Crème brûlée met Limoncello cream

Crème brûlée is toch wel een feestelijk dessert: de zachte romige crème met zo’n krakkend suikerlaagje erop. Deze variant met Limoncello cream smaakt echt heerlijk zacht. Voor elke dessert-lover een feestje denk ik zo. Wil je geen alcohol gebruiken, vervang deze dan door een beetje vanille-extract. Voor elke dessert-lover een feestje denk ik zo.

Het is weer het laatste recept van de maand en dus tijd voor de foodblogswap. Deze maand geef ik een draai aan een recept van By Andrea Janssen. Andréa houdt van koken en lekker eten, recepten die niet ingewikkeld zijn en waar iedereen blij van wordt. Omdat de man des huizes regelmatig smeekt om een lekker dessert, besloot ik dat dit mijn keuze zou zijn voor de foodblogswap. Ze heeft nogal wat dessert-recepten op haar blog, dus dat kwam goed uit. De keuze viel reuze in de smaak, dus dit ga ik zeker vaker maken!
Ik koos voor haar recept voor crème brûlée met limoncello en omdat ik er een eigen draai aan dien te geven heb ik de limoncello vervangen door limoncello cream. Ik weet het, niet echt een spannende twist, maar omdat ik de stoomoven ga gebruiken, wil ik niet te veel experimenteren. Het blijkt echt heel gemakkelijk. Waarom doe ik dit eigenlijk niet vaker?!

Crème brûlée is echt een feestelijk dessert: de zachte romige crème met zo'n krakkend suikerlaagje erop. Voor elke dessert-lover een feestje denk ik zo. Bovendien ook heel makkelijk te maken.
Crème brûlée is echt een feestelijk dessert: de zachte romige crème met zo'n krakkend suikerlaagje erop. Voor elke dessert-lover een feestje denk ik zo. Bovendien ook heel makkelijk te maken.

Enkele tips vooraf

Voor dit dessert heb je vuurvaste schaaltjes nodig die in de oven mogen. Ik heb voor 3 kleine schaaltjes gekozen, maar je kunt ook prima 2 grotere nemen.

Voor de bereiding heb ik de stoomoven gekozen. De schaaltjes kun je dan zo op het rooster plaatsen om de crème brûlée te garen. Geen stoomoven, geen probleem! Stel dan de oven in op 170oC (150 oC hetelucht). Zet de schaaltjes in een ovenschaal en vul deze met kokend water tot de helft van de schaaltjes. Zet dan op een rooster 35 minuten in de oven.

Brûlée betekent gebrand in het Frans. Het krokante suikerlaagje is dan ook wat de crème brûlée zo typeert. Heb je geen brander? Verwarm dan de grill op de hoogste stand en zet de schaaltjes zo hoog mogelijk onder de grill. Dit gaat heel snel, dus houd even in de gaten dat de suiker niet verbrandt.


Recept: Crème brûlée met Limoncello cream

Dessert
voor 2 of 3 personen
Voorbereiden:
15 minuten
Bereiden:
55 minuten
Totale tijd:
1 uur + 10 minuten

Ingrediënten

  • 180 ml slagroom
  • 20 ml Limoncello cream likeur
  • klein snufje zout
  • 2 eidooiers (L)
  • 40 g suiker + extra voor het suikerlaagje

Ook nodig:

  • 2 of 3 ovenvaste schaaltjes
  • een garde

Bereiding

Breng in een steelpan de slagroom met de limoncello cream en het zout aan de kook. Draai het vuur uit.

Mix de eidooiers met de suiker tot een luchtig geheel.

Voeg in kleine scheutjes de warme slagroom bij het eimengsel en roer hierbij met een garde. Niet te veel ineens toevoegen, want dan kook je het eigeel. Probeer zo min mogelijk luchtbellen te maken, dus alleen roeren met de garde.

Verdeel de custard over de schaaltjes, vul ze niet tot aan de rand.

Plaats op een rooster in de stoomoven. Stel de stoomoven in op stoom en 95oC. Vul de watercontainer en stoom de crème brûlée in 50 minuten tot hij gaar is.

Haal uit de stoomoven en plaats op een rooster. Laat de crème brûlée afkoelen voordat je het krokante suikerlaagje maakt. Maak je de crème al eerder, zet hem dan tot dit moment in de koelkast.

Bestrooi voor de karamel een laagje suiker over de schaaltjes. Ga er met de brander overheen in zigzag-bewegingen tot de suiker goudbruin van kleur is.

Laat afkoelen tot de suiker hard is.

Pin de foto van de Crème brûlée met Limoncello cream

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Crème brûlée is echt een feestelijk dessert: de zachte romige crème met zo'n krakkend suikerlaagje erop. Voor elke dessert-lover een feestje denk ik zo. Bovendien ook heel makkelijk te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s