Zelf maken: Paneermeel en panko

Zelf paneermeel maken? Natuurlijk! Geen probleem en zo veel lekkerder dan de pakjes uit de winkel. Je maakt er de heerlijkste krokante hapjes mee. Dus, bewaar je oude stokbrood en ga aan de slag!

Nu ik het geprobeerd heb, weet ik het zeker: maak zelf je paneermeel en panko! Dat gaat heel goed, plus er zitten geen conserveermiddelen of anti-klontermiddelen in. Bovendien is het echt makkelijk. Alles wat je nodig hebt is een oud stokbrood, want dat werkt het best.

Je kent het misschien wel: na een feestje of een weekend heb je nog een half stokbrood of een broodje over. Ging niet op en je dacht, mwah, dat eet ik morgen nog wel. Niet dus. Geef het niet meer aan de eendjes (die worden daar veel te dik van) maar bewaar het en vergeet het een paar dagen. Laat het oude brood drogen in de oven bijvoorbeeld. Nog beter: heb je iets in de oven gebakken, laat dan het oude brood drogen in de afkoelende oven.

Het paneermeel maak je eenvoudig door met een mes plakjes/stukjes van het brood te schaven en dit dan fijn malen in een vijzel. Je kunt het dan zo fijn malen als je zelf wilt. Panko is -kort gezegd- grof paneermeel. Je begint op dezelfde manier, maar hakt dan met een niet te klein koksmes de stukjes kleiner, tot ze de grootte hebben die je zoekt.

Een tip vooraf: doe dit niet als je net de keuken gepoetst hebt, want alles komt onder het broodkruim te liggen. Zeker als je een rasp gebruikt om het brood te raspten. Dat heb ik รฉรฉn keer gedaan, maar daarna nooit meer (hahaha).

Bewaar het paneermeel in een afgesloten pot. Zorg wel dat het echt goed droog is, anders gaat het wellicht schimmelen en dat wil je niet.

Natuurlijk ging ik meteen aan de slag met het paneermeel en maakte deze heerlijke krokante gebakken kabeljauw. Net zo lekker als van de visboer op het plein!!

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Zelf paneermeel maken? Natuurlijk! Geen probleem en zo veel lekkerder dan de pakjes uit de winkel. Je maakt er de heerlijkste krokante hapjes mee. Dus, bewaar je oude stokbrood en ga aan de slag!

2 thoughts

  1. Bijna niet voor te stellen hoeveel mensen dit nog niet weten, hun oude brood weggooien en een pakje paneermeel kopen.

    In de supermarkt zag ik zelfs een pakje met dobbelsteentjes oud brood te koop als croutons. Met een lange houdbaarheidsdatum, dus ook nog behandeld met conserveringsmiddel.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s