Mexicaanse bonensoep

Deze Mexicaanse bonensoep is een soep van restjes en de inhoud van mijn voorraadkast. Ik gooi niet graag iets weg en zo heb ik vaker nog wat restjes groenten liggen waar ik niet zo snel weet wat er mee te doen. De oplossing? Maak een maaltijdsoep! Nu eens niet de traditionele minestrone, maar een Mexicaanse variant. Ik maakte namelijk even geleden zelf Mexicaanse kruidenmix voor een gerechtje en daar had ik nog best wel wat van over. Heerlijk voor deze soep.

Deze Mexicaanse bonensoep is een soep van restjes en de inhoud van mijn voorraadkast. Ik gooi niet graag iets weg en zo heb ik vaker nog wat restjes groenten liggen waar ik niet zo snel weet wat er mee te doen. De oplossing? Maak een maaltijdsoep! Nu eens niet de traditionele minestrone, maar een Mexicaanse variant. Ik maakte namelijk even geleden zelf Mexicaanse kruidenmix voor een gerechtje en daar had ik nog best wel wat van over. Heerlijk voor deze soep.

Je kunt voor deze soep Mexicaanse of Tex Mex kruiden gebruiken, maar je kunt het ook prima zelf maken (kijk hier voor het recept). Dat is helemaal niet moeilijk. Vaak bevatten de kruidenmengsels uit de winkel veel zout, maar dat laat je gewoon weg. Een ander voordeel: ik ben voorzichtig met het toevoegen van chilipeper of -vlokken. Niet iedereen houdt van pittig eten, daarom voeg ik het meestal pas toe tijdens het koken. Dan kun je rekening houden met je eters en dat is weer mooi meegenomen. Wat je overhoudt kun je prima bewaren in een afgesloten (oud) kruidenpotje of jampotje.

Deze Mexicaanse bonensoep is een soep van restjes en de inhoud van mijn voorraadkast. Ik gooi niet graag iets weg en zo heb ik vaker nog wat restjes groenten liggen waar ik niet zo snel weet wat er mee te doen. De oplossing? Maak een maaltijdsoep! Nu eens niet de traditionele minestrone, maar een Mexicaanse variant. Ik maakte namelijk even geleden zelf Mexicaanse kruidenmix voor een gerechtje en daar had ik nog best wel wat van over. Heerlijk voor deze soep.

Een maaltijdsoep heeft ook koolhydraten nodig om goed te vullen. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld pasta, rijst of aardappel. In deze Mexicaanse soep had aardappel goed gesmaakt, maar ik koos voor riso. Riso is een mini pasta in de vorm van rijstkorrels. Het voordeel ten opzichte van rijst is dat ze niet uit elkaar vallen als je ze mee kookt in de soep. Zelfs niet de volgende dag!

Deze Mexicaanse bonensoep is een soep van restjes en de inhoud van mijn voorraadkast. Ik gooi niet graag iets weg en zo heb ik vaker nog wat restjes groenten liggen waar ik niet zo snel weet wat er mee te doen. De oplossing? Maak een maaltijdsoep! Nu eens niet de traditionele minestrone, maar een Mexicaanse variant. Ik maakte namelijk even geleden zelf Mexicaanse kruidenmix voor een gerechtje en daar had ik nog best wel wat van over. Heerlijk voor deze soep.

Smaakmakers in een vegetarische soep

Voor een vleesloze soep is het belangrijk goede smaakmakers te kiezen, anders is er niks aan. Een goede basis voor soep is natuurlijk bouillon en het lekkerst is het natuurlijk om zelf van groenten een goede bouillon te trekken. Niet moeilijk maar het kost een beetje tijd. Heb je die tijd niet, dan kun je natuurlijk voor andere smaakmakers gaan, zoals bouillonblokken. Van Maggi kreeg ik de nieuwe bouillonblokken om uit te proberen, ze zijn erg lekker, zelfs als een tussendoortje. Natuurlijk bevatten bouillonblokken zout, maar dat geldt ook voor de ouderwetse maggiblokjes of voor miso. Aan elke bouillon wordt zout toegevoegd, meestal gebruik ik een combinatie van miso en bouillonblokjes. Ik begin voorzichtig en voeg eventueel als dat nodig is nog iet meer toe. Ook lichte (zoute) sojasaus is heel geschikt om een soep net dat beetje extra te geven.


Recept: Mexicaanse bonensoep

Hoofdgerecht
voor 2 personen
Voorbereiden:
15 minuten
Bereiden:
30 minuten
Totale tijd:
45 minuten

INGREDIËNTEN

 • 1 sjalotje
 • 1 teentje knoflook
 • 2 tl Mexicaanse kruidenmix
 • 1 el tomatenpuree
 • 1 dunne prei
 • 1 dunne winterwortel
 • 1 rode paprika
 • ½ kopje riso
 • 1 blik tomaten
 • 2 maggiblokjes of 1 bouillonblok
 • ½ el miso
 • 1 blik of glas kidneybonen
 • 1 scheutje olie om in te bakken
 • Sriracha (pittige rode saus) naar smaak

BEREIDING

Verhit  in een ruime soeppan een scheutje neutrale olie. Snipper de ui en knoflook en fruit deze op een lage temperatuur tot ze zacht zijn.

Maak de overige groenten schoon en snijd in reepjes of blokjes (net wat je lekker vindt).

Als het sjalotje zacht is voeg je de Mexicaanse kruiden toe en laat deze even meebakken. Dan kunnen de overige groenten erbij. Verhoog de temperatuur en laat even bakken. Voeg de tomatenpuree toe en laat ook deze even mee bakken.

Dan het blik tomaten, de riso, de maggi- of bouillonblok en 1 liter water erbij doen. Breng aan de kook.

Schep een half kopje uit de pan, los hierin de miso op en schenk terug in de pan.

Laat zachtjes koken tot de groenten en de riso gaar zijn. Dit duurt 15 minuten tot een half uur en is afhankelijk van hoe groot je de groente gesneden hebt.

Voeg op het laatst de kidneybonen toe en laat deze door en door warm worden.

Proef de soep en voeg eventueel nog wat smaakmakers toe als peper en zout, of een scheutje maggi of sojasaus. Voor de liefhebbers is wat pit natuurlijk ook lekker in deze soep.

Smaakt de soep toch nog wat zuur door de tomaten, voeg dan wat suiker toe of een scheutje gembersiroop.

Serveer met stevig brood. TIP: De groenten kun je wisselen natuurlijk. Heb je nog restjes in de koelkast liggen, voeg die dan gerust toe. Fan van mais? Een klein blikje mais in deze soep is ook heerlijk!

Pin de foto van de Mexicaanse bonensoep

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Deze Mexicaanse bonensoep is een soep van restjes en de inhoud van mijn voorraadkast. Ik gooi niet graag iets weg en zo heb ik vaker nog wat restjes groenten liggen waar ik niet zo snel weet wat er mee te doen. De oplossing? Maak een maaltijdsoep! Nu eens niet de traditionele minestrone, maar een Mexicaanse variant. Ik maakte namelijk even geleden zelf Mexicaanse kruidenmix voor een gerechtje en daar had ik nog best wel wat van over. Heerlijk voor deze soep.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s