Yoghurtcake met appel en havermoutcrumble

Recepten voor cake heb je nooit genoeg! Deze yoghurtcake met een laagje appel en een crumble met havermout en amandelen is echt heerlijk. Het recept is makkelijk en kan eigenlijk niet mislukken.

Recepten voor cake heb je nooit genoeg! Deze yoghurtcake met een laagje appel en een crumble met havermout en amandelen is echt heerlijk. Het recept is makkelijk en kan eigenlijk niet mislukken. De appel gemengd met een beetje maizena leg ik in een laagje op het beslag niet alleen omdat ik dat lekkerder vind, maar ook zodat de cake niet te vochtig wordt. Bovendien bindt de maizena ook het vocht van de appel.
Normaal bak ik een grote cake alleen als we bezoek krijgen of zelf op bezoek gaan en iets lekkers mee willen nemen. Toch bleef er nog veel over en ik besloot deze stukken in te vriezen voor een later moment. Nog nooit gedaan, maar het pakte goed uit! De cake was na het ontdooien nog net zo lekker!

Recepten voor cake heb je nooit genoeg! Deze yoghurtcake met een laagje appel en een crumble met havermout en amandelen is echt heerlijk. Het recept is makkelijk en kan eigenlijk niet mislukken.
Recepten voor cake heb je nooit genoeg! Deze yoghurtcake met een laagje appel en een crumble met havermout en amandelen is echt heerlijk. Het recept is makkelijk en kan eigenlijk niet mislukken.

Welke bakvorm kiezen?

Ik bakte de cake in een rechthoekige “bakring”. Het handige van deze vorm is dat je hem kunt uitschuiven naar de benodigde maat. Zoals de naam het al zegt, is het alleen een ring, dus je vorm heeft geen bodem. Daarom kun je hem voor cake niet gebruiken zonder bakpapier. Daar is het beslag namelijk te vloeibaar voor en dan bestaat het risico dat de boel gaat lekken. Knip hiervoor 2 repen bakpapier op maat en zorg dat ze ook lang genoeg zijn zodat je ze over de rand kunt vouwen. Zet het papier vast met handige klemmetjes zodat het ook op zijn plaats blijft. Deze vorm plaats je op een bakplaat in de oven.
Heb je een bakvorm met bodem (rechthoekig of rond maakt niet uit), dan kun je hem natuurlijk ook bekleden met bakpapier. Dan weet je zeker dat de cake niet blijft plakken. Vet de vorm dan lichtjes in, zodat je bakpapier blijft plakken. Plaats de vorm dan op een rooster in de oven.

Zelfrijzend bakmeel of bloem?

In een oud recept zag ik dat voor het bakken van cake geen zelfrijzend bakmeel werd gebruikt maar bloem. Dat kan prima, zeker als je het basisrecept voor cake aanhoudt. Omdat voor deze cake de verhoudingen anders zijn, gebruik ik zelfrijzend bakmeel. Heb je dat niet in huis, dan kun je ook bloem gebruiken. Voeg daar dan wel een half zakje bakpoeder aan toe.


Recept: Yoghurtcake met appel en havermoutcrumble

Gebak
Voor ca. 16 stukken
Voorbereiden:
30 minuten
Bereiden:
1 uur
Totale tijd:
1,5 uur

INGREDIËNTEN

Voor de cake

  • 225 g ongezouten roomboter
  • 200 g fijne suiker
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g Griekse yoghurt
  • ¼ tl zout
  • 1 citroenrasp en sap

Voor de vulling

  • 2 kleine appels
  • ½ el maizena

Voor de crumble

  • 40 g boter in blokjes
  • 50 g bloem
  • 50 g havermout
  • 50 g basterdsuiker
  • 40 g amandelschaafsel

En verder

  • keukenmachine met vlinderhaak of handmixer met gardes
  • mandoline (voor het snijden van de appel
  • rechthoekige bakvorm van ca. 25×20 cm
  • bakpapier

BEREIDING

Weeg de ingrediënten af en laat op kamertemperatuur komen.

Bekleed een licht ingevette bakvorm met bakpapier.

Verwarm de oven voor op 185oC (of 175o hetelucht).

Begin met de crumble. Meng alle ingrediënten voor de crumble goed en wrijf tussen je handen tot een kruimelig deeg. Zet in de koelkast tot gebruik.

Klop voor het cakebeslag de boter met de suiker schuimig met een (stand)mixer. Voeg dan een voor een de eieren toe en meng telkens goed voor je een volgend ei toevoegt.

Spatel de yoghurt door het beslag, tegelijk met het citroensap en de citroenrasp en het vanille-extract.

Zeef het zelfrijzend bakmeel met het zout. Voeg dit in delen toe aan het beslag en spatel het erdoor.

Schep het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd in dunne plakjes en halveer deze. Houd een paar plakjes appel achter voor decoratie. Meng met het maizena en verdeel de appelplakjes over het cakebeslag.

Verdeel de crumble over de appel en leg er de laatste appelplakjes op.

Zet de bakvorm op een rooster in het midden van de oven. Verlaag de temperatuur naar 175oC (155o hetelucht) en bak de cake gedurende ca. 60 minuten. Controleer tegen het einde van de baktijd met een (saté)prikker of de cake gaar is. De prikker dient er schoon uit te komen. Laat eventueel iets langer bakken.

Laat de cake afkoelen in de vorm tot deze lauwwarm is. Laat verder afkoelen op een rooster.

Pin de foto van de Yoghurtcake met appel en havermoutcrumble

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Recepten voor cake heb je nooit genoeg! Deze yoghurtcake met een laagje appel en een crumble met havermout en amandelen is echt heerlijk. Het recept is makkelijk en kan eigenlijk niet mislukken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s