Boterkoek met pecannoten en karamel

Boterkoek, maar dan met pecannoten en stukjes karamel. Lekkerder kan het niet worden! De noten geven de boterkoek een extra bite, terwijl de karamel een andere smaak toevoegt. De karamel is natuurlijk best zoet, daarom wat minder suiker dan in het oorspronkelijke recept.

Hier is de eerste boterkoek van mijn blog! Mag wel met een uitroepteken, want bakken doe ik alweer heel wat jaartjes, maar nog nooit een boterkoek. En alleen vanwege de Foodblogswap, de maandelijkse receptenruil tussen foodbloggers, is het er toch van gekomen. Het is niet het basisrecept, maar een variatie er op met pecannoten en karamel. Het blijkt een goede keuze, want door de boterkoek te combineren met noten en karamel wordt deze rijker – en dus veel lekkerder – van smaak.

Boterkoek, maar dan met pecannoten en stukjes karamel. Lekkerder kan het niet worden! De noten geven de boterkoek een extra bite, terwijl de karamel een andere smaak toevoegt. De karamel is natuurlijk best zoet, daarom wat minder suiker dan in het oorspronkelijke recept.
Boterkoek, maar dan met pecannoten en stukjes karamel. Lekkerder kan het niet worden! De noten geven de boterkoek een extra bite, terwijl de karamel een andere smaak toevoegt. De karamel is natuurlijk best zoet, daarom wat minder suiker dan in het oorspronkelijke recept.

Deze maand werd ik gekoppeld aan Catharina van het blog De keuken van de Zoete Inval. Behalve bloggen over eten, schrijft Catharina al sinds 2011 op In de Zoete Inval over haar (creatieve) belevenissen over haar gezin (als moeder van 4 en al sinds 1987 getrouwd) werk en alles wat daar bij komt, creatief bezig zijn, werk en nog veel meer.
Al bladerend op haar blog kwam ik het recept tegen voor boterkoek met karamel en pecannoten. Ik wist meteen dat dit het recept werd waarmee ik aan de slag wilde gaan. Catharina kreeg het recept van een Amerikaanse vriendin en alleen al bij het lezen van het recept liep het water me in de mond.

De ingrediënten

Aan de ingrediënten veranderde ik niet veel, ik gebruikte alleen wat minder suiker, want ook de karamel is natuurlijk al zoet. Voor de man was de koek toch nog iets te zoet, terwijl ik hem heerlijk vond. Gebruik dus eventueel wat minder karamel (60 gram ipv 85) als je niet zo’n zoetekauw bent. Bovendien verving ik een deel van de suiker door basterdsuiker. Je kunt in plaats van pecannoten natuurlijk ook andere noten gebruiken, zoals bijvoorbeeld amandelen of walnoten. Maar ook de toevoeging van amandelspijs of speculaaskruiden is denk ik heel lekker.

Nog een tip vooraf Je kunt het deeg ook even met een deegroller op maat rollen voordat je het in de vorm legt. Dan past het tenminste. Bovendien is het makkelijker dan het met de hand uit te drukken, zeker als de vulling erop ligt.


Recept: Boterkoek met pecannoten en karamel

Gebak
voor een vorm van Ø 20 cm
Voorbereiden:
15 minuten
Bereiden:
40 minuten
Totale tijd:
ca. 2,5 uur

Ingrediënten

 • 250 g ongezouten roomboter
 • 75 g kristalsuiker
 • 75 g witte basterdsuiker
 • ½ tl zout
 • 250 g tarwebloem (+ extra)
 • 60-85 g zachte karamel (fudge)
 • 115 g ongezouten pecannoten
 • 1 ei

En verder

 • Keukenmachine of mixer
 • Bakkwastje
 • Deegroller
 • Boterkoekvorm of springvorm van ca. Ø 20 cm

Bereiding

Weeg alle ingrediënten af en laat de boter op kamertemperatuur komen.

Kwast de vorm in met wat van de boter en bestrooi met bloem. Klop het overtollige bloem er uit. Je kunt eventueel ook een velletje bakpapier op de bodem van de vorm leggen.

Mix de boter met de beide suikers en het zout. Kneed met de bloem tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg in 2 gelijke porties. Leg elke portie tussen plasticfolie, druk het deeg tot een platte cirkel en verpak het dan. Leg het minstens een uur in de koelkast.

Snijd de karamel in blokjes en hak de noten, maar houdt ca. 20 noten achter voor de versiering van de boterkoek.

Verwarm de oven voor op 200oC (of 180oC hetelucht).

Boterkoek, maar dan met pecannoten en stukjes karamel. Lekkerder kan het niet worden! De noten geven de boterkoek een extra bite, terwijl de karamel een andere smaak toevoegt. De karamel is natuurlijk best zoet, daarom wat minder suiker dan in het oorspronkelijke recept.

Bekleed de vorm met één helft van het deeg. Verdeel karamel en noten erover en leg de tweede helft er op. Druk iets aan.
Kwast de bovenkant in met het losgeklopte ei. Laat een kwartiertje rusten en kwast nogmaals in met het ei.
Trek er dan met een vork een ruitpatroon in en verdeel de resterende pecannoten erover.

Zet de vorm in de oven en verlaag de temperatuur naar 190oC (of 170oC hetelucht). Bak de boterkoek ongeveer 20-25 minuten tot hij goudbruin is, maar let op dat hij niet te donker wordt. Laat afkoelen op een rooster en verwijder de vorm.

TIP: Je kunt het deeg ook even met een deegroller op maat rollen voordat je het in de vorm legt. Dan past het tenminste. Bovendien is het makkelijker dan het met de hand uit te drukken, zeker als de vulling erop ligt.

Pin de foto van de Boterkoek met pecannoten en karamel

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Boterkoek, maar dan met pecannoten en stukjes karamel. Lekkerder kan het niet worden! De noten geven de boterkoek een extra bite, terwijl de karamel een andere smaak toevoegt. De karamel is natuurlijk best zoet, daarom wat minder suiker dan in het oorspronkelijke recept.

2 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s