Salade met rode bieten, peren en feta

Een maaltijdsalade met bieten, venkel, peer en feta. Door verschillende smaken met elkaar te combineren wordt je met elke hap verrast. Een smaakexplosie van zoet, aards, hartig, zout en kruidig. Als lunchgerecht of maaltijdsalade.

Rode bieten zijn voor mij echt gekoppeld aan de herfst en winter. Nou en -vooruit- het vroege voorjaar. In de zomermaanden eet ik ze eigenlijk nooit. Aan variaties in salades met bieten heb je eigenlijk nooit genoeg en er ontbrak er nog een. Namelijk bieten gecombineerd met plakjes rijpe en sappige peer. Door er feta, venkel en lekker veel kruiden aan toe te voegen wordt het geheel zeker niet te zoet. De smaken van de aardse bieten, zoete peren en anijssmaak van de venkel zijn heerlijk. Voeg daar nog het zoute aan toe van de feta, het kruidige van munt en basilicum en elk hapje dat je neemt is een explosie van smaken. Als maaltijdsalade voldoende voor twee, of lunchsalade voor vier personen.

Een maaltijdsalade met bieten, venkel, peer en feta. Door verschillende smaken met elkaar te combineren wordt je met elke hap verrast. Een smaakexplosie van zoet, aards, hartig, zout en kruidig. Als lunchgerecht of maaltijdsalade.

De smaak van biet, venkel en feta

Bieten kun je natuurlijk gekookt kopen – je weet wel in die plastic verpakking in de supermarkt. Maar kun je ze rauw kopen, doe dat dan! Dat is echt vele malen lekkerder dan de kant-en-klare variant. De rauwe bieten kun je roosteren, poffen of koken. Mijn favoriet zijn gepofte bieten, die verpak je in aluminiumfolie met wat olie en kruiden zoals bijvoorbeeld tijm en gaan dan de oven in.

Venkel heeft een anijsachtige smaak. Vind je die niet lekker dan kun je hem weglaten of vervangen door bijvoorbeeld geraspte wortel.
Gebruik echte Griekse feta! De smaak is echt heel anders dan de witte kaas die alleen van koemelk gemaakt is. Lust je die niet, dan kun je hem vervangen door geitenkaas (met honing).


Recept: Salade met rode bieten, peren en feta

Maaltijdsalade
voor 2 personen
Voorbereiden:
20 minuten
Bereiden:
10 minuten
Totale tijd:
30 minuten

Ingrediënten

 • 2 kleine gegaarde rode bieten
 • 1 rijpe peer
 • 1 kleine venkelknol
 • 1 blok feta
 • 1 of 2 lente-ui
 • handvol verse tuinkruiden (basilicum, (kruize)munt, citroenmelisse, peterselie)
 • rasp van sinaasappel (voor de schil)
 • citroen (voor sap)
 • crema di balsamico (ik gebruikte de bio CREMAceto van Mazzetti, maar je kunt het ook goed zelf maken)
 • olijfolie
 • peper en zout

En verder

Bereiding

Snijd de rode bieten in dunne parten. Schaaf de venkel op de mandoline in flinterdunne plakjes. Snijd het wit en het groen van de lente-ui in ringetjes. Verbrokkel de feta. Boen de sinaasappel goed schoon en trek er met een zesteur reepjes schil af. Heb je die niet schaaf er dunne schil van (zonder het wit) die je weer in reepjes snijdt. Was de peer en wacht met schaven ervan tot vlak voor het serveren. Hij verkleurt snel. Was eventueel de tuinkruiden en pluk de blaadjes van de steeltjes.

Je kunt 1 eetlepel olijfolie mengen met een kneep citroensap en peper en zout. Meestal verdeel ik dit apart door de salade, ik hou ervan om alles te kunnen proeven.
Besprenkel bieten en venkel apart van elkaar met de olie, citroensap, peper en zout. Hussel even.

Neem 2 borden of maak de salade op een groot bord.

Schaaf of snijd de peer dun, dat gaat makkelijk op de mandoline. Leg op elk bord een kring van plakjes peer. Verdeel de bieten, de venkel, lente-ui en tenslotte de feta erover. Verdeel er een sliertje balsamicosiroop over.
Meng de tuinkruiden met een beetje olie en citroensap. Verdeel over de salade en garneer met de sinaasappel.

Eet als lunchsalade met brood of bak/rooster er aardappeltjes bij voor een volledige maaltijd.

Pin de foto van de Salade met rode bieten, peren en feta

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Een maaltijdsalade met bieten, venkel, peer en feta. Door verschillende smaken met elkaar te combineren wordt je met elke hap verrast. Een smaakexplosie van zoet, aards, hartig, zout en kruidig. Als lunchgerecht of maaltijdsalade.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s