laat uitlekken. Voeg dan toe aan de groente/kaassaus en meng goed. Proef en breng zo nodig op smaak met peper en zout. Meng nu de maizena met een scheutje water en roer goed los. Meng de helft van het maizenapapje met de pasta, laat goed omscheppend warm worden en indikken. Is de saus nog erg dun, dan voeg de de rest ook nog toe.

Schep alles in de ovenschaal en dek af met de rest van de kaas.

Zet de ovenschaal in het midden van de oven en laat ongeveer 10 minuten goed doorwarmen Voor een goed krokant laagje verplaats je hem nog hoog in de oven voor ca. 5 minuten. Let wel op dat het niet aanbrandt!

Pin de foto van de Mac ’n cheese met groenten

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Wat is pasta nou zonder kaas? De ultieme combinatie is dan toch wel de mac 'n cheese. Officieel natuurlijk met macaroni, maar ook prima met andere pasta. Daarnaast ga ik het liefst voor de makkelijke versie met een kaas die snel smelt en voeg ik er nog wat groenten aan toe zoals courgette en doperwten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s