Swiss meringue maken

Swiss meringue is helemaal niet moeilijk te maken. De eiwitten worden met de suiker verwarmd en dan opgeklopt. Daarna gebruik je het als smaakvolle decoratie op taart, tartelettes of muffins.

Er zijn verschillende manieren om eiwitschuim ofwel meringue te te maken. Mijn nieuwe favoriet is de swiss meringue. Swiss meringue is de meringue die je zo kunt eten, want het eiwit wordt au bain marie verwarmd, samen met de suiker en daarna pas geklopt.
Omdat foto’s van alleen eiwitschuim niet zo spannend zijn, heb ik er natuurlijk ook iets lekkers bij gebakken. Een chocoladeplaattaart naar het recept van de luxe brownies met peer, maar dan zonder de peren en de glazuur.

Swiss meringue is helemaal niet moeilijk te maken. De eiwitten worden met de suiker verwarmd en dan opgeklopt. Daarna gebruik je het als smaakvolle decoratie op taart, tartelettes of muffins.
Swiss meringue is helemaal niet moeilijk te maken. De eiwitten worden met de suiker verwarmd en dan opgeklopt. Daarna gebruik je het als smaakvolle decoratie op taart, tartelettes of muffins.

De verhoudingen voor het maken van de Swiss meringue is 2 delen eiwit en 3 delen suiker. Als je daar rekening mee houdt dan komt het altijd goed. Niet alle eieren wegen namelijk hetzelfde. Een eiwit van een M-maat ei weegt ongeveer 35 gram. Van een L-maat ei is dat ongeveer 41 gram. Wil je nu uitrekenen hoeveel suiker je nodig hebt, dan weeg je de eiwitten. Dat gewicht deel je door 2 en je telt het dan op bij het gewicht van de eiwitten. Of je maakt er een sommetje van, zoals hier in het recept: (100:2) x 3 = 150 gram. Ander voorbeeld: je hebt 75 gram eiwit. Dan wordt de som (75:2) x 3 = 112,5 gram suiker.

Wat is lekkerder: swiss meringue of botercrème?

Allebei heb ik het geprobeerd (zie foto’s hieronder), maar ik moet bekennen dat ik de Swiss meringue lekkerder vind dan de gewone meringue of de botercrème. Nu kun je ook botercrème maken met Swiss meringue als basis, dat staat nog op mijn to-cook lijstje.

Swiss meringue maken is helemaal niet moeilijk als je het op deze manier maakt. Daarna gebruik je het als smaakvolle decoratie op bijvoorbeeld deze mini lemon meringue pies.
Mini lemon meringue pie
Swiss meringue maken is helemaal niet moeilijk als je het op deze manier maakt. Daarna gebruik je het als smaakvolle decoratie, bijvoorbeeld op deze citroen maanzaad muffins.
Citroen maanzaad muffins


Recept: Swiss meringue maken

Basisrecept
voor 1 taart
Voorbereiden:
10 minuten
Bereiden:
10 minuten
Totale tijd:
20 minuten

Ingrediënten

  • 100 g eiwit (ca. 3 eiwitten van M eieren)
  • 150 g suiker

En verder

  • Een hittebestendige kom
  • Een standmixer (of handmixer)

Bereiding

Zet een pan met daarin een laagje water op en breng dit aan de kook. Hang een hittebestendige kom in de pan. Controleer van te voren of de kom niet in het water hangt, anders krijg je gekookt eiwit en dat is niet de bedoeling.

Weeg het eiwit af en voeg suiker toe: voor 100 gram eiwit gebruik je 150 gram suiker.

Zet de kom op de pan en verwarm al roerend met een spatel het eiwitmengsel. Maak regelmatig de rand schoon. Als er suiker aan de rand blijft plakken, dan lost deze niet op in het eiwit en houd je harde stukjes over in het schuim. Door het eiwit te verwarmen smelt de suiker, dit duurt 3-8 minuten. Heb je een kookthermometer, dan kun je het eiwit verwarmen tot 70oC, het is dan voldoende gegaard. Gebruik je gepasteuriseerd eiwit (te koop in flessen) dan is het al voorgegaard en hoef je alleen de suiker te laten smelten.

Blijf al roerend het eiwit verwarmen tot de gewenste temperatuur is bereikt of de suiker gesmolten is. Dat laatste controleer je door een beetje vanaf de spatel tussen je vingers te wrijven. Is het een gladde substantie of voel je nog wat suikerkorrels?

Swiss meringue maken is helemaal niet moeilijk als je het op deze manier maakt. Daarna gebruik je het als smaakvolle decoratie op taart, tartelettes of muffins.

Als de suiker gesmolten is, kun je het eiwit opkloppen. Met een handmixer wordt dit iets lastiger. Makkelijker is het een standmixer te gebruiken. Klop op de middelste stand met de ballongarde. Het duurt ongeveer 5-10 minuten tot het eiwit voldoende stevigheid heeft. Controleer dit: het eiwitschuim moet stevig zijn en niet inzakken. Je kunt eventueel ook de ultieme test doen: houdt de kom ondersteboven boven je hoofd 😉

Schep het eiwit in een spuitzak en spuit toefjes op het gebak. Je kunt het ook met een spatel erover verdelen en dan met de bolle kant van een lepel toefjes “trekken”. Als je de lepel in de meringue duwt en dan weer omhoog trekt ontstaan de mooie puntjes.

Maak met een brander mooie gekaramelliseerde puntjes op het meringue. Dit kun je eventueel ook onder de grill van je oven doen, maar let dan wel op dat het niet aanbrandt.

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Swiss meringue maken is helemaal niet moeilijk als je het op deze manier maakt. Daarna gebruik je het als smaakvolle decoratie op taart, tartelettes of muffins.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s