
Salades horen bij de zomer, bij de BBQ of op een buffet. Deze aardappelsalade heeft het allemaal, ik maakte hem op een tropische dag voor bij de BBQ, samen met een Griekse salade en een spitskoolsalade. Dan nog een visje of een (vega) hamburger er bij en wat mij betreft kan de avond dan niet meer stuk.


Denkend aan vroeger
Zoals zo vaak herinner ik me de salades van vroeger. Mijn moeder maakte de lekkerste koude schotel waar behalve aardappel ook groenten en vlees in gingen. Een puur-en-alleen-aardappel salade kwam eigenlijk nooit op tafel. Nu ben ik ook niet zo’n fan van de supermarktvarianten met veel mayonaise.
Ik zag ergens een foto voorbijkomen van een salade met radijsjes en dat leek me een goed idee. Het restje veldsla maakt de salade af. De dressing is ook makkelijk vegan te maken; er zijn tegenwoordig goede vegan yoghurt en mayonaise te koop.
De azijn die ik gebruik in deze salade is een witte wijn azijn, die heeft een iets fruitige smaak en is niet zo heel erg zuur.
Recept: Aardappelsalade met radijsjes, lente-ui en veldsla
Bijgerecht voor 2 personen | ||
Voorbereiden: ca. 15 minuten | Bereiden: 10 minuten | Totale tijd: 25 minuten |
Ingrediënten
- ca. 400 g (bio) aardappelen met schil
- ca. 5 radijsjes
- 1 lente-ui
- handje veldsla
Voor de dressing
- 1 el Griekse yoghurt
- 1 el mayonaise
- ½ el olijfolie
- 1 tl azijn (bijv. witte wijnazijn)
- handje tuinkruiden
- peper en zout
Bereiding
Borstel de aardappelen goed schoon in water en verdeel in vier of zes stukken, zodat de stukken ongeveer even groot zijn.
Kook de aardappelen net aan gaar, je moet er met een mes in kunnen prikken. Giet af en laat op een bord of bakplaat snel afkoelen.
Snijd de afgekoelde aardappelen eventueel nog iets kleiner (net wat je lekker vindt) en doe in een schaal.
Meng de ingrediënten voor de dressing, snijd de kruiden eerst klein. Breng op smaak met peper en zout.
Schep de dressing door de aardappelen.
Was de radijsjes en snijd in zo dun mogelijke plakjes. Gebruik evt. een mandoline.
Snijd het groen van de lente-ui in ringetjes, het wit in halve plakjes.
Schep radijs en lente-ui door de aardappelen.
De veldsla kun je het best vlak voor het serveren erbij doen, deze wordt anders door de dressing snel slap.
Lekker als bijgerecht bij de BBQ of op een buffet.
Andere idee”en: de Griekse boerensalade (links) en de Koolsalade met appel (rechts).


Pin de foto van de Aardappelsalade met radijsjes, lente-ui en veldsla
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.
