
Na de overstromingen in Limburg vorig jaar kocht ik via Boerschappen enkele flessen kersensap van een fruitbedrijf in Baarlo. Een deel van de oogst dreigde verloren te gaan en moest vroegtijdig geoogst worden, waarop besloten werd hiervan kersensap te maken. Het resultaat is behoorlijk friszuur kersensap moet ik wel zeggen. De kersen die gebruikt werden zijn morellen de lekkerste kersen voor Limburgse kersenvlaai! Ook als ze rijp zijn, smaken ze best wel zuur maar worden ze geoogst vóórdat ze rijp zijn, dan kun je je voorstellen dat dat zure er behoorlijk inhakt. Het is dan ook even de vraag wat met dit kersensap te doen.
Zelf limonadesiroop maken, leek me wel een goed plan voor de foodblogswap van deze maand. Op het blog van Hilde zag ik namelijk een recept voor rabarbersiroop. Het recept is eenvoudig, zeker als vruchtensap de basis van je siroop is. Het resultaat is een siroop die nog steeds een zuurtje heeft, maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van de hoeveelheid suiker die je toevoegt. Ik hou wel van dat zuurtje en zeker als je de siroop ook gebruikt bij een dessert (denk aan ijs of pudding) dan is dat echt heel lekker.


Citroenzuur voor de houdbaarheid
Wil je de limonadesiroop langer bewaren dan heb je citroenzuur nodig (dit is niet te vervangen door gewoon citroensap!). Citroenzuur is een natuurlijke stof (E330), een zuurteregelaar die ervoor zorgt dat je siroop lange tijd houdbaar is.
Voor een heldere limonadesiroop is het beter om het vruchtensap niet te koken. Je mengt dan het koude sap met de suiker. Voor mijn bereiding heb ik gekozen om minder suiker toe te voegen en het sap te verwarmen zodat de kaneel en kardemom ook hun smaak afgeven. Het citroenzuur heb ik weggelaten, maar dat betekent wel dat de houdbaarheid beperkt is. Dat is wel iets om rekening mee te houden!
Recept: Siroop van kersensap
Limonadesiroop Voor 1 flesje | ||
Voorbereiden: 5 minuten | Bereiden: 20-30 minuten | Totale tijd: ca. 35 minuten |
INGREDIËNTEN
- 0,75 l kersensap
- 150-200 g rietsuiker
- 3 kardemompeulen
- 1 kaneelstokje
En verder
- 1 gesteriliseerde fles met dop van ca. 400 ml
- 1 trechter
BEREIDING
Doe alle ingrediënten in een pan en breng langzaam aan de kook. Laat de suiker oplossen en het sap tot de helft ongeveer inkoken.
Proef of de siroop zoet genoeg voor je is. Als het sap erg zuur is, wil je misschien wat meer suiker toevoegen.
Je kunt er ook voor kiezen de siroop als vruchtensaus bij desserts (denk aan ijs of pudding) te gebruiken. Dan is het lekker als de saus wat dikker is. Laat dan nog iets langer inkoken. Maar let op dat de saus niet te ver gaat, dan wordt hij bitter.
Verwijder het kaneelstokje en de kardemompeulen. Giet de siroop in de fles en sluit deze af.
De siroop is in de koelkast beperkt houdbaar.
Pin de foto van de limonadesiroop van kersensap
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.
