
Tarte tatin kan zeker ook heel goed in een hartige variant. Nu weet ik zeker dat ik het recept voor witlof tarte tatin ooit geplaatst heb, met een heel lelijke foto (dat dan weer wel). Mogelijk dus verwijderd zonder back-up en dat is natuurlijk niet zo handig. Vandaar maar weer een nieuwe poging. De karamel die je maakt vormt een zoete tegenhanger tegen het bittere van de witlof en dat is echt heel erg lekker!


Witlof combineert goed met kaas en sinaasappel
Het geheime ingrediënt in deze witlof tarte tatin is sinaasappel, want dat doet het goed met de witlof en tijm. Verder gebruik ik walnoten erbij, maar je kunt ook andere noten gebruiken natuurlijk. Voor een extra feestelijke variant kun je vlak voor het serveren nog stukjes milde gorgonzola of geitenkaas over de tarte tatin verdelen.
Voor het deeg kies ik voor een rol vers bladerdeeg. Heb je nog plakjes bladerdeeg in de vriezer liggen, dan kan dat natuurlijk ook. Plak ze dan na het ontdooien met wat water aan elkaar tot ruim groter dan de vorm, zodat je het deeg goed kunt instoppen rond de witlof.
Recept: Witlof tarte tatin met walnoten en tijm
Hoofdgerecht voor 2 personen | ||
Voorbereiden: 30 minuten | Bereiden: 30 minuten | Totale tijd: 1 uur en 10 minuten |
INGREDIËNTEN
- 3 struikjes witlof
- 1 rol vers bladerdeeg (bijv. van Tante Fanny)
- 3 takjes tijm (alleen de blaadjes)
- 1 handje walnoten
- 80 ml sinaasappelsap (en evt. rasp)
- 1 el rode wijnazijn (bijv. van Tromp en Rueb)
- 80 g suiker
- 30 g ongezouten roomboter
En verder
- Rechthoekige bakvorm of quichevorm
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 200oC (180oC hetelucht).
Laat het bladerdeeg tot gebruik in de koelkast liggen. Gebruik je diepvries deeg, laat het dan in de koelkast ontdooien.
Was de witlof en droog goed. Halveer ze in de lengte en verwijder met een mesje de harde kern.
Smelt langzaam de suiker in een pan met dikke bodem. Voeg dan beetje bij beetje de boter toe en laat elk klontje eerst oplossen voordat je het volgende er bij doet. Blus dan voorzichtig af met de sinaasappelsap en de wijnazijn. Verhoog de temperatuur en laat ongeveer 5 minuten inkoken tot de saus stroperig is. Voeg dan de tijm toe en eventueel de sinaasappelrasp van een halve sinaasappel. Laat een beetje afkoelen, zeker als je een aardewerken bakvorm gebruikt.
Giet de stroop in de vorm. Leg de witlof er in met de snijkanten naar beneden en verdeel de noten ertussen.
Haal het bladerdeeg uit de koelkast, rol het uit en leg het op de witlof. Stop de randen goed in. Prik met een vork gaatjes in het deeg.
Plaats de bakvorm op een rooster in de oven en bak ca. 30 minuten tot het bladerdeeg goudbruin is en gaar. Je ziet dat de stroop langs de zijkanten opborrelt.
Haal de vorm uit de oven, zet op een rooster en laat 5 minuten rusten. Giet dan voorzichtig het vocht af in de steelpan. Kook dit in en geef de saus bij de tarte tatin.
Leg een plank of passend bord op de bakvorm en keer de tarte tatin in één beweging.
Voeg eventueel nog wat kaas toe. Serveer met een frisse salade.
Pin de foto van de Witlof Tarte Tatin
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.



