
Het is pruimentijd! Manlief ging naar de markt en bracht zo’n 2 kilo pruimen mee. In de aanbieding en heel erg geschikt om in te maken. Wat betekende dat ze zuur waren :-D. Nu maakt dat niet uit natuurlijk, want dan maak ik er jam, likeur en… clafoutis mee.
Voor de foodblogswap van deze maand werd ik gekoppeld aan het blog van Culi-Sandra. Sandra’s website staat vol recepten. Ze houdt van lekker en makkelijk, maar niet van weggooien. Dus geeft ze ook tips om restjes op te maken. Neem zeker ook eens een kijkje naar haar weekmenu’s, een goede planning is zo fijn.
Op zoek naar een recept dus, zag ik de pruimen clafoutis met vanille en dat leek me met die berg pruimen in huis wel een goed plan. De uitdaging werd het om het recept zo aan te passen dat ik clafoutis wél lekker vind. En dat is gelukt! Yes!


Nét even anders
Het beslag dat in het originele recept voor clafoutis gebruikt wordt, is een soort pannenkoekenbeslag. Ik heb het originele recept al eens gemaakt, maar ik vond het niet lekker omdat het meer iets van pudding weg had dan van gebak. Nu is dat misschien ook helemaal niet de bedoeling, maar aangezien ik niet van pudding hou heb ik de clafoutis maar van mijn dessert-lijstje geschrapt.
Maar door de foodblogswap werd ik toch verleid om deze clafoutis nog maar eens te proberen. Ik voegde iets meer bloem toe en wat minder melk – amandelmelk deze keer. Omdat de pruimen nogal zuur waren, heb ik ze een uurtje gemarineerd in een scheut Licor 43 en ik kan je vertellen dat dat heel lekker is!
Recept: Clafoutis met pruimen en Licor 43
Dessert voor 4 personen | ||
Voorbereiden: 15 minuten | Bereiden: 35 minuten | Totale tijd: 1 uur en 20 minuten |
Ingrediënten
- 5 pruimen (of 8-10 kleintjes)
- 1 el Licor 43
- 60 g zelfrijzend bakmeel
- 75 g suiker
- snufje zout
- 75 ml amandelmelk (bijv. van Beleaf)
- 2 eieren
- boter
- suiker
En verder
- ovenvaste schaal van ca. 22 cm doorsnede
Bereiding
Halveer de pruimen (grote exemplaren kun je ook in vieren snijden) en verwijder de pit. Giet in een schaal of diep bord de likeur en leg de pruimen er met de snijkant naar beneden in. Laat ongeveer een half uurtje marineren.
Verwarm intussen de oven voor op 200oC (of 180oC hetelucht).
Vet de ovenschaal royaal in met boter en bestrooi met 1 of 2 eetlepels suiker. Schud met de vorm zodat de suiker goed verdeeld wordt. Dat maakt de korst van clafoutis lekker krokant.
Schep de pruimen in een zeef en laat even uitlekken. Het vocht dat achterblijft kun je eventueel bij het beslag doen.
Zeef het zelfrijzend bakmeel met het zout en meng met de suiker. Klop de eieren los met de melk. Giet al kloppend bij het meel en meng alles goed.
Leg de pruimen in de ovenschaal en schenk voorzichtig het beslag er bij.

Zet de ovenschaal op een rooster net onder het midden van de oven en bak gedurende ca. 30-40 minuten of tot de bovenkant begint te bruinen. De totale baktijd is ook afhankelijk van de grootte van de ovenschaal.
De clafoutis is het lekkerst als hij nog warm is. Bestrooi vlak voor het serveren met poedersuiker. Lekker met een bolletje vanille-ijs.
Pin de foto van de Clafoutis met pruimen en Licor 43
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.
