9 Recepten voor wat extra weerstand

Om je weerstand op peil te houden, heb je naast vitamine C en D nog andere vitamines nodig. Zo is vitamine A ook belangrijk voor je weerstand, evenals vitamine B6, B12 en foliumzuur. Er zijn zelfs mineralen die je natuurlijke afweer ondersteunen. Dat zijn zink, koper, ijzer en selenium. We hebben negen gerechten voor je uitgezocht die veel van deze voedingsstoffen bevatten.

Gastblogger Annemiek van Puur Figuur, verzamelde voor mij deze recepten van mijn blog en keek naar de voedingswaarden, met name naar vitaminen en mineralen voor extra weerstand.
Om je weerstand op peil te houden, heb je naast vitamine C en D nog andere vitamines nodig. Zo is vitamine A ook belangrijk voor je weerstand, evenals vitamine B6, B12 en foliumzuur. Er zijn zelfs mineralen die je natuurlijke afweer ondersteunen. Dat zijn zink, koper, ijzer en selenium. We hebben negen gerechten voor je uitgezocht die veel van deze voedingsstoffen bevatten. 

1. Gevulde snackpaprika’s 

Wist je dat paprika’s ontzettend veel vitamine C bevatten? Deze groente bevat maar liefst drie keer zoveel van deze vitamine als een sinaasappel. Ook vind je in paprika andere weerstandsvitamines en mineralen. Denk aan vitamine A, ijzer en koper. 
Met gevulde paprika’s als voorgerecht of snack zit je dus goed als het om je weerstand gaat. De zongedroogde tomaatjes in dit recept leveren eveneens wat vitamine C en andere weerstandsvitamines. 

Wist je dat paprika’s ontzettend veel vitamine C bevatten? Deze groente bevat maar liefst drie keer zoveel van deze vitamine als een sinaasappel. Ook vind je in paprika andere weerstandsvitamines en mineralen. Denk aan vitamine A, ijzer en koper. 
Met gevulde paprika’s als voorgerecht of snack zit je dus goed als het om je weerstand gaat. De zongedroogde tomaatjes in dit recept leveren eveneens wat vitamine C en andere weerstandsvitamines. 

2. Shakshuka 

vitamines en mineralen voor een goede weerstand. Ten eerste zitten er paprika’s in, die rijk zijn aan vitamine C. Ook tomaten leveren vitamine C en andere vitamines en mineralen die je weerstand ondersteunen. Peterselie is rijk aan ijzer, dat eveneens goed is voor je immuunsysteem.

Shakshuka is niet alleen een heerlijk kruidig lunchgerecht. Deze maaltijd levert ook veel vitamines en mineralen voor een goede weerstand. Ten eerste zitten er paprika’s in, die rijk zijn aan vitamine C. Ook tomaten leveren vitamine C en andere vitamines en mineralen die je weerstand ondersteunen. Peterselie is rijk aan ijzer, dat eveneens goed is voor je immuunsysteem.

3. Gevulde portobello’s met noten en geitenkaas 

Dit gerecht is een feestje voor je smaakpapillen én voor je weerstand. Portobello’s leveren namelijk vitamine B6, B12 en folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur). Dit zijn allemaal vitamines die je weerstand ondersteunen. 
Ook zink, koper en ijzer vind je in deze grote champignons. Samen met selenium dragen deze mineralen bij aan een sterke weerstand. Met de paranoten krijg je nog een grote dosis van dit laatste mineraal binnen. 
Cashewnoten en hazelnoten voegen een behoorlijke portie koper en daarnaast andere weerstandsverhogende vitamines en mineralen toe.

Dit gerecht is een feestje voor je smaakpapillen én voor je weerstand. Portobello’s leveren namelijk vitamine B6, B12 en folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur). Dit zijn allemaal vitamines die je weerstand ondersteunen. 
Ook zink, koper en ijzer vind je in deze grote champignons. Samen met selenium dragen deze mineralen bij aan een sterke weerstand. Met de paranoten krijg je nog een grote dosis van dit laatste mineraal binnen. 
Cashewnoten en hazelnoten voegen een behoorlijke portie koper en daarnaast andere weerstandsverhogende vitamines en mineralen toe. De zongedroogde tomaatjes leveren vitamine A en C, die eveneens goed zijn voor je natuurlijke afweer tegen ziekteverwekkers. 

4. Tagliatelle met sardines 

behoorlijk wat vitamine D, dé weerstandsvitamine bij uitstek. Paprika en tomaten voegen nog vitamine A en C toe. Ook tijm en oregano dragen hun steentje bij aan onze weerstand doordat zij het mineraal ijzer bevatten. 

