Rode kool salade met halloumi

Een winterse salade zoals deze rode kool salade met halloumi en sinaasappel is heerlijk. Het knapperige van de kool, het zoete van de sinaasappel en het zoute van de halloumi combineren heerlijk samen. Alleen al vanwege de kleur ga je deze salade kiezen!

Een winterse salade is heerlijk voor bij de lunch, zeker als je er knapperig stokbrood bij eet. Maar deze rode kool salade met halloumi en sinaasappel doet het natuurlijk ook prima als bijgerecht. Het knapperige van de kool, het zoete van de sinaasappel en het zoute van de halloumi combineren heerlijk samen. Je zou het misschien niet zeggen, maar rode kool is prima te gebruiken in een salade. Al zou je alleen al door de kleuren voor deze salade vallen!

Voor de foodblogswap van deze maand werd ik gekoppeld aan het blog van Claudia: Claudia’s keuken. Claudia heeft 12 jaar in Griekenland gewoond en het is dus niet vreemd als de Mediterrane keuken haar favoriet is. Op haar blog sprongen meteen de rode kool salades er uit zoals het recept van de Rode kool lemon salade met halloumi. Ik verving de appel door sinaasappel en liet de paprika weg. De rode kool is daardoor echt de ster in deze salade.

Een winterse salade zoals deze rode kool salade met halloumi en sinaasappel is heerlijk. Het knapperige van de kool, het zoete van de sinaasappel en het zoute van de halloumi combineren heerlijk samen. Alleen al vanwege de kleur ga je deze salade kiezen!
Een winterse salade zoals deze rode kool salade met halloumi en sinaasappel is heerlijk. Het knapperige van de kool, het zoete van de sinaasappel en het zoute van de halloumi combineren heerlijk samen. Alleen al vanwege de kleur ga je deze salade kiezen!

Rauwe rode kool in een salade?

Misschien ben je sceptisch, dat was ik eigenlijk ook wel. Kool is een harde groente die, als je hem kookt, behoorlijk wat tijd nodig heeft. Vandaar dat ik twijfelde en voor de eerste “test” de rode kool 5 minuutjes stoomde in de stoomoven. Het resultaat was prima, maar toch miste ik er iets in. Vandaar dat ik de salade nog eens maakte en maar dan met rauwe rode kool. De kool heeft nu zeker meer bite, vergelijkbaar met spitskool, je hebt dus inderdaad wat te kauwen.

Het is wel zo dat rauwe kool lekkerder is als je hem zo dun mogelijk schaaft. Ik gebruik hier een mandoline voor – een stuk keukengereedschap waar ik echt niet zonder kan! Heb je die niet, gebruik dan een andere schaaf, of een kaasschaaf.

Ga je toch liever voor beetgaar gestoomde (lekkerder dan gekookt!) rode kool, dan heeft je dressing wat meer pit nodig. Houd daar rekening mee. De rest van de ingrediënten kun je hetzelfde houden.


Recept: Rode kool salade met halloumi

Salade
Voor 2 personen
Voorbereiden:
30 minuten
Bereiden:
10 minuten
Totale tijd:
40 minuten

INGREDIËNTEN

 • ¼ rode kool
 • 100 g halloumi (ongeveer)
 • 1 sinaasappel
 • ½ rode ui
 • 1 el hazelnoten
 • 1 lente-ui
 • ½ el kappertjes
 • ½ kropje baby-romaine sla
 • Snufje oregano
 • Peper en zout

Voor de dressing:

 • ½ el sinaasappelsap (vang het sap op van de sinaasappel)
 • 1 el rode wijn azijn (bijv. van Tromp en Rueb)
 • Peper en zout
 • 1 tl honing
 • 2 el olijfolie

En verder:

 • Mandoline of (kaas)schaaf
 • Grillpan + spatel

BEREIDING

Snijd met een scherp mes de schil inclusief het witte vel van de sinaasappel, snijd de sinaasappel in kwarten en die weer in plakjes. Vang het sap op en gebruik dit in de dressing. Zet apart.

Meng voor de dressing de honing met het sinaasappelsap en de azijn (begin eventueel met een halve eetlepel) en klop er dan de olijfolie door. Voeg een beetje peper en zout toe. Proef! Zuur genoeg? Zo niet, voeg dan nog wat extra azijn toe. Zet apart.

Schaaf de rode kool. Dit gaat het makkelijkst op een mandoline, maar een fijne (kaas)schaaf kan ook. Hoe dunner geschaafd, hoe lekkerder. Meng de dressing goed door de rode kool, zet apart en laat 15-30 minuten de smaken goed intrekken.

Snijd de halloumi in plakken van ongeveer ½ tot 1 cm dikte. Verdeel er wat olie over en bestrooi aan beide kanten met oregano. Zet apart.

Schaaf de rode ui in dunne ringen. Snijd de lente-ui in ringetjes. Spoel de kappertjes eventueel even en laat uitlekken.

Maak de salade op:
Verdeel de slablaadjes over het bord. Meng rode ui, sinaasappel en kappertjes door de rode kool en schep dit op de sla. Verdeel er de lente-uitjes over.

De halloumi wordt vlak voor het serveren gegrild. Laat je hem daarna te lang liggen, dan wordt hij zo taai als gummi (en dus minder lekker).

Verwarm de grillpan tot hij echt heel heet is. Rooster er eventueel even de hazelnoten in. Schep op een bordje om af te koelen, hak ze grof en verdeel dan over de salade.

Laat de halloumi eventueel een beetje uitlekken, zodat je niet teveel olie in de pan krijgt. Leg de plakken voorzichtig in de grillpan en grill gedurende enkele minuten. Ze hebben niet heel lang nodig, keer voorzichtig met een spatel.
Schep de halloumi op de rode kool. Serveer meteen!

Pin de foto van Rode kool salade met halloumi

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Een winterse salade zoals deze rode kool salade met halloumi en sinaasappel is heerlijk. Het knapperige van de kool, het zoete van de sinaasappel en het zoute van de halloumi combineren heerlijk samen. Alleen al vanwege de kleur ga je deze salade kiezen!

Ben je ook benieuwd naar andere winterse salades? Kijk dan eens naar deze recepten:

2 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s