Boerenkool ovenschotel met gehakt

Boerenkool, maar dan anders in een ovenschotel met gehakt, aardappelpuree en zwarte knoflook. Prima voor te bereiden en de volgende dag alleen nog maar opwarmen in de oven.

Sinds ik mijn boodschappen online bestel, wil de man des huizes nog wel eens klagen dat hij geen boodschappen-keuze meer heeft. Om dat te compenseren, doet hij zo af en toe nog eens zelf wat extra boodschappen. Vaak is dat de cruesli van zijn voorkeur, een lekker vleesbeleg en vooral de groenten die ik zelf niet zo snel koop ;-). Zoals bijvoorbeeld boerenkool. Ik was er nooit echt fan van, de kool bleef altijd een beetje hard wat ik ook deed. Sinds de stoomoven in dit foodbloggershuis zijn intrede heeft gedaan, mag de boerenkool weer. Nog steeds niet mijn top-favoriet, maar och dat kan ook niet altijd. Voor vandaag eens een anders-dan-anders boerenkool recept. Namelijk een boerenkool ovenschotel met gehakt, puree en zwarte knoflook.

Boerenkool, maar dan anders in een ovenschotel met gehakt, aardappelpuree en zwarte knoflook. Prima voor te bereiden en de volgende dag alleen nog maar opwarmen in de oven.
Boerenkool, maar dan anders in een ovenschotel met gehakt, aardappelpuree en zwarte knoflook. Prima voor te bereiden en de volgende dag alleen nog maar opwarmen in de oven.

Makkelijk voor te bereiden

Heb je een stoomoven, dan kun je de boerenkool en de aardappelen in één keer gaar stomen. Dit duurt – afhankelijk van je oven – ongeveer 15 minuten. Voor het pureren van de aardappelen verhit je de melk en een pan. Aardappelen pureren en klaar!

Deze ovenschotel kun je ook heel goed voorbereiden. Maak de dag van te voren en bewaar in de koelkast. Verwarm de schotel dan in een voorverwarmde oven of stel je oven in op regenereren en gebruik eventueel een voedselthermometer, zodat je zeker weet of alles goed verwarmd is.


Recept: Boerenkool ovenschotel met gehakt

Hoofdgerecht
voor 2 personen
Voorbereiden:
25 minuten
Bereiden:
25 minuten
Totale tijd:
1 uur of 1 uur en 20 minuten

Ingrediënten

  • 400-500 g kruimige aardappelen
  • 400 g gesneden boerenkool
  • 200 g rundergehakt
  • 1 rode ui
  • 3 teentjes zwarte knoflook (ik gebruikte deze gepelde knoflook)
  • 1/8 tl venkelzaad
  • Snuf nootmuskaat
  • 4 el tomatenpassata
  • 3 el roomboter
  • 250 ml volle melk
  • Peper en zout

En verder

Bereiding

Heb je een stoomoven, stoom de aardappelen en de puree dan tegelijk in ca. 15 minuten.

Kook de aardappelen, giet af in een vergiet. Verwarm ongeveer de helft van de melk in de pan en pureer de aardappelen er in met de pureeknijper of voeg de aardappelen weer toe aan de melk en gebruik de pureestamper. Voeg 1 eetlepel boter toe en meng alles goed. Breng op smaak met zout, nootmuskaat en voeg, als dat nog nodig is wat extra melk toe voor een romige puree.

Kook de boerenkool ongeveer 5 minuten, giet af in een vergiet en laat goed uitlekken.

Terwijl de aardappelen koken (of stomen) bereid je het gehakt. Snipper de rode ui en smoor in een koekenpan met een scheutje olie. Voeg een teentje fijn gesneden zwarte knoflook toe. Als de ui zacht begint te worden kan het gehakt erbij. Bak rul en meng er venkelzaad, nootmuskaat, zout en flink wat peper aan toe. Voeg er tenslotte de tomatenpassata aan toe. Meng goed en zet apart.

Verwarm de grill van de oven op 220oC (of 200oC hetelucht).

Smelt 2 eetlepels boter in een pannetje en voeg er 2 teentjes zwarte knoflook aan toe. Dit gaat het makkelijkst met de knoflookpers, dan zijn ze al bijna gepureerd. Laat smelten.

Schep de boerenkool in de ovenschaal en meng er 1 eetlepel van de knoflookboter door. Druk goed aan. Verdeel het gehakt er over en tenslotte de puree. Verdeel de overige knoflookboter over de puree.

Plaats de schaal in de oven en laat in ca. 10 minuten een kleurtje krijgen en goed verwarmen.

Bereid je de schotel voor zet hem dan vanuit de koelkast in de nog koude oven, stel de temperatuur in op 200oC (of 180oC hetelucht) en laat in ca. 30-40 minuten verwarmen.

Pin de foto van de Boerenkool ovenschotel met gehakt

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Boerenkool, maar dan anders in een ovenschotel met gehakt, aardappelpuree en zwarte knoflook. Prima voor te bereiden en de volgende dag alleen nog maar opwarmen in de oven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s