Gevulde kruidnoten (pepernoten)

Een recept voor kruidnoten (of pepernoten zoals ik ze noem) mag natuurlijk niet ontbreken. Alleen worden deze kruidnoten gevuld met zelf gemaakte marsepein en dat maakt ze nóg lekkerder!

Het is weer de tijd van het jaar: Sinterklaas is aangekomen en de kruidnoten (en ander snoep) vliegen je om de oren. Nu ben ik van mening dat de pepernoten/kruidnoten niet al in de herfstvakantie in het schap hoeven te liggen, maar van de andere kant…
Voor de foodblogswap (de maandelijkse receptenruil tussen bloggers) werd ik gekoppeld aan het blog van Simone van Fit en Puur. Simone is gewichtsconsulente en plaatst vooral gezondere recepten die vaak glutenvrij, lactosevrij en met minder suiker zijn. Tijdens het bladeren door haar website kwam ik de met marsepein gevulde kruidnoten tegen en ik wist meteen wat ik wilde maken! Marsepein is eigenlijk amandelspijs zonder ei, Het staat al lang op mijn lijstje om zelf eens te maken, maar ik houd niet van overdaad (denk aan met marsepein ingepakte taart) en daarom leken de gevulde kruidnoten perfect voor een eerste poging.

Een recept voor kruidnoten (of pepernoten zoals ik ze noem) mag natuurlijk niet ontbreken. Alleen worden deze kruidnoten gevuld met zelf gemaakte marsepein en dat maakt ze nóg lekkerder!
Een recept voor kruidnoten (of pepernoten zoals ik ze noem) mag natuurlijk niet ontbreken. Alleen worden deze kruidnoten gevuld met zelf gemaakte marsepein en dat maakt ze nóg lekkerder!

Voor de kruidnoten wilde ik mijn eigen recept gebruiken, maar dat blijk ik dus nog niet te hebben, zelfs niet onder de naam pepernoten. Dan maar eens aan de slag en meteen maar maken. Ga je liever voor de gezondere variant, gebruik dan het recept van Simone. Hetzelfde geldt voor de marsepein waarvoor ik suiker gebruik in plaats van honing.

Het is nogal een uitdaging om alle kruidnoten even groot te maken. Zoals je wel kunt zien is dat niet gelukt ;-P. Voor gevulde kruidnoten is de uitdaging natuurlijk dubbel, want ook de vulling is niet exact van dezelfde maat. Maar och, dat maakt het in ieder geval duidelijk dat ik ze niet in de winkel gekocht heb. Ze variëren in maat van redelijk normaal tot XXL. Maar lekker zijn ze gelukkig allemaal!

Marsepein maak je makkelijk zelf

Natuurlijk kun je marsepein kant en klaar kopen. Heb je geen tijd of zin om het zelf te maken, koop dan een goede kwaliteit en bedenk: echte marsepein is niet wit (teken van veel suiker). Zelf maken is echt niet moeilijk en bovendien weet je dan wat er in zit, namelijk een gelijke hoeveelheid amandelen en suiker. Plus een beetje water om het tot een pasta te kneden. Marsepein wordt het lekkerst als je deze een nacht in de koelkast laat “rijpen”. Dus wil je aan de slag, begin dan met de marsepein. Een keukenmachine of foodprocessor is trouwens wel makkelijk als je zelf aan de slag wilt gaan.

Het kruidnotendeeg kun je eventueel ook al een dag eerder maken. De kruidnoten bakken het best als het deeg koud is, anders loop je de kans dat ze uitlopen tot dikke plakken en dat wil je natuurlijk niet.


Recept: Gevulde kruidnoten

Zoet / koekjes
voor ca. 60 stuks
Voorbereiden:
30 minuten
Bereiden:
2 uur
Totale tijd:
ca. 3 uur

Ingrediënten

Voor de kruidnoten

 • 250 g zelfrijzend bakmeel
  of 250 g bloem + 2 tl bakpoeder
 • 150 g ongezouten koude roomboter
 • 125 g donkere basterdsuiker
 • 1,5 el speculaas- en koekkruiden
 • 50-60 ml melk
 • ½ tl zout

Voor de marsepein

 • 150 g amandelen
 • 150 g kristalsuiker
 • enkele druppels water (bijna een theelepel)

En verder

 • Keukenmachine

Bereiding

Voor de marsepein
Gebruik gepelde amandelen voor de marsepein. Je kunt ook bruine amandelen nemen en deze van hun vliesje ontdoen. Breng in een steelpan water aan de kook, dompel de amandelen 5-10 tellen onder. Giet af in een vergiet. Leg de amandelen op een handdoek, pak de punten bij elkaar en maak er een pakketje van. Wrijf de schilletjes eraf.

Hak de amandelen grof en doe ze samen met de suiker in een keukenmachine. Laat pulserend of anders telkens kort draaien, zodat de noten niet te warm worden. Voeg dan enkele druppels water toe. Laat weer draaien. Herhaal dit tot je een stevige pasta hebt. Kneed door en vorm tot een blok. Verpak en leg minimaal 24 uur in de koelkast.

Voor het deeg
Meng alle ingrediënten voor het deeg in een keukenmachine of doe het met de hand. Vorm er een plak van, verpak in plasticfolie en laat minimaal een half uur, maar liever langer, koelen in de koelkast.

Verwarm de oven voor op  180oC (160oC hetelucht).

Vorm deeg en marsepein tot balletjes, waarbij de deegballetjes iets groter moeten zijn. Rol hiervoor deeg en marsepein uit tot een rol en snijd deze in stukjes. Is de marsepein te droog, dan kun je dit oplossen door je handen nat te maken en het nog eens door te kneden.

Druk een deegballetje plat tot een schijfje. Strooi eventueel wat bloem op je werkblad als het wat plakkerig is. Leg er een balletje marsepein op en vouw het deeg eromheen. Rol tussen je handen glad.

Leg een vel bakpapier op de bakplaat en verdeel de deegballetjes erover in schuine rijen. Houdt ongeveer de doorsnede van ruim 1 balletje afstand. Het deeg zal tijdens het bakken nog rijzen.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de kruidnoten ongeveer 12-15 minuten. Laat ze niet te donker worden, want dan worden ze te hard en droogt de marsepein erg uit. Haal de kruidnoten uit de oven en laat goed afkoelen. Houd er rekening mee dat de marsepein erg heet is mocht je meteen willen proeven. Ook zal het deeg tijdens het afkoelen nog knapperig worden.

Tip: bak je de kruidnoten in twee keer, houd er dan rekening mee dat de bakplaat dan al heet is. Ik begon met 180oC, maar dat was voor de tweede portie echt te heet. Stel daarom de temperatuur voor de 2e ronde op 170oC en bak de pepernoten eventueel iets langer.

Bewaar de afgekoelde kruidnoten in een afgesloten bus.

Pin de foto van de Gevulde kruidnoten (pepernoten)

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Een recept voor kruidnoten (of pepernoten zoals ik ze noem) mag natuurlijk niet ontbreken. Alleen worden deze kruidnoten gevuld met zelf gemaakte marsepein en dat maakt ze nóg lekkerder!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s