Bietenravioli met pastinaakchips

Een feestelijk voorgerecht als deze bietenravioli met pastinaakchips is niet alleen geschikt voor de kerst, het kan bij elk feestelijk etentje. Het fijne is dat je dit helemaal kunt voorbereiden, zodat je op de dag zelf alleen nog maar de borden hoeft op te maken. Relaxed, toch?

Een feestelijk voorgerecht als deze bietenravioli met pastinaakchips is niet alleen geschikt voor de kerst, het kan bij elk feestelijk etentje. Het fijne is dat je dit helemaal kunt voorbereiden, zodat je op de dag zelf alleen nog maar de borden hoeft op te maken. Relaxed, toch?

Een feestelijk voorgerecht als deze bietenravioli met pastinaakchips is niet alleen geschikt voor de kerst, het kan bij elk feestelijk etentje. Het fijne is dat je dit helemaal kunt voorbereiden, zodat je op de dag zelf alleen nog maar de borden hoeft op te maken. Relaxed, toch?
Een feestelijk voorgerecht als deze bietenravioli met pastinaakchips is niet alleen geschikt voor de kerst, het kan bij elk feestelijk etentje. Het fijne is dat je dit helemaal kunt voorbereiden, zodat je op de dag zelf alleen nog maar de borden hoeft op te maken. Relaxed, toch?

Rode bieten ravioli vullen

Deze ravioli vul ik met zachte geitenkaas met honing. De geitenkaas combineert heerlijk met het aardse van de bieten, het kruidige van de basilicumolie en de sinaasappelrasp. Ben je geen fan van geitenkaas, dan kun je natuurlijk ook een andere vulling nemen. Denk bijvoorbeeld aan ricotta met citroen en basilicum. Een andere mogelijkheid is feta-creme. Ik maakte dit eerder als een dip, maar voeg je wat minder water toe dan is de dip minder vloeibaar en zeker geschikt als vulling. En tenslotte is er nog labneh, die je op smaak brengt met tuinkruiden. Labneh is uitgelekte Griekse yoghurt en je kunt er prima balletjes van draaien.


Recept: Bietenravioli met pastinaakchips

Voorgerecht
voor 2 personen
Voorbereiden:
45 minuten
Bereiden:
15 minuten
Totale tijd:
1 uur

INGREDIËNTEN

 • 2 grote gekookte of gepofte rode bieten
 • 1 pastinaak
 • 6 schijfjes zachte geitenkaas (bijv. deze of met honing)
 • 2-4 plakjes bladerdeeg
 • olijfolie
 • peper en zout

Voor de basilicumolie

 • 250 ml olijfolie
 • 1 bosje basilicum

Voor de garnering

 • 1 el basilicumolie
 • handje hazelnoten
 • rasp of zest sinaasappelschil
 • 6 basilicumblaadjes

En verder

 • mandoline of dunschiller
 • bakkwastje
 • bakplaat met bakpapier
 • zesteur

BEREIDING

Voorbereiden (dit kan ook een dag eerder)

Verwarm de oven voor op 180oC (160oC hetelucht).

Schil de pastinaak en snijd in de lengte in dunne plakjes met de mandoline, of als je die niet hebt, met een dunschiller of kaasschaaf. Kwast in met een olijfolie en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met een beetje zout. Rooster de pastinaak in ca. 10 minuten tot ze goudbruin zijn. Let op dat ze niet zwart worden! Laat afkoelen op een rooster.

Verhoog de temperatuur van de oven naar 200oC (180oC hetelucht).

Voor de bladerdeeg sterren:
Maak de bovenkant van 2 plakjes bladerdeeg nat en leg op elk een tweede plakje. Steek met een stervorm 4 sterren (of meer) uit het bladerdeeg. Leg ze op een vel bakpapier. Kwast de bovenkant in met wat olie en strooi er (zwart) sesamzaad over.
Bak in de oven ca. 10 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat afkoelen op een rooster.

Voor de basilicumolie:
Was en droog de basilicum. Pluk de blaadjes (houd er 6 achter voor de garnering) en doe deze met de olijfolie in een blender. Laat draaien tot een dikke olie. Giet in een schone pot of fles met een dop.

Dep de bieten droog als dat nodig is en snijd ze dan in dunne plakken van ca. 2-4 mm dikte. Je hebt 12 plakjes nodig, gebruik die van het midden van de biet (dan zijn ze wat groter). De plakjes die je niet nodig hebt, kun je gebruiken voor een salade.
Draai elk geitenkaas tot balletjes van ongeveer 2 cm.

Borstel de sinaasappel goed schoon onder de kraan en droog. Trek met een zesteur reepjes, of gebruik een dunschiller en snijd elk schilletje in smalle reepjes. Zorg dat je niet het bittere witte deel van de schil meeneemt.

Rooster de hazelnoten – als dat nodig is – in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Laat afkoelen en hak ze grof.

Tot hier kun je het gerecht voorbereiden. Bewaar in afgesloten bakjes in de koelkast (behalve de olie en de hazelnoten). Haal op tijd uit de koelkast, zodat de bieten en geitenkaas weer op kamertemperatuur zijn.

Opmaken van de borden

Leg op elk bord 3 plakjes biet, daarop een bolletje geitenkaas en dek af met een plakje biet. Druk de randen voorzichtig een beetje aan. Bestrooi met een beetje peper en zout.

Voor een heldere basilicumolie kun je deze zeven met behulp van een metalen koffiefilter of een heel fijn zeef. Maar je kunt ook prima de olie gebruiken zoals hij is. Druppel op elk bord ongeveer een halve lepel olie en eventueel wat druppels sinaasappelsap.
Garneer met de sinaasappelschil, een blaadje basilicum, de gehakte hazelnoten en de pastinaakchips. Leg op de rand van elk bord 1 of 2 bladerdeegsterren.

Pin de foto van de Bietenravioli met pastinaakchips

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Een feestelijk voorgerecht als deze bietenravioli met pastinaakchips is niet alleen geschikt voor de kerst, het kan bij elk feestelijk etentje. Het fijne is dat je dit helemaal kunt voorbereiden, zodat je op de dag zelf alleen nog maar de borden hoeft op te maken. Relaxed, toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s