
Wie mij een beetje volgt, weet dat ik fan ben van bladerdeeg gebakjes. Ideaal om in kleine porties te maken als je standaard een pakje bladerdeeg in je vriezer hebt liggen. Maar als er bezoek komt dan is het natuurlijk ook wel eens leuk om uit te pakken met een XL-variant zoals deze overheerlijke bladerdeegvlecht met nectarines, perziken en walnoten. Hij ziet er prachtig uit en is eigenlijk helemaal niet moeilijk om te maken.

Welk fruit kies je?
Gebruik je zomerfruit, ga dan voor steenvruchten zoals nectarine, perziken, abrikozen of pruimen. Aardbeien en frambozen zijn minder geschikt. Blauwe bessen wel, al verliezen ze veel vocht. En natuurlijk zijn peren en appels ook heel lekker.
Aan het fruit kun je noten toevoegen, zoals hier walnoten. Maar je kunt natuurlijk ook voor andere noten kiezen zoals amandelen of hazelnoten. Als je van rozijnen houdt, zijn die er ook lekker bij.
Recept: Bladerdeegvlecht met fruit en walnoten
Gebak voor ca. 6 personen | ||
Voorbereiden: 30 minuten | Bereiden: 35 minuten | Totale tijd: 1,5 uur |
Ingrediënten
- 3 nectarines en
- 3 platte perziken
- 2-3 el suiker
- 3 el amandelmeel
- 1 mespunt kaneel
- een handje walnoten, grof gehakt
- 1 rol vers bladerdeeg
- 1 ei
En verder
- Bakplaat
Bereiding
Maak het fruit schoon. Snijd rondom in met een scherp mes, neem beide helften in je handen en maak een draaiende beweging. Haal een helft los en verwijder de pit. Snijd nu in partjes.
Meng de suiker met het amandelmeel en de kaneel.
Verwarm de oven voor op 210oC (of 190oC hetelucht).
Haal het bladerdeeg uit de koelkast en rol het voorzichtig uit en leg het met het bakpapier op een bakplaat.
Verdeel het in de lengte in drie delen, je kunt eventueel met een liniaal een lichte indruk in het deeg maken, zodat je de maat een beetje hebt.
Strooi in het middelste deel het suikermengsel. Beide zijkanten snijd je met een scherp mes in reepjes van 1 cm die je wel laat vastzitten (niet lossnijden dus!).
Verdeel het fruit over het middelste deel en bestrooi met de grof gehakte noten.
Vouw nu de deegreepjes om en om in de vorm van een vlecht over het fruit (zie foto hieronder). Plak de uiteinden vast door ze vochtig te maken met een klein beetje water.
Klop het ei los en kwast de bovenkant van de vlecht in.
Schuif de bakplaat onder in de oven en bak gedurende 25 tot 35 minuten tot de vlecht goudbruin van kleur is en gaar.
Plaats met bakplaat op een rooster om 5 minuten te laten afkoelen. Schuif daarna voorzichtig op een rooster om verder te laten afkoelen.
Pin de foto van de Bladerdeegvlecht met fruit en walnoten
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.
