Vega boeuf bourguignon van champignons en aubergine

Een vegetarische boeuf bourguignon, ja ja hoor ik je denken. Dat lukt je nooit. Maar toch... Deze variant met aubergine en champignons is echt heel lekker! En dat terwijl ik eigenlijk niet zo'n fan van aubergines ben, maar die proef je dus eigenlijk niet. Ze nemen wel de smaken op van de boeuf en dat is wat het zo lekker maakt.

Een vegetarische boeuf bourguignon, ja ja hoor ik je denken, dat lukt je nooit. Maar toch… Deze variant met aubergine en champignons is echt heel lekker! En dat terwijl ik eigenlijk niet zo’n fan van aubergines ben, maar die proef je dus eigenlijk niet. Ze nemen wel de smaken op van de boeuf en dat is wat het zo lekker maakt.

Voor de foodblogswap deze maand koos ik een recept van Betty’s Kitchen. Een heerlijke website om doorheen te scrollen, neem zeker eens een kijkje! Je vindt er veel verschillende recepten van hartig tot zoet, een keuze wordt zeker moeilijk. Toen de vegetarische boeuf bourguignon voorbij kwam, was mijn keuze gemaakt! Hoewel vegetarisch eten mij echt geen moeite kost, mis ik soms wel de smaken van mijn favoriete recepten. En dit is er een van. Ik paste het recept aan naar mijn smaak met tijm en ik liet de oesterzwammen achterwege.

Een vegetarische boeuf bourguignon, ja ja hoor ik je denken. Dat lukt je nooit. Maar toch... Deze variant met aubergine en champignons is echt heel lekker! En dat terwijl ik eigenlijk niet zo'n fan van aubergines ben, maar die proef je dus eigenlijk niet. Ze nemen wel de smaken op van de boeuf en dat is wat het zo lekker maakt.
Een vegetarische boeuf bourguignon, ja ja hoor ik je denken. Dat lukt je nooit. Maar toch... Deze variant met aubergine en champignons is echt heel lekker! En dat terwijl ik eigenlijk niet zo'n fan van aubergines ben, maar die proef je dus eigenlijk niet. Ze nemen wel de smaken op van de boeuf en dat is wat het zo lekker maakt.

Voldoende eiwitten?

Bij een vegetarische maaltijd is het altijd slim om even te kijken naar de eiwitvervangers. De Eettabel gids van het Voedingscentrum is daar heel handig bij. Daarin lees ik dat 250 gram champignons goed is voor 5 gram eiwit. Voor 2 volwassenen is dat natuurlijk maar minimaal. Vandaar dat ik besluit om nog wat linzen aan het gerecht toe te voegen. Linzen passen qua smaak goed bij dit gerecht en 130 gram gekookte linzen bevatten ca 10 gram eiwit. Nog niet genoeg natuurlijk, maar eerst maar eens even proeven hoe dat smaakt. Prima dus! Al vindt mijn man het lekkerder zonder linzen, denkt hij 😉

Nog een tip: voor een glutenvrij recept vervang je de bloem door ongeveer een eetlepel maizena. Dit voeg je aan het einde van de kooktijd toe, opgelost in water. Houd dan wel de suddertijd in de gaten, als de stoof nog niet gebonden is, dan is hij waarschijnlijk sneller klaar.


Recept: Vegetarische boeuf bourguignon van champignons en aubergine

Hoofdgerecht
voor 2 personen
Voorbereiden:
15 minuten
Bereiden:
ca. 60 minuten
Totale tijd:
ca. 1,5 uur

Ingrediënten

 • 1 rode ui
 • 1 teentje knoflook
 • 75 g winterpeen
 • 1 aubergine
 • 250 g kastanje champignons
 • 1 tl tomatenpuree (ca. 15 g)
 • (olijf)olie om in te bakken
 • 20 g (plantaardige) boter
 • 20 g bloem
 • 2 takjes tijm
 • 1 laurierblaadje
 • 150 ml groente bouillon
 • 100 ml volle rode wijn
 • 1 klein blik linzen  (ca. 160 g)

Bereiding

Pel en snipper de ui. Plet het teentje knoflook met een mes, haal de schil eraf en snijd in stukjes. Schil de wortel en snijd in blokjes. Maak de aubergine schoon, snijd in de lengte in blokjes van 2×2 cm. Veeg de paddestoelen schoon en halveer de grote exemplaren.

Spoel de linzen in een zeef en laat uitlekken.

Verhit een sudderpan met niet meer dan een theelepel olie. Heeft de pan een anti-aanbaklaag dan kun je de olie ook weglaten.
Rooster de champignons tot ze bruin zijn en zet dan apart.
Voeg een scheutje olie toe aan de pan en rooster de aubergines tot ze beginnen te kleuren. Schep uit de pan.

Smelt nu de boter in de pan en smoor de ui ongeveer 3 minuten. Voeg dan wortel en knoflook toe en laat deze ook ongeveer 3 minuten mee sudderen.
Schuif de groenten met een spatel aan de kant en doe de  tomatenpuree erbij. Laat deze in een minuut of 3 ontzuren.

Strooi de bloem over de groenten en schep goed om. Laat de bloem enkele minuten garen. Verwarm intussen de bouillon. Giet erbij in de pan en roer goed tot de bloem is opgelost. Dan kan de wijn erbij.
Breng aan de kook en voeg de champignons en aubergine toe met de tijm en laurier. Dek af met een deksel en laat 30-45 minuten sudderen of tot de wortel gaar is.

Voeg de linzen de laatste 15 minuten toe.

Proef op smaak en voeg eventueel nog wat peper en zout toe. Is de stoof te dun, dan kun je hem eventueel nog een beetje meer binden. Dit kun je doen met een lepel maizena die je oplost in een lepel water.

Pin de foto van de Vegetarische boeuf bourguignon van champignons en aubergine

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Een vegetarische boeuf bourguignon, ja ja hoor ik je denken. Dat lukt je nooit. Maar toch... Deze variant met aubergine en champignons is echt heel lekker! En dat terwijl ik eigenlijk niet zo'n fan van aubergines ben, maar die proef je dus eigenlijk niet. Ze nemen wel de smaken op van de boeuf en dat is wat het zo lekker maakt.

2 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s