Basisrecept voor tomatensoep

Met een goed basisrecept voor tomatensoep kun je alle kanten uit. Maak er een tomaten-groentesoep van of een goed gevulde maaltijdsoep of gebruik het als basis voor een tomatensaus. Maak een extra portie en vries het in voor later.

Een basisrecept voor tomatensoep mag natuurlijk niet ontbreken. Dit recept is op zichzelf al heerlijk, maar je kunt hem makkelijk aanpassen naar een romige soep, een tomaten-groentesoep of een goed gevulde maaltijdsoep. Op de foto zie je de maaltijdsoep met veel groenten, limabonen en orzo, gegarneerd met een beetje pesto.
Voor tomatensoep heb je niet echt verse tomaten nodig. De tomaten in blik of gezeefde tomaten hebben vaak meer smaak omdat deze tomaten geplukt worden op het moment dat ze rijp zijn. Daarom zijn ze ook prima geschikt om er soep of tomatensaus mee te maken. Met gezeefde tomaten (die vind ik lekkerder dan de tomaten in blik) op voorraad heb je altijd iets achter de hand om een lekkere soep te maken.

Met een goed basisrecept voor tomatensoep kun je alle kanten uit. Maak er een tomaten-groentesoep van of een goed gevulde maaltijdsoep of gebruik het als basis voor een tomatensaus. Maak een extra portie en vries het in voor later.

Tomatensoep of tomatensaus

Dit recept is eigenlijk bedoeld als basis voor tomatensoep, maar je kunt er natuurlijk ook prima een tomatensaus mee maken. De kruiden zorgen voor veel smaak, de paprika brengt een licht zoetje mee. Voor saus heb je niet veel extra vocht nodig, begin met een half kopje en proef na 10 minuutjes. Wat natuurlijk ook handig is: je kunt de basis prima invriezen voor later. Maak het recept, gebruik de helft voor soep en vries de rest in. Haal hem de avond tevoren uit de vriezer (of ’s ochtends) en maak er soep of pastasaus van. Appeltje-eitje!


Recept: Basisrecept voor tomatensoep

Voorgerecht
Voor ca. 4 personen
Voorbereiden:
20 minuten
Bereiden:
25 minuten
Totale tijd:
45 minuten

INGREDIËNTEN

 • 1 kleine ui
 • 1 teen knoflook
 • ½ gele paprika
 • Kruiden:
  1 takje rozemarijn,
  2 takjes tijm alleen de blaadjes,
  ½ tl gedroogde oregano
 • ½ tl paprikapoeder
 • ½ bosje basilicum
 • 1 pak gezeefde tomaten
  of 2 blikken tomaten
 • 1 groentebouillonblok of 3 maggiblokjes
 • 1 tl suiker (eventueel)
 • olie om in te bakken

Voor tomaten-groentesoep:

 • ½ gele paprika, in dunne reepjes
 • enkele  bloemkoolroosjes, in dunne plakjes gesneden
 • 1 kopje doperwten (diepvries)

Voor een goed gevulde soep:

 • 1 blik limabonen, afgespoeld en uitgelekt
 • 60 g orzo

BEREIDING

De basis van dit recept is voor een eenvoudige tomatensoep. Door extra groenten en eventueel pasta (bijvoorbeeld orzo) maak je er een lekkere maaltijdsoep van.

Snijd de ui fijn, pers de knoflook. Snijd de paprika in dunne reepjes. Pluk de blaadjes van de basilicum en snijd de steeltjes fijn.

Verhit een scheutje olie en smoor hierin de ui, voeg na 2 minuten de knoflook toe. Als de ui zacht is kunnen de kruiden, de fijngehakte basilicum en het paprikapoeder erbij. Laat even mee bakken.

Voeg de gezeefde tomaten toe, 500 ml water en bouillonblok of de maggiblokjes.

Voor de tomaten-groentesoep kun je nu ok de andere helft van de paprika, de bloemkool en de doperwten toevoegen.

Breng aan de kook. Laat zachtjes ca. 10-15 min koken tot de groenten gaar zijn.
Proef op smaak. Soms zijn de tomaten zuur of bitter, voeg dan een beetje suiker toe.

Voor de goed gevulde soep voeg je tegelijk met de overige groenten ook de orzo toe. Je kunt natuurlijk prima een andere pastasoort gebruiken, maar houdt rekening met de kooktijd. Gebruik je liever vermicelli? Daarvoor geldt hetzelfde.

Aan het einde van de kooktijd kunnen de limabonen erbij om mee te verwarmen.

Eventueel kun je de soep binden met maizena als hij nog te dun is. Meng hiervoor 1 eetlepel maizena met koud water. Zet de pan even van het vuur en voeg het maizenapapje al roerend toe. Laat weer even aan de kook komen zodat de maizena bindt.

Scheur of snijd de basilicumblaadkes en voeg op het laatste moment toe aan de soep. Garneer de soep eventueel met wat pesto.

Pin de foto van het Basisrecept voor tomatensoep

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Met een goed basisrecept voor tomatensoep kun je alle kanten uit. Maak er een tomaten-groentesoep van of een goed gevulde maaltijdsoep of gebruik het als basis voor een tomatensaus. Maak een extra portie en vries het in voor later.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s