
Zoetzuur bij de maaltijd is niet alleen lekker, het is ook goed voor de spijsvertering. Ken je de rode bieten uit glas? Ze smaken meestal licht zoetzuur met iets gebonden kookvocht. Mijn idee van zoetzuur is heel anders, daarom maak ik zeker het zoetzuur van bieten liever zelf. Helemaal niet moeilijk en een wereld van verschil! Alles wat je nodig hebt zijn gepofte of gekookte rode bieten, een smaakvolle azijn en even geduld. Want dat is wel een voorwaarde: het duurt even voordat de smaken zijn ingetrokken.


Zelf zoetzuur maken van rauwe groenten
Je kunt zoetzuur maken van gegaarde groenten, die zijn meestal meteen te eten en bewaar je niet al te lang. Maar probeer het ook eens met rauwe groenten! Groenten kun je snijden of raspen en gaan met kruiden of specerijen een een weckglas of jampot. Dan breng je azijn met suiker aan de kook en giet dit in het glas. Hiermee dringen de smaken snel in de groenten en kun je ze ook langer bewaren. Sluit luchtdicht af en laat een weekje op smaak komen. Denk aan ingemaakte rode kool, rode ui, courgette, worteltjes en zelfs de schil van watermeloen! Er kan heel veel en het is ook nog eens leuk om te doen.
Recept: Zoetzuur van rode bieten
Bijgerecht voor 2 personen | ||
Voorbereiden: 5 minuten | Bereiden: 10 minuten | Totale tijd: 15 minuten + 1 uur |
INGREDIËNTEN
- 2 kleine of 1 grote gekookte of gepofte rode biet
- 1 el rode azijn (bijv. framboos/venkel van Tromp en Rueb)
- ½ el honing
- 1 of 2 tl water
- peper en zout
BEREIDING
Pof of kook je de bieten zelf, dan kun je ze alvast op smaak brengen met zout en kruiden. Dat is zeker lekkerder! Schil de bieten als dat nodig is en snijd ze in blokjes.
Proef de bietjes, zodat je weet of je zout moet toevoegen aan je dressing. Gepofte rode bieten zijn meestal wat droger dan de gekookte exemplaren. Dan kun je ook een lepel olie in plaats van water aan de dressing toe te voegen. Het water dient alleen om de dressing te verdunnen, zodat je het beter kunt mengen met de bieten. Nu houd ik wel van een zuurtje, dus voor mij is een eetlepel honing prima. Begin eventueel met een halve eetlepel azijn, dun kun je altijd nog wat extra toevoegen.

Meng de ingrediënten voor de dressing en schep het door de groente. Proef op smaak en voeg eventueel nog wat azijn of zout toe.
Laat een paar uur op smaak komen.
In de koelkast – in een afgesloten pot – enkele dagen houdbaar.
Serveertip: de bietjes zijn ook lekker in een gemengde salade

Pin de foto van Zoetzuur van rode bieten
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.
