10 x de lekkerste sausjes en dips voor bij de BBQ

Photo by Victoria Shes on Unsplash

Een barbecue is niet compleet zonder sausjes en dips. Natuurlijk kun je deze ook gemakkelijk zelf maken. Dan zijn ze gezonder en smaken veel beter dan sausjes uit een flesje. We hebben de 10 lekkerste sausjes en dips voor je op een rijtje gezet:

1. BBQ-saus

Bij een barbecue mag een barbecuesaus natuurlijk niet ontbreken. Je maakt zelf een heerlijke saus van diverse andere sausjes, mosterd, sesamolie, honing en knoflook.

Bij een barbecue mag een barbecuesaus natuurlijk niet ontbreken. Je maakt zelf een heerlijke saus van diverse andere sausjes, mosterd, sesamolie, honing en knoflook. Voor een evenwichtige suikerspiegel en een gezond gewicht kies je het beste sausjes zonder toegevoegde suiker.

Suikervrije Worcester-saus kun je vrij gemakkelijk zelf maken. Je kunt ook wat extra sojasaus gebruiken als alternatief. Gebruik glutenvrije sojasaus als je een opgeblazen gevoel krijgt van gluten.

Laat de honing weg of vervang deze door stevia als je bezig bent met afvallen. Dan skip je namelijk de snelle suikers die zorgen voor vetopslag. Zo kun je gezond en onbezorgd genieten van een heerlijk sausje bij de barbecue!

2. Kerriesaus

Van kerriekruiden, Griekse yoghurt en extra vierge olijfolie maak je in een handomdraai een heerlijk romig kerriesausje voor bij de barbecue.

Er staat nog geen recept voor kerriesaus op mijn blog, maar je maakt het eenvoudig met gelijke delen (light) mayonaise en Griekse yoghurt en kerriepoeder. Voeg voor de kleur eventueel nog een mespuntje kurkuma toe. Voor een gezondere versie vervang je de mayonaise door een scheutje extra vierge olijfolie. Dan krijg je bovendien enkel gezonde voedingsstoffen binnen. In kerrie zit namelijk kurkuma en dat is erg gezond, zoals je hier kunt lezen.

3. Satésaus

Dit sausje is niet weg te denken bij de barbecue, zeker niet als je kipsaté op het rooster hebt. Deze saus maak je gemakkelijk zelf met verse knoflook, gember en peper. Kokosmelk voegt een lekker Oosters smaakje toe en zorgt voor en romige touch. De kip kun je eventueel ook eerst marineren voor nog m

Dit sausje is niet weg te denken bij de barbecue, zeker niet als je kipsaté op het rooster hebt. Deze saus maak je gemakkelijk zelf met verse knoflook, gember en peper. Kokosmelk voegt een lekker Oosters smaakje toe en zorgt voor en romige touch. De kip kun je eventueel ook eerst marineren voor nog meer smaak.

Voor een gezonde suikerspiegel gebruik je het beste sojasaus zonder suiker en voeg je een beetje stevia toe voor een zoete smaak. Enjoy!

4. Knoflooksaus

Knoflooksaus is zó gemaakt van verse knoflook, yoghurt en extra vierge olijfolie. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen, is een teentje knoflook uitpersen boven een bakje met de andere ingrediënten.

Knoflooksaus is zó gemaakt van verse knoflook, yoghurt en extra vierge olijfolie. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen, is een teentje knoflook uitpersen boven een bakje met de andere ingrediënten.

Even roeren en klaar is je lekkere en gezonde sausje. Naast veel vitamines en mineralen bevat rauwe knoflook namelijk het stofje allicine, dat een ontstekingsremmend effect heeft.

Ook draagt het knolletje bij aan je weerstand. De zwavelstoffen in knoflook helpen je bovendien om te ontgiften. Dan zou knoflook ook nog goed zijn voor je botten. Wat wil je nog meer?

