
Met het oog op de lente een heerlijke frisse salade. De radijsjes zijn er weer evenals de veldsla. Gecombineerd met feta en noten heb je hiermee een gezonde maaltijdsalade. Een aantal van de ingrediënten voor de salade is niet afgewogen. Voeg zoveel toe als je lekker vindt. Ook de couscous in deze salade is meer een aanvulling dan het hoofdingrediënt. Gebruik meer of minder – of laat gewoon weg ;-).


Wat is er lekker in een salade?
Wat mij betreft kan er heel veel, neem de sla als uitgangspunt. Bij veldsla passen geen grove geroosterde groenten maar bijvoorbeeld eerder snoeptomaatjes, dun gesneden paprika, julienne gesneden wortel.

Daarbij kunnen zeker olijven ook heel lekker zijn. Neem een goede kwaliteit zwarte olijven (die zonder houtskool als kleurstof). Olijven met pit zijn het lekkerst, al is dat in een salade niet echt handig. Een uitzondering maak ik voor de grote groene Siciliaanse olijven – mild en zilt van smaak. Maar ik geef ze er dan het liefst apart bij.
Kaas is natuurlijk ook een goede smaakmaker. Ga voor feta, geitenkaas, geroosterde halloumi of gorgonzola. En voor de crunch wat noten zoals walnoten, hazelnoten of pecannoten… Alles kan en mag. Pijnboompitten gebruik ik zelden, maar dat kan natuurlijk ook.
Kijk ook eens hier voor meer informatie over de meest gezonde noten.
Recept: Salade met veldsla, feta, hazelnoten en radijs
Salade voor 2 personen | ||
Voorbereiden: 30 minuten | Bereiden: 5 minuten | Totale tijd: 35 minuten |
INGREDIËNTEN
- een zakje veldsla
- enkele radijsjes
- enkele snoeptomaatjes
- groene olijven en zwarte olijven
- kappertjes
- 1 lente-uitje
- feta
- hazelnoten
- ½ gele paprika
- 100 g couscous
- handje gemengde tuinkruiden
Voor de dressing
- 2 el olijfolie
- ½-1 el citroensap (en rasp)
- 1 tl honing
- peper en zout
- balsamicosiroop
En verder
- een kom voor het mengen van de salade
- een kom (of pan) met deksel
- een mandoline, fijne keukenschaaf (kaasschaaf werkt ook wel)
- een grote schaal of 2 borden
BEREIDING
Weeg de couscous af in een kom, voeg wat zout toe en eventueel wat gedroogde oregano. Breng water aan de kook en giet dit op de couscous, tot deze een halve centimeter onder water staat. Roer snel door met een vork en dek af met het deksel. Laat ca. 4 minuten wellen. Dit kun je eventueel ook al een dag eerder doen.
Rooster de hazelnoten eventueel nog in een droge koekenpan. Laat afkoelen.
Was de sla als dat nodig is en droog deze. Halveer de tomaatjes, snijd de lente-ui in ringetjes. Laat de olijven uitlekken. Spoel de kappertjes af en laat uitlekken.
Schaaf de radijsjes en paprika op de mandoline in flinterdunne plakjes.
Maak de tuinkruiden schoon en pluk de blaadjes van de takjes.
Meng voor de dressing de honing met een halve el citroensap, peper en zout en de olijfolie. Proef op smaak en voeg eventueel nog wat citroensap toe. Schep een eetlepel hiervan in de schaal. Meng alles behalve sla, kruiden, kaas en noten door de dressing. Leg de sla er bovenop.
Roer de couscous goed los met een vork en laat helemaal afkoelen. Verdeel eventueel al over een grote schaal of twee borden.
Meng alles vlak voordat je aan tafel gaat de salade en verdeel deze over de couscous. Garneer tenslotte met de kaas, hazelnoten, tuinkruiden en wat rasp van de citroen. Schenk er nog een sliertje balsamico siroop over.
Pin de foto van de Salade met veldsla, feta, hazelnoten en radijs
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.
