Review: Abrikozen en koriander saus van Al’fez

Soms heb je geen tijd of energie om na een lange dag de keuken in te duiken om te koken. Dan kunnen kant-en-klaar sauzen wel eens een uitkomst zijn. Ik maakte een heerlijke makkelijke shakshuka abrikozen en koriander saus. Aan de saus voegde ik nog extra paprika toe, een eitje, maar ook met gebakken kipstukjes omdat de wederhelft dat lekkerder vindt. Kies voor couscous en een frisse salade voor erbij en je kunt na een half uurtje aan tafel.

Na een lange dag heb je wel zin in een makkelijke maaltijd. Probeer dan eens deze shakshuka met abrikozen & koriander saus. Kies voor couscous en een frisse salade voor erbij en je kun al na een half uurtje aan tafel.

De smaaktest en het oordeel

Misschien kun je je de potten Chicken Tonight nog herinneren? Ik vond ze vreselijk, maar hier in huis waren er toch die dit wel konden waarderen – zo af en toe tenminste. Tegenwoordig zijn er de nieuwere en smakelijkere versies zoals deze Abrikozen & koriander saus van Al’fez. Een zoete en gekruide kooksaus in Marokkaanse stijl. Ik kreeg deze pot om te testen. Lekker met vega kipstukjes of ei. Liever echte kip? Bak deze dan kort aan en laat verder garen in de saus.

Het resultaat is een heerlijke shakshuka, daar is geen twijfel over mogelijk! De saus smaakt zoet kruidig en heel licht pittig. Het zoete overheerst een beetje, maar dat hoort natuurlijk ook wel bij een saus op basis van tomaten en abrikozen. In de ingrediëntenlijst lees ik dat er 35% tomaten en 5% abrikozen gebruikt worden en dat de saus ongeveer 10% suiker bevat (waarvan een deel natuurlijk ook afkomstig is van de abrikozen).

TIP: de hoeveelheid saus is voor 4 personen. Ik heb ongeveer twee derde van de saus gebruikt. De saus die je overhoudt kun je nog enkele dagen in de koelkast bewaren. Gebruik deze om een gevulde tomatensoep op smaak te brengen of maak nóg een heerlijke stoofschotel! Ik gebruikte de rest van de saus plus een blik tomaten voor een restjesschotel, waarbij ik alle restjes groenten uit de koelkast opmaakte.

Saus liever zelf maken?

Hieronder 2 linkjes naar shakshuka zonder de kant-en-klaar saus. Of wil je een soortgelijke saus liever zelf maken? Kijk dan eens bij de tagineschotel met kip, ook hierin worden abrikozen gebruikt. Die saus kun je ook prima gebruiken als basis voor shakshuka.

Voor deze snelle shaksuka gebruik je harissapasta, de oosterse variant van sambal. Met mozzarella en rucola voor een smakelijke variatie. Een ideaal gerechtje als je niet veel zin hebt om uitgebreid in de keuken te staan.
Shakshuka met een twist
Op vakantie is ook shakshuka een ideaal gerecht. Je maakt het in een hapjespan. Een frisse salade erbij en platbrood of Turks brood, meer heb je niet nodig!
Shakshuka vakantieversie
Een heerlijke tagine van kip met verse kruiden, specerijen en abrikozen. Hét basisrecept voor een goede saus die lekker is met heel veel, of het nu met vlees, vis of vegetarisch is.
Tagineschotel met kip


Recept: Makkelijke shakshuka met abrikozen & koriander saus

Hoofdgerecht
voor 2 personen
Voorbereiden:
10 minuten
Bereiden:
20 minuten
Totale tijd:
30 minuten

Ingrediënten

Voor de saus

Voor erbij

  • 4 eieren of
  • 1 schaaltje vega kipstukjes

Voor de couscous

  • 75-100 g couscous per persoon
  • 1 maggiblokje
  • 1 tl gedroogde oregano
  • olijfolie

Bereiding

Na een lange dag heb je wel zin in een makkelijke maaltijd. Probeer dan eens deze shakshuka met abrikozen & koriander saus. Kies voor couscous en een frisse salade voor erbij en je kun al na een half uurtje aan tafel.

Snipper de ui en smoor deze in een scheutje (rijst)olie tot hij zacht begint te worden. Verwijder zaadlijsten en pitjes van de paprika’s en snijd in reepjes. Voeg toe aan de ui samen met de helft tot driekwart van de saus en een half kopje water. Laat de saus ongeveer 10-15 minuten pruttelen tot dat de paprika beetgaar is.

Voor de variant met eieren: maak vier kuiltjes in de saus en giet hierin eerst 4 eiwitten. Laat ca. 5 minuten garen en leg dan voorzichtig op elk eiwit een eidooier. Op deze manier is je eiwit straks gaar en heb je meer controle over de garing van de eidooier. Laat nog 4-6 minuten garen.

Liever met kip? Snijd de kip(dij)filet in blokjes en bak deze even aan in olie of boter, laat ze dan mee garen in de saus. Ook vega kipstukjes bak je in olie. Je kunt er voor kiezen ze door de saus te scheppen, dan worden ze wat zachter. Ik vind het lekkerder om ze apart erbij te geven. Breng de (vega) kip op smaak met een snufje paprikapoeder.

Terwijl de saus staat te pruttelen laat je de couscous wellen: reken op 75 tot 100 gram couscous per persoon. Weeg af in een vuurvaste kom, strooi er een verkruimeld maggiblokje over, de oregano en giet er dan kokend water op tot ca. 1 cm boven de couscous. Roer even door met een vork, sluit de kom af met een deksel en laat 5 minuten wellen. Giet er een scheutje olijfolie over en roer dan door met een vork.

Serveer met een frisse salade en partjes citroen.

Pin de foto van de Makkelijke shakshuka met abrikozen koriander saus

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Na een lange dag heb je wel zin in een makkelijke maaltijd. Probeer dan eens deze shakshuka met abrikozen & koriander saus. Kies voor couscous en een frisse salade voor erbij en je kun al na een half uurtje aan tafel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s