Pruimen kruimel plaattaart of fruitrepen

Fruitrepen of kruimel plaattaart, het maakt niet uit hoe je het noemt, deze zoete snacks zijn heerlijk. Bovendien makkelijk te maken. Gebruik zoete pruimen of vervang door ander seizoensfruit.

De groenteboer op de markt had de pruimen weer in de aanbieding. Zouden het de laatste van het jaar zijn? Geen idee, maar ik hoop – tegen beter weten in – van niet ;-). Een deel van de pruimen was al erg zacht en ik besloot er maar iets lekkers mee te bakken. Altijd een goed idee toch? Het werd een kruimel plaattaart. Als je de stukken wat kleiner maakt zijn het “fruit bars” (of fruit-repen in het Nederlands) en dat kan natuurlijk ook prima, iets lekkers voor bij de koffie, op het werk of na school. De pruimen kun je prima vervangen door ander seizoensfruit, zoals bijvoorbeeld appels, peren of blauwe bessen.

Fruitrepen of kruimel plaattaart, het maakt niet uit hoe je het noemt, deze zoete snacks zijn heerlijk. Bovendien makkelijk te maken. Gebruik zoete pruimen of vervang door ander seizoensfruit.
Fruitrepen of kruimel plaattaart, het maakt niet uit hoe je het noemt, deze zoete snacks zijn heerlijk. Bovendien makkelijk te maken. Gebruik zoete pruimen of vervang door ander seizoensfruit.

Plaattaart of fruit repen?

Deze plaattaart kun je natuurlijk ook prima in smalle repen snijden. Dan heb je een heerlijke snack of tussendoortje. Deze plaattaart bevat 15% suiker, 20% roomboter en 36% fruit.
Niet echt gezond, maar zo af en toe moet dat kunnen. Zeker als je het zelf gebakken hebt, want zonder kunstmatige smaak- en geurstoffen of conserveringsmiddelen.
Voor een vegan versie kun je de roomboter vervangen door een plantaardige boter.


Recept: Pruimen kruimel plaattaart

Gebak / Zoete snack
voor ca. 9-12 stukken
Voorbereiden:
20 minuten
Bereiden:
35 minuten
Totale tijd:
1 uur en 35 minuten

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 200 g bloem
  • 85 g suiker
  • 180 g koude boter in blokjes
  • snuf zout
  • evt. citroenrasp

Voor de vulling

  • 600 g pruimen
  • 50 g suiker
  • 2 el maizena
  • citroensap naar smaak

Voor de crumble

  • 150 g bloem
  • 100 g zachte boter
  • 75 g suiker

En verder

  • bakvorm van ca. 20×20 cm
  • bakpapier
  • plasticfolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175oC (160oC hetelucht).

Meng alle ingrediënten voor het deeg. Ik vind citroen overal lekker in, maar je kunt het ook weglaten. Kneed er een samenhangend deeg van; dit kan met een keukenmachine, maar ook prima met de hand.

Vet de bakvorm in (dan blijft het bakpapier beter plakken) en bekleed met het bakpapier. Ik gebruik meestal 2 repen bakpapier op maat geknipt. Vet ook het bakpapier een beetje in. Verdeel het deeg over de bodem, leg er een velletje plasticfolie over en druk met een lepel goed en gelijkmatig aan tot in de hoeken. Verwijder de plasticfolie!

Plaats de vorm op een rooster (of een bakplaat als je een vorm zonder bodem gebruikt) in het midden van de oven en bak 20 minuten.

Halveer de pruimen, verwijder de pit en snijd in stukjes. Je hebt ongeveer 500 gram nodig. Meng de suiker met de maizena en schep door het fruit. Verwarm het fruit in een pan en breng langzaam aan de kook. Roer regelmatig zodat het niet aanbrandt. Laat ca. 10 minuten inkoken tot een dikke moes.
Proef of het zoet genoeg is, dat ligt ook een beetje aan de pruimen. Voeg eventueel nog wat suiker toe of wat citroensap. Haal de pan van het vuur.

Haal de bakvorm uit de oven en zet op een rooster.

Maak het kruimeldeeg. Dit gaat heel snel in een foodprocessor, hiervoor hoef je slechts enkele keren de pulsknop te gebruiken. Maar kan ook prima met de hand. Meng dan eerst alle ingrediënten met een vork en wrijf tussen je vingers tot kruimels.

Verdeel nu de pruimenmoes gelijkmatig over de bodem. Strooi het kruimeldeeg er over en verdeel dit losjes met een vork.

Zet in de oven en bak 35 tot 40 minuten.

Haal de vorm aan het einde van de baktijd uit de oven en laat afkoelen op een rooster. Verwijder de vorm als dat kan en snijd in stukken.

Pin de foto van de Pruimen kruimel plaattaart

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Fruitrepen of kruimel plaattaart, het maakt niet uit hoe je het noemt, deze zoete snacks zijn heerlijk. Bovendien makkelijk te maken. Gebruik zoete pruimen of vervang door ander seizoensfruit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s