Vegetarische pasta carbonara met courgette

Deze vegetarische versie van de pasta carbonara is zó lekker dat je het vlees echt niet mist. Het spek wordt hierbij vervangen door courgette. Gebruik je verse pasta, dan kun je ook snel aan tafel.

Pasta carbonara is een heerlijk eenvoudig gerecht. Er staat natuurlijk een recept voor op mijn blog, maar dat is niet vegetarisch, want spek. Zoekend naar een vega variant kwam ik op de socials diverse recepten tegen waarbij het spek is vervangen door courgette. Dat leek me een goed idee, dus ik ging ermee aan de slag. Het resultaat mag er zijn, dat is een ding dat zeker is!

De dun gesneden courgette wordt met zout en smaakmakers eerst bruin gebakken in olie. Dat zorgt er voor dat de groente extra veel smaak heeft en je het spek echt niet mist. Heerlijk als hoofdgerecht, maar natuurlijk ook heel geschikt als feestelijk voorgerecht.

Deze vegetarische versie van de pasta carbonara is zó lekker dat je het vlees echt niet mist. Het spek wordt hierbij vervangen door courgette. Gebruik je verse pasta, dan kun je ook snel aan tafel.
Deze vegetarische versie van de pasta carbonara is zó lekker dat je het vlees echt niet mist. Het spek wordt hierbij vervangen door courgette. Gebruik je verse pasta, dan kun je ook snel aan tafel.

Hoewel ik fan ben van pasta carbonara moest ik de eerste keren dat ik het maakte over een drempeltje stappen vanwege het rauwe ei dat gebruikt wordt. En ja, ik weet dat het ei gaart door de warme pasta die je toevoegt, maar toch. Vaak mengde ik er eerst wat heet water door en dan (met de pan op het vuur) alles door de pasta met als resultaat pasta met roerei. Zo zonde van al het werk!

Daarom als tip: laat de eidooiers op kamertemperatuur komen. Rasp de kaas zo fijn mogelijk, dan smelt hij makkelijker. Laat de courgette even afkoelen voor je ze door het ei-kaas-mengsel mengt, anders heb je alsnog roerei.

Gebruik alleen de eidooier voor een romige saus

Nadat ik laatst de Swiss meringue maakte, hield ik eidooiers over. Zonde om niet te gebruiken natuurlijk, dus gaan de eidooiers in een roerei, of maak ik er mayonaise mee. Op zoek naar andere bereidingen las ik dat je ook met alleen de eidooiers een carbonara kunt maken. Goed plan! Het werkt perfect, de saus heeft een goudgele kleur en smaakt heerlijk romig.

Gebruik je verse pasta, dan is dit gerecht zó klaar, maar heb je die niet in huis dan kun je ook prima gedroogde pasta gebruiken.

Vóór alles terug de pan in gaat giet ik een scheutje witte wijn in de pan om eventuele aanbaksels op te lossen. Je kunt dit ook achterwege laten en de wijn vervangen door een drupje citroensap en rasp door de pasta te mengen.

Maak met de eiwitten die je overhoudt de Swiss meringue of schuimpjes!


Recept: Vegetarische pasta carbonara met courgette

Hoofdgerecht
voor 2 personen
Voorbereiden:
5 minuten
Bereiden:
15 minuten
Totale tijd:
20 minuten

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 3 eidooiers
  • 60 g Peccorino of Parmezaanse kaas
  • ca. 2 el olijfolie
  • peper + zout
  • naar smaak chilivlokken
  • 1 teentje knoflook
  • 1 schaal verse pasta (spaghetti, tagliatelle of andere pasta)
  • droge witte wijn

En verder:

Bereiding

Snijd de courgette op de mandoline in dunne plakjes (denk aan 1 à 2 mm). Verhit een flinke scheut olie in een ruime koekenpan. Plet het knoflookteentje en voeg toe samen met chilivlokken naar smaak. Laat zachtjes smoren voor enkele minuten en verhoog dan de temperatuur.

Als de olie heet is bak je de courgette in delen. Misschien moet je wel in 2 rondes bakken, dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de koekenpan. Gooi je alle courgettes tegelijk in de pan, dan sudderen ze gaar maar zullen ze minder makkelijk kleuren. Dus, begin met een laagje courgettes en bestrooi ze met zout. Keer halverwege. Zijn ze goudbruin en gaar vis dan uit de olie en bak de tweede helft. Nu weet je hoe lang het duurt en kun je daarop het koken van de pasta afstemmen.

In de tussentijd rasp de kaas op een fijne rasp. Roer de eidooiers met de kaas los in een kom.
Voeg dan bijna alle courgette toe, maar houdt ook wat achter voor de garnering. Meng alles goed.

Kook de pasta in gezouten water (het water moet naar de zee smaken). Schep er een kopje kookwater uit en houd dat apart. Schep de pasta met een schuimspaan in een zeef en zet apart (niet koud spoelen!). Het kookwater gebruik ik om de borden voor te verwarmen.

Giet eventueel wat van de olie uit de koekenpan als het te veel voor je is. Zet het vuur hoog, voeg een scheutje witte wijn toe aan de pan en roer eventuele aanbaksels los. Draai het vuur nu uit. Dan kan de uitgelekte pasta erbij en tenslotte het carbonara-mengsel. Waarschijnlijk is de saus erg dik, voeg dan wat van het kookwater toe in delen, meng goed en ga door tot je tevreden bent. 

Gooi het water weg en droog de borden. Verdeel de pasta en maal er nog wat peper over, garneer met de achtergehouden courgette en eventueel nog wat extra kaas.

Serveer meteen met een glas witte wijn 😉 en een salade.

Pin de foto van de Vegetarische pasta carbonara met courgette

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Deze vegetarische versie van de pasta carbonara is zó lekker dat je het vlees echt niet mist. Het spek wordt hierbij vervangen door courgette. Gebruik je verse pasta, dan kun je ook snel aan tafel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s