Sperziebonen en oesterzwammen in sojasaus

Lekker Aziatisch en niet ingewikkeld om te maken. Het meeste werk zit hem in de voorbereiding. De boontjes en oesterzwammen komen helemaal tot hun recht in de smakelijke sojasaus. De oesterzwammen worden pittig op smaak gebracht met een kruidenmengsel en in de oven geroosterd. Zo krijgen ze extra veel smaak. Als je genoeg saus hebt is dit gerecht het lekkerst met rijst. Maak er nog een frisse komkommersalade bij. Atjar kan natuurlijk ook en vergeet de kroepoek niet!

Lekker Aziatisch en niet ingewikkeld om te maken. Het meeste werk zit hem in de voorbereiding. De boontjes en oesterzwammen komen helemaal tot hun recht in de smakelijke sojasaus. De oesterzwammen worden pittig op smaak gebracht met een kruidenmengsel en in de oven geroosterd. Zo krijgen ze extra veel smaak. Als je genoeg saus hebt is dit gerecht het lekkerst met rijst. Maak er nog een frisse komkommersalade bij. Atjar kan natuurlijk ook en vergeet de kroepoek niet!

Lekker Aziatisch en niet ingewikkeld om te maken. Het meeste werk zit hem in de voorbereiding. De boontjes en oesterzwammen komen helemaal tot hun recht in de smakelijke sojasaus. De oesterzwammen worden pittig op smaak gebracht met een kruidenmengsel en in de oven geroosterd. Zo krijgen ze extra veel smaak. Als je genoeg saus hebt is dit gerecht het lekkerst met rijst. Maak er nog een frisse komkommersalade bij. Atjar kan natuurlijk ook en vergeet de kroepoek niet!

Variaties en tips

De boontjes kook ik het liefst in de stoomoven, dan behouden ze hun smaak. Heb je die niet, overweeg dan eens een stoommandje dat je in je pan kunt zetten. Om tijd te besparen, kun je ook diepvriesbonen gebruiken. Laat die dan wel volledig ontdooien en roerbak ze wat langer.

Oesterzwammen hebben een vlezige smaak en. Hou je er niet van dan kun je ze vervangen door champignons, kip of garnalen. Houdt bij het gebruik van kip wel rekening met een langere bereidingstijd. Ik gebruikte de Korean BBQ kruiden van Silvo, lekker spicy voor bij de oesterzwammen. Heb je deze kruiden niet, gebruik dan gerust iets anders met een beetje pit.

Extra smaakmaker: is de saus nog wat flauw, voeg dan eens misopasta toe in plaats van zout of bouillon.


Recept: Sperziebonen en oesterzwammen in sojasaus

Hoofdgerecht
voor 2 personen
Voorbereiden:
30 minuten
Bereiden:
15 minuten
Totale tijd:
45 minuten

Ingrediënten

 • 500 g sperziebonen
 • 150 g oesterzwammen
 • 1 sjalotje
 • 1 el misopasta
 • 2 tl Korean BBQ kruiden (bijv. van Silvo)
 • neutrale olie
 • indien nodig: 1/2 el misopasta (vega)

Voor de saus

 • 50 ml sojasaus
 • 45 ml water
 • 1 teentje zwarte knoflook
 • 2 tl gembersiroop
 • 2 tl bruine basterdsuiker
 • 2 tl maizena + water

En verder

 • 1 bakplaat bekleed met bakpapier

Bereiding

Voorbereiden
Verwarm de oven voor op 220oC (of 200oC hetelucht).

Maak de boontjes schoon en kook of stoom ze tot beetgaar in ca. 15 minuten. Je kunt ook diepvriesboontjes gebruiken. Deze hoef je niet eerst te koken, maar laat ze wel volledig ontdooien.

Snipper het sjalotje en zet apart. Veeg de oesterzwammen eventueel schoon en scheur in reepjes. Meng de kruiden met 1 eetlepel neutrale olie en schep de oesterzwammen er door. Spreid uit over de bakplaat. Schuif de bakplaat in de oven. Schakel na 10 minuten uit, maar laat de bakplaat wel in de oven staan.

Nu kun je eventueel ook een ovenschaal in de oven zetten om deze alvast te verwarmen.

Bereiden
Verhit een scheut olie in een wokpan en smoor het sjalotje ca. 5 minuten. Voeg dan de sperziebonen toe en roerbak deze mee tot ze weer warm zijn. Zijn ze nog niet gaar genoeg, laat dan nog wat langer bakken.

Meng alle ingrediënten – behalve de maizena en het water – voor de saus. Voeg dit toe aan de boontjes en roer goed door. Roer dan de maizena los met een paar lepels water en meng door de saus. Roer goed tot je geen klontjes meer hebt. Laat de saus indikken in ca. 5 minuten. Voeg als de saus te dik wordt nog een half kopje water extra toe. Proef op smaak en voeg eventueel nog een halve eetlepel misopasta toe. Los deze op in een beetje heet water voor je hem toevoegt.

Schep de boontjes met de saus in de voorverwarmde schaal en voeg de oesterzwammen eraan toe.

Lekker met rijst, mihoen en een frisse komkommersalade of atjar.

Pin de foto van de Sperziebonen en oesterzwammen in sojasaus

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Lekker Aziatisch en niet ingewikkeld om te maken. Het meeste werk zit hem in de voorbereiding. De boontjes en oesterzwammen komen helemaal tot hun recht in de smakelijke sojasaus. De oesterzwammen worden pittig op smaak gebracht met een kruidenmengsel en in de oven geroosterd. Zo krijgen ze extra veel smaak. Als je genoeg saus hebt is dit gerecht het lekkerst met rijst. Maak er nog een frisse komkommersalade bij. Atjar kan natuurlijk ook en vergeet de kroepoek niet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s