Humus van rode linzen en puntpaprika

Humus is lekker als dip bij een oosterse maaltijd of op de borrelplank. Wil je eens een iets andere smaak, maak dan eens humus van rode linzen en puntpaprika! De smaak is zachter dan de humus van kikkererwten en bovendien ook veel sneller klaar. Hummus of humus of hoemoes... hoe je het ook uitspreekt, deze variant met rode linzen is - wat mij betreft - lekkerder dan het origineel met kikkererwten.

Humus is lekker als dip bij een oosterse maaltijd of op de borrelplank. Wil je eens een iets andere smaak, maak dan eens humus van rode linzen en puntpaprika! De smaak is zachter dan de humus van kikkererwten en bovendien ook veel sneller klaar. Heb je een zak rode linzen in je keukenkast liggen en een kleintje paprika, probeer dan zeker deze humus eens uit. Hummus of humus of hoemoes… hoe je het ook uitspreekt, deze variant met rode linzen is – wat mij betreft – lekkerder dan het origineel met kikkererwten.

Humus is lekker als dip bij een oosterse maaltijd of op de borrelplank. Wil je eens een iets andere smaak, maak dan eens humus van rode linzen en puntpaprika! De smaak is zachter dan de humus van kikkererwten en bovendien ook veel sneller klaar. Hummus of humus of hoemoes... hoe je het ook uitspreekt, deze variant met rode linzen is - wat mij betreft - lekkerder dan het origineel met kikkererwten.
Humus is lekker als dip bij een oosterse maaltijd of op de borrelplank. Wil je eens een iets andere smaak, maak dan eens humus van rode linzen en puntpaprika! De smaak is zachter dan de humus van kikkererwten en bovendien ook veel sneller klaar. Hummus of humus of hoemoes... hoe je het ook uitspreekt, deze variant met rode linzen is - wat mij betreft - lekkerder dan het origineel met kikkererwten.

Geluk bij een ongeluk

Ook bij mij gaat het wel eens verkeerd in de keuken. Op het menu stond tajine, met als vleesvervanger rode linzen. Het was mijn bedoeling de rode linzen toe te voegen aan de tajine, ter vervanging van vlees. Helaas liet ik ze iets te lang koken, waardoor de linzen helemaal uit elkaar vielen. En omdat weggooien zonde is, bedacht ik dat je er dan net zo goed iets anders mee kunt maken. Ziedaar de humus van rode linzen! Gebruik je alleen linzen dan is de kleur wat beige – het rode van de linzen is na het koken helemaal verdwenen. Voor kleur en zeker ook de smaak voegde ik er ook een kleine puntparika aan toe. Heb je die niet, vervang het dan door een mespunt (of meer) gerookt paprikapoeder.


Recept Humus van rode linzen en puntpaprika

Dip of Broodbeleg
voor ca. 2 personen
Voorbereiden:
5 min.
Bereiden:
20 min.
Totale tijd:
25 min.

Ingrediënten

  • 1 kopje (ca. 100 g) ongekookte rode linzen
  • 1 kleine rode puntpaprika
  • 1/2 el olijfolie
  • 1 tl tahini (sesampasta)
  • peper en zout

En verder

  • za’atar voor de garnering
  • eventueel enkele lente-uitjes en teentjes knoflook
  • citroensap naar smaak

Bereiding

Spoel de linzen in een zeef met koud water tot het water schoon is. Breng ongeveer een halve liter water aan de kook met de linzen. Laat de linzen in 10-15 minuten gaar koken, ze mogen uit elkaar vallen. Voeg nog geen zout toe, want dan garen de linzen niet zo snel. Giet af in een zeef en laat de linzen volledig afkoelen.

Rooster de rode paprika op het gasfornuis door hem op een roostertje te leggen, in de oven of airfryer op 180oC hetelucht. Rooster je de paprika ca. 10 minuten in oven of airfryer dan kun je ook een paar teentjes knoflook mee roosteren en eventueel enkele lente-uien. Laat afkoelen.

Schep de linzen in een ruime kom en maak ze met een vork verder fijn. Voeg de helft van de olijfolie en de overige ingrediënten toe. Heb je knoflook geroosterd, pel deze dan en voeg toe. Gebruik anders een rauw teentje knoflook en rasp dit erboven. Meng alle ingrediënten goed, breng op smaak met peper en zout. Je kunt hiervoor ook een staafmixer gebruiken, dan wordt de humus iets gladder. Proef en voeg eventueel nog wat extra citroensap toe en wat olijfolie.

Schep de humus in een kommetje. Maak met de achterkant van een lepel een mooie spiraal en garneer de humus met een sliertje olijfolie en wat za’atar. Leg er de gepelde teentjes knoflook bij en de geroosterde lente-ui.

Lekker met brood om te dippen, maar ook bij een maaltijd met tajine-gerecht en couscous.

Pin de foto van de Humus van rode linzen en puntpaprika

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Humus is lekker als dip bij een oosterse maaltijd of op de borrelplank. Wil je eens een iets andere smaak, maak dan eens humus van rode linzen en puntpaprika! De smaak is zachter dan de humus van kikkererwten en bovendien ook veel sneller klaar. Hummus of humus of hoemoes... hoe je het ook uitspreekt, deze variant met rode linzen is - wat mij betreft - lekkerder dan het origineel met kikkererwten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s