Aardappelcurry met spinazie en kikkererwten

Er staan al verschillende curry-recepten op mijn blog, maar de aardappelcurry ontbreekt nog. Het voordeel van de aardappelcurry is dat het een eenpansgerecht is. Door de aardappelen heb je geen rijst of brood nodig en dat kan wel eens handig zijn. Toch? Al was het maar vanwege de afwas ;-). De toevoeging van groene groenten zoals groene paprika en spinazie bieden een tegenhanger tegen de iets zoetige kokossmaak.

Deze aardappelcurry is een eenpansgerecht met behalve aardappelen ook groene groenten zoals groene paprika en spinazie. Voor een snelle maaltijd gebruik je een currypasta uit een potje, maar je kunt dit ook prima zelf maken.

Curry zelf maken of uit een potje?

Tja, dat is een vraag waar je alleen zelf antwoord op kunt geven. In curry gaan wat specerijen zoals kurkuma, gember, koriander en komijn. Heb je die standaard in huis, dan kun je prima de curry zelf maken. Heb je die niet, of gebruik je ze zelden, overweeg dan een potje currypasta (bijvoorbeeld van Sutharos). Let er wel op dat kant-en-klaar currypasta’s vaak pittig zijn. Begin met wat minder en voeg liever nog een beetje extra toe als je dat lekker vindt.

De inspiratie voor dit recept vond ik in de Allerhande, maar natuurlijk paste ik het weer eens aan naar mijn eigen smaak.


Recept: Aardappelcurry met spinazie

Hoofdgerecht
voor 2 personen
Voorbereiden:
20 minuten
Bereiden:
30 minuten
Totale tijd:
50 minuten

Ingrediënten

 • 1 blik kikkererwten (ca. 300 g)
 • 150 g (verse) bladspinazie
 • 1,5 rode ui
 • 500 g aardappelen
 • ½ groene paprika
 • 4 lente-uien
 • citroen (rasp en sap)

Voor de curry

 • ½ – 1 eetlepel gele currypasta
  of
  1 tl kurkuma
  ½ el paprikapoeder
  1 tl korianderzaad
  ½ el komijnzaad
  2,5 cm (bio) gember
 • 1 teentje knoflook
 • 1 blik kokosmelk
 • 2 maggiblokjes
 • 250 ml water

Bereiding

Spoel de kikkererwten onder stromend water en laat zo goed mogelijk uitlekken. Was, als dat nodig is, de spinazie en laat goed uitlekken.

Snipper de halve rode ui, snijd of schaaf de andere in dunne ringen. Schil de aardappelen en snijd ze in zo gelijk mogelijke blokken. Snijd de lente-ui in vieren. Maak de paprika schoon, verwijder pitten en zaadlijsten en snijd in dunne reepjes. Plet de knoflook en verwijder de schil.

Gebruik je geen kant-en-klaar currypasta, vijzel dan komijn- en korianderzaad. Biologische gember hoef je niet te schillen, wassen is voldoende. Heb je die niet, krab de schil er dan af met de zijkant van een lepel of de botte kant van een mesje.

Verhit een eetlepel olie in een pan met dikke bodem. Smoor hierin de gesnipperde ui tot deze zacht is. Voeg de currypasta of specerijen toe, rasp de gember erboven en voeg de kikkererwten toe. Laat ca. 5 minuten bakken tot de specerijen beginnen te geuren. Schep een deel van de kikkererwten er uit voor garnering.

Rasp de knoflook boven de pan en laat 1 minuutje meebakken. Dan kunnen de aardappelen erbij, de lente-ui en paprika. Voeg 250 ml water toe, de kokosmelk en 2 maggiblokjes. Breng aan de kook en laat zachtjes met deksel op de pan ca. 10 minuten koken of tot de aardappelen gaar zijn. Tegen het einde van de kooktijd kun je met de achterkant van een lepel een deel van de kikkererwten pletten, hierdoor bindt de bouillon iets.

Voeg nu de spinazie toe, sluit de pan weer met het deksel en laat de spinazie slinken. Schep af en toe om.

Bak, terwijl de curry staat te pruttelen, in ca. 5 minuten de uienringen goudbruin in een koekenpan in een scheutje olie.

Schep de curry in borden, garneer met de kikkererwten en rode ui en eventueel koriander of peterselieblad. Rasp er citroen boven en geef er partjes citroen bij.

Pin de foto van de Aardappelcurry met spinazie

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Deze aardappelcurry is een eenpansgerecht met behalve aardappelen ook groene groenten zoals groene paprika en spinazie. Voor een snelle maaltijd gebruik je een currypasta uit een potje, maar je kunt dit ook prima zelf maken.

Nog meer inspiratie? Kijk dan eens naar deze andere curry’s.
Vegetarische curry met bloemkool en mango chutney
Kipcurry met yoghurt en tomaten
Attention, very hot! Vegetarische Curry
Makkelijke maaltijd: Thaise curry met groenten en rijst

2 thoughts

 1. Mooi gepresenteerd en aan de ingrediënten te zien kan dit niet anders dan zeer lekker zijn. Ik krijg er alvast het water in de mond van.
  Mooi en overzichtelijke blog.
  Groetjes en een fijne dinsdag.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s