Dessert van romige ricotta met aardbeien

Dit romige dessert met aardbeien en koekjes maak je met ricotta en slagroom. Een dessert in een glaasje is altijd een fijne afsluiting van een etentje. De koekjes kun je natuurlijk ook kopen, dan ben je lekker snel klaar.

Desserts zijn vaak erg machtig en daarom houd ik wel van een dessert in een glaasje. Klein maar fijn. Voor dit dessert heb ik verse aardbeien gebruikt, koekjes gebakken en dit geserveerd met slagroom en ricotta. Door ricotta door de slagroom te mengen wordt het dessert iets minder zwaar en heeft het iets weg van tiramisu maar dan met fruit. Is het dessert voor volwassenen, dan zou je de koekjes met een vruchtenlikeur in plaats van aardbeiensap kunnen besprenkelen.
Voor de koekjes gebruikte ik een sloffendeeg dat ik nog in de vriezer had liggen. Je kunt natuurlijk best koekjes kopen, dan ben je ook nog sneller klaar.

Dit romige dessert met aardbeien en koekjes maak je met ricotta en slagroom. Een dessert in een glaasje is altijd een fijne afsluiting van een etentje. De koekjes kun je natuurlijk ook kopen, dan ben je lekker snel klaar.
Dit romige dessert met aardbeien en koekjes maak je met ricotta en slagroom. Een dessert in een glaasje is altijd een fijne afsluiting van een etentje. De koekjes kun je natuurlijk ook kopen, dan ben je lekker snel klaar.

Het lekkerst is dit dessert met vers fruit

Vers fruit maakt dit dessert lekker. Zoals hier met lekkere aardbeien. Ik kreeg een doosje Inspire aardbeien, een nieuw ras van Nederlandse teelt. Ze ruiken verrukkelijk en zijn stevig, daardoor kun je ze goed snijden. Geen aardbeien, geen probleem! Gebruik dan ander vers fruit uit het seizoen.


Recept: Dessert van romige ricotta met aardbeien

Dessert
Voor 4 personen
Voorbereiden:
30 minuten
Bereiden:
10 minuten
Totale tijd:
1 uur +10 minuten

INGREDIËNTEN

 • 200 ml slagroom
 • 3 tl suiker
 • 1/8 tl vanille-extract
 • 100 g ricotta
 • rasp van een halve limoen
 • 250 g verse aardbeien
 • 1 el poedersuiker

Voor de koekjes

 • 75 g ongezouten roomboter
 • 60 g witte basterdsuiker
 • 1/2 eidooier
 • snufje zout
 • 115 g (Zeeuwse) bloem
 • 5 g bakpoeder

En verder

 • Keukenmachine of handmixer
 • Deegroller
 • 4 glaasjes
 • Ronde uitsteekvorm (kleiner dan de glaasjes)
 • Spuitzak

BEREIDING

Voor de koekjes
Weeg de ingrediënten voor de koekjes af en laat op kamertemperatuur komen.

Meng boter, basterdsuiker en eidooier met een snufje zout tot een luchtige massa. Dit gaat goed in een standmixer met vlinder of een handmixer.

Zeef de bloem met het bakpoeder en meng met het botermengsel. Kneed snel tot een deeg. Druk plat en leg dit in plasticfolie verpakt ongeveer 30 minuten in de koelkast. Je kunt het deeg ook al eerder maken, het is in de koelkast 3 dagen houdbaar. De hoeveelheid deeg is te veel voor 4 desserts (8 koekjes). Je kunt het resterende deeg eventueel invriezen helemaal gebruiken. De koekjes zijn ook lekker zonder aardbeien en slagroom ;-).

Verwarm de oven voor op 180oC (160oC hetelucht).

Rol het deeg op een bebloemd aanrecht uit tot een dikte van 2 mm en steek er rondjes uit. Leg ze op een bakplaat met een vel bakpapier of siliconenmatje. Bak de koekjes ongeveer 5-10 minuten (afhankelijk van de dikte). Laat ze niet te donker worden. Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen en uitharden op een vlak oppervlak.

Maak de aardbeien schoon, houd er 4 apart en snijd de rest in blokjes. Meng in een kommetje met de poedersuiker. Schep de aardbeien in een zeef en hang dit boven een kommetje om het sap op te vangen.

Klop de slagroom stijf met de suiker en het vanille-extract. Meng er dan de ricotta door en de rasp van de limoen, dit kan kort met de garde. Let op dat je niet te lang doorgaat. Schep het ricottamengsel in een spuitzak.

Leg in elk schaaltje een koekje en besprenkel dit eventueel met wat van het aardbeiensap. Spuit er een laagje slagroom op, verdeel de aardbeien over de 4 glaasjes, leg er nog een koekje op. Spuit er nog een laagje slagroom op, gebruik nu een kartelmondje. Snijd de achtergehouden aardbeien 4 of 5 keer in, zodat je er een waaiertje mee kunt maken. Leg op elk glas een aardbei, garneer met wat limoenrasp en een blaadje munt.

Bewaar in de koelkast tot het serveren. Wil je de koekjes nog knapperig? Maak de desserts dan vlak voor het serveren.

Pin de foto van het Dessert van romige ricotta met aardbeien

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Dit romige dessert met aardbeien en koekjes maak je met ricotta en slagroom. Een dessert in een glaasje is altijd een fijne afsluiting van een etentje. De koekjes kun je natuurlijk ook kopen, dan ben je lekker snel klaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s