Een heerlijk gerecht met de rijke smaak van sardines. Deze vissoort levert ook nog eens behoorlijk wat vitamine D, dé weerstandsvitamine bij uitstek. Paprika en tomaten voegen nog vitamine A en C toe. Ook tijm en oregano dragen hun steentje bij aan onze weerstand doordat zij het mineraal ijzer bevatten. 
Kies de volkoren variant van tagliatelle om meer vezels binnen te krijgen. Ook deze voedingsstoffen dragen namelijk bij aan een sterke weerstand en eveneens aan een gezond gewicht. 

5. Vispotje met groenten en sojasaus 

Dit vispotje levert niet alleen een heerlijke smaak op, maar ook tal van weerstandvitamines. Wat dacht je bijvoorbeeld van vitamine A, B6, B12, C, D en foliumzuur? Daarnaast zijn er nog een aantal weerstandsmineralen in dit lekkere gerecht te vinden. 

Dit vispotje levert niet alleen een heerlijke smaak op, maar ook tal van weerstandvitamines. Wat dacht je bijvoorbeeld van vitamine A, B6, B12, C, D en foliumzuur? Daarnaast zijn er nog een aantal weerstandsmineralen in dit lekkere gerecht te vinden. 

6. Vega (tonijn)salade van kikkererwten 

ekkere salade levert veel vitamine B12 op. Nori bevat namelijk een behoorlijke hoeveelheid van deze vitamine. In kikkererwten vind je bovendien alle weerstandsmineralen en daarnaast ook nog vitamine A, B6 en foliumzuur. 

Deze lekkere salade levert veel vitamine B12 op. Nori bevat namelijk een behoorlijke hoeveelheid van deze vitamine. In kikkererwten vind je bovendien alle weerstandsmineralen en daarnaast ook nog vitamine A, B6 en foliumzuur. 

7. Pompoensoep met rode linzen 

Een heerlijke soep met een twist die ook nog eens weerstandsverhogende vitamines en mineralen bevat. Pompoen levert vitamine A en daar voegt winterwortel nog eens een grote portie van deze vitamine aan toe. 
Garneer je de soep met pompoenpitten, dan krijg je ook nog zink binnen. Nigellazaad en sumac zijn eveneens goed voor je weerstand. Dat komt doordat ze tal van krachtige antioxidanten bevatten. Linzen zijn rijk aan ijzer en koper en voegen ook nog B-vitamines toe. 

Een heerlijke soep met een twist die ook nog eens weerstandsverhogende vitamines en mineralen bevat. Pompoen levert vitamine A en daar voegt winterwortel nog eens een grote portie van deze vitamine aan toe. 
Garneer je de soep met pompoenpitten, dan krijg je ook nog zink binnen. Nigellazaad en sumac zijn eveneens goed voor je weerstand. Dat komt doordat ze tal van krachtige antioxidanten bevatten. Linzen zijn rijk aan ijzer en koper en voegen ook nog B-vitamines toe. 

8. Stoofschotel met gehakt, groenten en cacao 

ofschotel met gehakt, groenten en cacao levert veel weerstandsvitamines en -mineralen op. Allereerst levert gehakt het mineraal ijzer en voegt cacao zink toe. De groenten bevatten diverse vitamines die je weerstand een lekkere oppepper geven. 

Deze smakelijke stoofschotel met gehakt, groenten en cacao levert veel weerstandsvitamines en -mineralen op. Allereerst levert gehakt het mineraal ijzer en voegt cacao zink toe. De groenten bevatten diverse vitamines die je weerstand een lekkere oppepper geven. 

9. Traybake van wintergroenten 

een sterke weerstand. Zo krijg je met pastinaak behoorlijk wat vitamine C en folaat binnen. Wortelen zijn een uitermate goede leverancier van vitamine A. 
Kies je voor spruitjes, dan levert dat lekker veel vitamine C op. Venkel bevat van tal van vitamines en mineralen in kleine hoeveelheden. Het beste combineer je alle groenten tot een smakelijk geheel, want zo krijg je verschillende weerstandsverhogende voedingsstoffen binnen.

Wintergroenten leveren in dit koude seizoen precies de voedingsstoffen die je nodig hebt voor een sterke weerstand. Zo krijg je met pastinaak behoorlijk wat vitamine C en folaat binnen. Wortelen zijn een uitermate goede leverancier van vitamine A. 
Kies je voor spruitjes, dan levert dat lekker veel vitamine C op. Venkel bevat van tal van vitamines en mineralen in kleine hoeveelheden. Het beste combineer je alle groenten tot een smakelijk geheel, want zo krijg je verschillende weerstandsverhogende voedingsstoffen binnen. 

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Om je weerstand op peil te houden, heb je naast vitamine C en D nog andere vitamines nodig. Zo is vitamine A ook belangrijk voor je weerstand, evenals vitamine B6, B12 en foliumzuur. Er zijn zelfs mineralen die je natuurlijke afweer ondersteunen. Dat zijn zink, koper, ijzer en selenium. We hebben negen gerechten voor je uitgezocht die veel van deze voedingsstoffen bevatten.

One thought

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s