Artisjokken met kruiden uit de oven

De artisjok is een distelsoort en je eet de bloemknop. Vooral de jonge artisjokken zijn lekker. Rooster ze in de oven met verse tuinkruiden en knoflook en je hebt een verrassend heerlijk gerecht.

Artisjokken, je houdt ervan of niet. Het is een prachtige groente, die je alleen al vanwege het uiterlijk zou kopen en in een vaas op je kast zetten. Als een soort van kunstwerk zeg maar. Ik zal nooit meer vergeten dat we in Bretagne op vakantie waren en vanuit ons vakantiehuis uitkeken op een veld vol artisjokplanten. We waren er in de oogsttijd en we kochten rechtstreeks bij de boer 4 artisjokken. Wat doe je er dan mee? Je kunt ze gekookt eten in een salade of op de pizza. Als voorgerecht, waarbij je de blaadjes dipt een een sausje. Maar zeker als je de nog jonge artisjokken roostert in de oven zijn ze echt heel erg lekker. De smaak is anders, wat zachter dan wanneer je ze kookt. Bovendien ook lekker makkelijk klaar te maken en dat is natuurlijk ook wel wat waard.

De artisjok is een distelsoort en je eet de bloemknop. Vooral de jonge artisjokken zijn lekker. Rooster ze in de oven met verse tuinkruiden en knoflook en je hebt een verrassend heerlijk gerecht.
De artisjok is een distelsoort en je eet de bloemknop. Vooral de jonge artisjokken zijn lekker. Rooster ze in de oven met verse tuinkruiden en knoflook en je hebt een verrassend heerlijk gerecht.

Welke artisjokken kies je?

De artisjok is de ongeopende bloemknop van een distel en is eetbaar. Het seizoen loopt van juni tot en met augustus. Let er bij aankoop in ieder geval op dat het blad nog glanzend is en dat ze zwaar zijn. De kleur varieert van groen tot paars. Er is duidelijk een verschil tussen de “jonge” bloemknoppen en de wat meer “belegen” soort. De nog jonge knoppen kun je met steel eten en zijn goed geschikt om te roosteren. De wat oudere (grotere) knoppen zijn weer prima om te koken en de blaadjes te dippen in een lekker sausje. Je kunt ze dan ook prima gevuld met kaas te roosteren in de oven.


Recept: Artisjokken met tuinkruiden uit de oven

Groenten
voor 2 of 4 personen
Voorbereiden:
30 min.
Bereiden:
30 min.
Totale tijd:
1 uur

Ingrediënten

  • 2 artisjokken
  • Handvol tuinkruiden (salie, tijm, peterselie, basilicum, rozemarijn)
  • 4 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • citroen
  • zout en peper

En verder

  • Ovenschaal of bakplaat
  • Scherp mes
  • Bakkwastje

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200oC (180oC hetelucht).

Was de artisjokken en laat uitlekken. Snijd eventueel bruine puntjes van het blad. Laat de steel eraan zitten, maar snijd de onderkant eraf als deze uitgedroogd is.

De artisjok is een distelsoort en je eet de bloemknop. Vooral de jonge artisjokken zijn lekker. Rooster ze in de oven met verse tuinkruiden en knoflook en je hebt een verrassend heerlijk gerecht.

Halveer de artisjokken in de lengte met een groot scherp mes. Met een aardappelmesje gaat dit waarschijnlijk niet lukken.

Verwijder het hooi met een lepel. Halveer de citroen en wrijf de artisjok rondom in met citroen tegen het verkleuren.
Giet wat olijfolie in een kommetje en kwast de artisjokken in met olijfolie.

De artisjok is een distelsoort en je eet de bloemknop. Vooral de jonge artisjokken zijn lekker. Rooster ze in de oven met verse tuinkruiden en knoflook en je hebt een verrassend heerlijk gerecht.

Was en droog de tuinkruiden. Hak ze fijn en meng. Plet de knoflook en verwijder de schil.
Strooi zout en peper over de artisjokken. Vul de holtes van de met een teentje knoflook en verdeel de tuinkruiden erover.

Leg de gevulde artisjokhelften met de snijkant (en de vulling) naar beneden op de bakplaat of in de ovenschaal.

Kwast de buitenkant nu ook in met olie en bestrooi met zout en peper.

Schuif in het midden van de oven en bak de artisjokken 10 minuten. Dek dan af met een stuk aluminiumfolie en laat nog ca. 10 minuten bakken of tot ze gaar zijn. Controleer dit door met een scherp mes in het midden of de steel te prikken. Dit moet zacht zijn.

Schep eventueel de kruiden en knoflook uit de artisjokhelften en meng deze met een scheut olijfolie, een kneepje citroensap en eventueel wat mosterd tot een dipsausje. Serveer met brood als voorgerecht voor 4 of als bijgerecht voor 2 personen.

Pin de foto van de Artisjokken met kruiden uit de oven

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

De artisjok is een distelsoort en je eet de bloemknop. Vooral de jonge artisjokken zijn lekker. Rooster ze in de oven met verse tuinkruiden en knoflook en je hebt een verrassend heerlijk gerecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s