Lasagne bolognese met gehakt en linzen

Een variant op lasagne bolognese met als verrassend ingrediënten groene linzen en courgette. Door de helft van het gehakt te vervangen door de linzen en met courgette voor extra groente. Een gezonde variant op het klassieke recept.

Lasagne bolognese is een van mijn favorieten als het om lasagne gaat. Het basisrecept voor de klassieke bolognese zit daarom inmiddels wel mijn hoofd, daar heb ik geen kookboek meer voor nodig. Alleen wilde ik toch wel graag van het gehakt af en een vegetarische versie maken, maar dan zonder vleesvervangers. De eerste versie (als pastasaus) was nog niet helemaal naar tevredenheid. Bovendien waren de linzen goed zichtbaar en dat zorgde voor een kritische opmerking, want linzen horen natuurlijk niet in de bolognese thuis.
De tweede keer was ik echt tevreden over de smaak van de saus. Ik maakte er deze heerlijke lasagne mee, die zeker voor herhaling vatbaar is.

Een variant op lasagne bolognese met als verrassend ingrediënten groene linzen en courgette. Door de helft van het gehakt te vervangen door de linzen en met courgette voor extra groente. Een gezonde variant op het klassieke recept.

Van vlees naar vega

Bij sommige gerechten vind ik het nogal eens lastig om over te schakelen van vlees naar vegetarisch. Zeker bij een bolognesesaus mis je snel de smaak van het vlees en die is lastig te vervangen. Linzen zijn een goed alternatief maar hebben een iets zoetige smaak. Daarom begin ik met half vlees, half linzen om toch de vleessmaak nog te proeven. Om het zoetige van de linzen te compenseren voeg ik een beetje witte wijnazijn toe.

Niet onbelangrijk als je met gedroogde linzen gaat koken: controleer of je ze moet weken voordat je begint. Ik gebruikte groene linzen (die vind ik toch net iets lekkerder dan bruine) en kwam er achter dat ze 4 uur moeten weken wat natuurlijk niet zo handig is als je aan het einde van de middag begint met koken 😉 . Ik zou overigens geen linzen uit blik nemen, die zijn al gaar en vallen waarschijnlijk uit elkaar tijdens de bereiding.


Recept: Lasagne bolognese met gehakt en linzen

Hoofdgerecht
voor 2 personen
Voorbereiden:
15 minuten
Bereiden:
45 minuten
Totale tijd:
1,5 uur

Ingrediënten

Voor de bolognese

 • 100 g biologisch gehakt (rund of half-om, net wat je lekker vindt)
 • 75 g groene linzen
 • 1 kleine winterwortel
 • 1 stengel bleekselderij
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 1 el tomatenpuree
 • 1 blik tomatenblokjes (of tomaten passata)
 • 1 takje rozemarijn of ¼ el gedroogde
 • ½ el verse tijmblaadjes of ¼ el gedroogde
 • 1 laurierblad
 • Scheutje witte wijnazijn (bijv. van Tromp en Rueb)
 • 250 ml water
 • versgemalen peper en zout
 • 1 bouillonblok
 • Olijfolie om in te bakken

Voor de lasagne

 • 1 courgette
 • Ca. 9  lasagnevellen (bijv. van La Molisana)
 • Ca. 100-150 g geraspte kaas

En verder

 • Keukenmachine, foodprocessor of grove rasp
 • Mandoline
 • Ovenschaal van ca. 20×25 cm

Bereiding

Controleer vooraf of je de linzen moet weken! Was de linzen en kook ze beetgaar. Kijk voor kooktijden op de verpakking en proef! Giet af en zet apart.
Was de courgette, schaaf zo dun mogelijk en zet apart.

Snipper wortel, bleekselderij, knoflook en ui. Gebruik een keukenmachine of het messenbakje van de staafmixer. Heb je beide niet, dan kun je ook een grove rasp gebruiken voor de wortel en bleekselderij.
Ris de kruiden van de takjes. Kneus de naaldjes van de rozemarijn met de achterkant van een mes en hak de naaldjes fijn.

Verhit 1 el olijfolie in een ruime pan. Voeg het gehakt toe en maal er wat zout en flink wat peper over en bak het rul totdat het begint te bruinen.
Voeg nu ook de groenten toe en fruit ca. 3-5 minuten mee. Voeg de tomatenpuree toe en laat ook deze ca. 3 minuten mee bakken (om te ontzuren).

Dan de tomatenblokjes, 250 ml water, de linzen, de kruiden en het bouillonblok toevoegen en de saus langzaam aan de kook brengen. Zet op het kleinste pitje en laat een half uur zachtjes sudderen met de deksel op de pan. Let op dat de saus niet te veel indikt. Voeg eventueel nog wat extra water toe. Breng zo nodig nog op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 200oC (180oC hetelucht).

Begin met het opbouwen van de lasagne.

Verdeel een laagje saus over de bodem van de, daarop 3 vellen lasagne en dan plakjes courgette. Dan weer een laagje saus, een klein beetje geraspte kaas, daarop plakjes courgette en 3 vellen lasagne. Herhaal dit nog een keer. Als laatste eindig je met een laagje courgette, saus en de rest van de geraspte kaas. Bak de lasagne in het midden van de oven in ca. 30 minuten gaar. Controleer evt. met een mes of de pasta gaar is.
Laat 5 minuten staan, de saus zal dan nog een beetje indikken.

Pin de foto van de Lasagne bolognese met gehakt en linzen

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Een variant op lasagne bolognese met als verrassend ingrediënten groene linzen en courgette. Door de helft van het gehakt te vervangen door de linzen en met courgette voor extra groente. Een gezonde variant op het klassieke recept.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s