
De Groene Barbecue is het nieuwste boek van Rukmini Iyer, bekend van de bakplaat reeks. In dit boek deelt ze 75 nieuwe vega en vegan recepten voor op de BBQ. Nu het grill seizoen officieel van start is gegaan, is nieuwe inspiratie zeker welkom en die krijg je volop met dit nieuwe boek. Rukmini maakt de lekkerste gerechten met groenten als basis.
De BBQ stond hier in een hoekje te verstoffen en werd eigenlijk alleen gebruikt voor een stukje vlees en geroosterde groenten als courgette, paprika en aubergine. Nu wij steeds minder vlees eten en zeker niet meer in die hoeveelheden die gebruikelijk waren voor de BBQ, merkte ik dat ik de inspiratie miste om meer met groenten op de barbecue te doen.
Toen De Groene Barbecue op de mat viel en ik er door bladerde merkte ik dat ik bij veel recepten dacht van “oh, ja dat kan natuurlijk ook” en “dát lijkt me lekker”. Het gevolg was dat zodra het weer het toeliet ik onze Cadac (een kleine gasbarbecue) buiten heb neergezet en aan de slag ben gegaan met groenten.

Indeling van het boek
Het boek is ingedeeld in hoofdstukken als Vooraf, Fris & licht (lunch of bijgerecht), Iets vullends (hoofdgerechten), Om mee te nemen (ideaal voor de picknick) en Zoet (wel duidelijk denk ik). Bovendien geeft Rukmini tips over de soorten barbecue en de hulpstukken. Tot slot zijn er nog de tips wat je kunt doen met restjes, want weggooien is zonde!

Een boekrecensie is natuurlijk niet compleet zonder een recept te testen. Ik koos voor dit gerecht omdat ik eigenlijk nog nooit worteltjes op de BBQ heb gegrild. Het is eigenlijk een licht gerecht voor vier personen, maar wij eten hier met gemak met twee van. Ook voegde ik nog een pastinaak toe. In het originele recept staat verse dille genoemd voor de dressing, maar dat had ik niet in huis. Daarom heb ik het vervangen door citroenmelisse en ook dat was heerlijk.

Recept: Gekruide worteltjes met hazelnoten, ahornsiroop en kruiden
Bijgerecht Voor 2 personen | ||
Voorbereiden: 10 minuten | Bereiden: 25 minuten | Totale tijd: 35 minuten |
INGREDIËNTEN
- 300 g bospeen
- 1 kleine pastinaak
- 1 volle tl korianderzaad
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 el olijfolie
- 1/2 tl zeezoutvlokken
Voor de dressing
- 1 el olijfolie
- 1 el ahornsiroop (of honing)
- sap van 1/2 bio citroen
- snufje zeezoutvlokken
- een handvol verse kruiden, bijv. dille, citroenmelisse, munt
- 30 g hazelnoten
BEREIDING
Schil de wortel en pastinaak. Snijd de pastinaak in de lengte in parten – afhankelijk van de dikte 6 tot 8. Zijn de wortels groot (dik) halveer deze dan in de lengte, anders worden ze niet gaar.
Kook de groenten in weinig water of in de stoomoven ca. 5 minuten en laat goed uitlekken.
Stamp koriander en komijnzaad fijn in een vijzel en meng dit samen met het paprikapeder, de olie en het zout in een kom. Schep de groenten om in de marinade en laat even intrekken.
Hak de walnoten grof en rooster in een droge koekenpan tot ze beginnen te kleuren. Meng met de overige ingrediënten voor de dressing. Proef en voeg eventueel nog zout en citroensap toe. Zet apart.
Gril de groenten ca. 6-8 minuten per kant op een matig hete barbecue tot ze lichte grillstrepen hebben en gaar zijn.
Leg op een bord en schenk de dressing erover.
Titel: De Groene Barbecue
Auteur: Rukmini Iyer
ISBN: 978 90 230 1680 9
Prijs: € 21,99
Uitgever: Uitgeverij Becht, Haarlem
Noot: met dank aan Uitgeverij Becht voor het gratis ter beschikking stellen van het recensie-exemplaar van dit kookboek. Het recept is afkomstig uit het boek, de foto’s en de tekst zijn van mijzelf en geven mijn mening weer.
2 thoughts