Gnocchi met spinazie en ricotta

Gnocchi met verse spinazie, ricotta en noten. Gnocchi wordt gemaakt van aardappel en bloem. Ze zijn snel gekookt en makkelijk te combineren met je favoriete smaken.

Ken je gnocchi? Het is een pasta in de vorm van kussentjes, gemaakt van aardappel en bloem en ze zijn ideaal voor een snelle maaltijd. Gnocchi combineren goed met spinazie en ricotta, net als bijna elke pasta denk ik. Voor dit recept ging ik uit van de ravioli die ik vulde met spinazie en ricotta (kijk hier voor het recept). Als je het lekker vindt, kun je ook nog een wat pesto toevoegen.

Hoewel je de gnocchi ook goed zelf kunt maken zijn ze gekocht ook prima. Zolang je ze maar van een goed merk koopt, is mijn mening althans. De gnocchi die ik voor dit recept gebruikte, kreeg ik om uit te proberen, in een verpakking van 500 gram. Ik kookte alles, maar dat bleek toch wel iets te veel. Mogelijk is 250-300 gram voldoende voor 2 personen. Van wat ik overhield maakte ik spiesen voor op de BBQ en dat was ook verrassend lekker!

Gnocchi met verse spinazie, ricotta en noten. Gnocchi wordt gemaakt van aardappel en bloem. Ze zijn snel gekookt en makkelijk te combineren met je favoriete smaken.

Het koken van de gnocchi

Gnocchi hoeven niet lang te koken, 2 à 3 minuten is over het algemeen voldoende. Kook je ze te lang, dan worden ze zompig en zijn ze niet meer lekker. Eigenlijk kun je aanhouden dat ze komen bovendrijven als ze gaar zijn. Zorg voor een ruime pan met kokend water. Voeg de gnocchi in delen toe, zodat het water ook blijft koken en – niet onbelangrijk – houd een schuimspaan bij de hand. Schep de gnocchi uit het water en breng over in een vergiet. Je kunt ervoor kiezen de gnocchi met de schuimspaan eerst even onder koud water af te spoelen. Dat stopt het garingsproces. Een andere tip: maak je een (tomaten)saus dan kun je de gnocchi ook gelijk in de saus garen!


Recept: Gnocchi met spinazie en ricotta

Hoofdgerecht
voor 2 personen
Voorbereiden:
15 minuten
Bereiden:
15 minuten
Totale tijd:
30 minuten

Ingrediënten

 • 2 teentjes zwarte knoflook
 • 400 g bladspinazie
 • 4 el ricotta
 • ca. 300 g gnocchi (ik gebruikte la Molisana)
 • 1 (bio) citroen voor rasp en sap
 • handje noten, bijv. walnoten of hazelnoten
 • peper en zout
 • olijfolie
 • Parmezaanse kaas

Bereiding

Hak de noten grof en rooster in een droge pan de noten tot ze beginnen te geuren. Laat afkoelen op een bord.

Verhit een scheutje olie in een wokpan of hapjespan. Snijd de zwarte knoflook in plakjes en laat deze in de olie zachtjes smoren tot hij makkelijk plat te drukken is.

Breng intussen in een grote pan water met zout aan de kook. Neem een ruime pan, dan kook je de gnocchi makkelijker.

Was de spinazie eventueel nog en breek harde steeltjes van het blad. Voeg een handje spinazie toe aan de pan en een volgende pas weer als de spinazie geslonken is. Houd wat blaadjes achter voor de garnering,

Schep de helft van de ricotta door het spinaziemengsel. Breng op smaak met peper en zout. Draai het vuur laag.

Kook nu de gnocchi. Schep een deel in de pan, als de gnocchi komen bovendrijven zijn ze gaar. Schep uit het water met een schuimspaan in een vergiet. Spoel er wat koud water over en laat uitlekken. Ga zo door tot je alle gnocchi gekookt hebt.

Meng tenslotte de gnocchi door de spinazie, draai het vuur weer omhoog en laat alles goed warm worden. Knijp er wat citroensap boven en rasp van de schil. Verdeel over borden, steek de achtergehouden spinazieblaadjes ertussen. Schep de rest van de ricotta erover en de grof gehakte noten.

Pin de foto van de Gnocchi met spinazie en ricotta

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Gnocchi met verse spinazie, ricotta en noten. Gnocchi wordt gemaakt van aardappel en bloem. Ze zijn snel gekookt en makkelijk te combineren met je favoriete smaken.

2 thoughts

 1. Een topper Anja zou ik zeggen, heel mooi uitgelicht met woord en fotomateriaal.
  Al ben ik geen voorstander van pasta’s en aardappel, zou ik het eerder klaarmaken met gierst of quinoa 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s