
Ze zijn er weer, onze peren uit eigen tuin! De eerste kilo’s zijn geoogst en ik ga eens bedenken wat ermee te doen. Peren zijn natuurlijk heerlijk in een dessert. Het lekkerst vind ik ze dan eigenlijk gestoofd. Gelukkig hoef je daarvoor niet eens stoofperen te gebruiken. Heb je peren in de fruitschaal liggen die nog niet heel zacht zijn, dan kun je ze perfect voor dit recept gebruiken. Ze worden gestoofd in witte wijn met citroen en vanille. Als je het kookvocht laat inkoken heb je meteen een heerlijke siroop voor erbij. Combineer de peren met vanille-ijs of chocolade-ijs, maar heb je iets meer tijd, kies dan voor chocoladesaus of een chocolade lavacake. Succes verzekerd!

Makkelijk en snel
Het recept is echt niet ingewikkeld en bovendien snel klaar. Veel sneller dan met stoofperen, want ze hoeven niet zo lang te koken. De witte wijn is heerlijk in combinatie met citroen en vanille. Bovendien verdampt de alcohol tijdens het koken, dus ook prima voor de kids. Door het kookvocht te laten inkoken heb je meteen een lekkere saus voor erbij. Al is voor de echte chocoladeverslaafde een warme chocoladesaus natuurlijk ook heel lekker.
Recept: Gestoofde peren met witte wijn, vanille en citroen
Dessert voor 4 personen | ||
Voorbereiden: 30 minuten | Bereiden: 10 minuten | Totale tijd: 40 minuten |
Ingrediënten
- 4 stevige peren (bijvoorbeeld conference)
- 1 kopje suiker
- 1 kopje witte wijn
- 2 kopjes water
- 2 stukjes citroenschil
- 1 tl vanille extract
En verder
- Bakpapier
- Meloenbolletjes lepel
Bereiding
Breng het vocht met de overige ingrediënten aan de kook, draai de temperatuur wat lager en laat zachtjes koken tot de suiker helemaal opgelost is.
Schil intussen de peren. Halveer ze in de lengte, laat het steeltje zitten en verwijder het klokhuis met een meloenbolletjes lepel of een scherp mesje.
Leg de halve peren in de suikeroplossing. Zorg dat de peren onder staan. Voeg eventueel nog wat extra water toe.
Maak een prop van een vel bakpapier en vouw dit weer open. Dek hiermee de peren af (vouw de hoeken een beetje om). Op deze manier slaat de condens tijdens het koken terug op de peren en drogen ze aan de bovenkant niet uit.
Breng weer aan de kook en laat ca. 10 min zachtjes koken tot de peren gaar zijn. Prik er voorzichtig in met een mesje, ze moeten niet té zacht worden.
Schep de peren uit het kookvocht in een schaal. Kook het suikerwater in tot siroop. Je kunt de siroop over de peren schenken, maar ook apart erbij geven.
De peren zijn het lekkerst op kamertemperatuur met een bolletje vanille- of chocolade-ijs of warme chocoladesaus in plaats van de siroop.
Pin de foto van de Gestoofde peren met witte wijn, vanille en citroen
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.