5. Tzatziki

Lekker verfrissend voor bij de barbecue: dat is tzatziki van Griekse yoghurt, komkommer en knoflook. Rasp de komkommer fijn, bestrooi met een beetje zout en laat deze goed uitlekken. Dan voorkom je dat je sausje te waterig wordt. De muntblaadjes kunt je eventueel ook weglaten of vervangen door bijvoorbeeld peterselie of verse citroenrasp.

Lekker verfrissend voor bij de barbecue: dat is tzatziki van Griekse yoghurt, komkommer en knoflook. Rasp de komkommer fijn, bestrooi met een beetje zout en laat deze goed uitlekken. Dan voorkom je dat je sausje te waterig wordt. De muntblaadjes kunt je eventueel ook weglaten of vervangen door bijvoorbeeld peterselie of verse citroenrasp.

6. Tomatensalsa

Tomatensalsa is weer eens wat anders voor bij de barbecue. Je kunt hem zo pittig maken als je zelf wilt. Je kunt de peper ook weglaten voor een milde, kruidige tomatensaus bij een lekker stukje vlees van het rooster.

Tomatensalsa is weer eens wat anders voor bij de barbecue. Je kunt hem zo pittig maken als je zelf wilt. Je kunt de peper ook weglaten voor een milde, kruidige tomatensaus bij een lekker stukje vlees van het rooster.

7. Snelle dip van geroosterde paprika

gegrilde paprika, gedroogde tomaat en harissapasta. Voor een oriëntaals tintje bij de barbecue!

Deze dip smaakt prima bij een stukje vlees van de barbecue. Je maakt hem supersnel van gegrilde paprika, gedroogde tomaat en harissapasta. Voor een oriëntaals tintje bij de barbecue!

8. Muhammara

Deze Oosterse dip is lekker bij kip en vis van de barbecue. Je maakt hem van puntpaprika’s, walnoten, granaatappelmelasse, knoflook, olie en diverse specerijen. Bijzonder!

Deze Oosterse dip is lekker bij kip en vis van de barbecue. Je maakt hem van puntpaprika’s, walnoten, granaatappelmelasse, knoflook, olie en diverse specerijen. Bijzonder!

9. Pesto

maak je natuurlijk zelf. Dit recept is zonder pijnboompitten, maar deze kun je natuurlijk ook toevoegen als je wilt. Dan krijg je nog een extra portie gezonde vetten en vezels binnen. Pesto is ook lekker bij deze spiezen met halloumi en groenten.

Op de barbecue kun je een heerlijke gerecht bereiden met kip en pesto-marinade. De pesto maak je natuurlijk zelf. Dit recept is zonder pijnboompitten, maar deze kun je natuurlijk ook toevoegen als je wilt. Dan krijg je nog een extra portie gezonde vetten en vezels binnen. Pesto is ook lekker bij deze spiezen met halloumi en groenten.

10. Hummus

Wist je dat hummus erg lekker kan bij de barbecue? Bijvoorbeeld als spread op gegrilde groenten of bij halloumi van de barbecue. Niet zo'n fan van kikkererwten? Maak dan de hummus van bijgaande foto, van rode linzen en puntpaprika. Probeer het eens!

Wist je dat hummus erg lekker kan bij de barbecue? Bijvoorbeeld als spread op gegrilde groenten of bij halloumi van de barbecue. Niet zo’n fan van kikkererwten? Maak dan de hummus van bijgaande foto, van rode linzen en puntpaprika. Probeer het eens!

Pin de foto van 10x de lekkerste sauzjes en dips voor bij de BBQ.

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Een barbecue is niet compleet zonder sausjes en dips. Natuurlijk kun je deze ook gemakkelijk zelf maken. Dan zijn ze gezonder en smaken veel beter dan sausjes uit een flesje. We hebben de 10 lekkerste sausjes en dips voor je op een rijtje gezet.

Recepten: Anja; Credits tekst: Annemiek, Puur Figuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s