
Geniet jij ook zo van de lente? Laat het je dit voorjaar goed smaken met deze tien smakelijke en lichte gerechten. Je proeft de lente in de frisse salades en andere lekkere recepten.

1. Aardappelsalade met radijsjes, lente-ui en veldsla
Vier de lente met deze lekkere aardappelsalade. Je vindt er letterlijk alle lentegroenten in. De frisse en pittige smaken van deze groenten gaan goed samen met de zachte bite en het subtiele karakter van aardappels.
Mocht je deze lente de barbecue al aan hebben, dan kan deze salade ook heel goed. Hij is namelijk ook heerlijk als frisse en vullende salade bij een stukje vlees, vis of een vegaburger. Laat die warme en zonnige lentedagen maar komen!
Tip: als je minder koolhydraten wil binnenkrijgen, vervang de aardappels dan door zoete aardappels.
2. Salade met veldsla, feta, hazelnoten en radijs
Loopt het water je al in de mond? Deze heerlijke salade heeft de frisse smaak van veldsla, het pittige van radijs, het zout-romige en de lekkere bite van feta en het knapperige van hazelnoten.
Al deze ingrediënten zijn bovendien erg gezond. Veldsla en radijs leveren vezels en belangrijke vitamines en mineralen als vitamine A, C en K. Ook ijzer vind je in deze gezonde groenten.
Feta en hazelnoten voorzien je lijf van verzadigende eiwitten en vetten. Hazelnoten zijn daarnaast een goede bron van vezels en een prima leverancier van foliumzuur, vitamine E, koper en mangaan. Op je gezondheid!

3. Geroosterde paprika’s gevuld met rijst
In de lente heb je het wel gehad met zware winterkost. Ga voor deze lichte maaltijd van gevulde paprika’s. Paprika’s zijn bijzonder rijk aan vitamine C en dus heel gezond.
Tip: Als je zilvervliesrijst gebruikt voor dit gerecht, krijg je behoorlijk wat vezels binnen. Je kunt de rijst ook vervangen door bloemkoolrijst. Bijvoorbeeld als je minder koolhydraten wil binnenkrijgen omdat je aan het afvallen bent.
4. Spinaziesalade met honing-mosterd dressing
Als je in de lente zin krijgt in salades, maak dan vooral deze heerlijke spinaziesalade. Hij barst letterlijk van de lekkerste ingrediënten, zoals olijven en zongedroogde tomaatjes. Ook geitenkaas vind je in dit fantastische gerecht, net als avocado, kappertjes en mozzarella. Geniet ervan!
Tip: als je aan het afvallen bent, gebruik dan hüttenkäse in plaats van mozzarella. Deze kaassoort bevat namelijk minder calorieën en heeft net zo’n lekkere zachte bite als mozzarella.
5. Bleekselderijsalade met blauwe kaas
Nog een lekkere salade voor als je in het voorjaar verlangt naar frisse en lichte gerechten. De pittige smaak van blauwe kaas gaat goed samen met de smaak van walnoten, het lichtzoutige van selderij en het frisse van appel. Enjoy!

6. Thaise champignonsalade
Deze salade bestaat zowel uit warme als koude elementen en dat kan heerlijk zijn in de lente. Bijvoorbeeld op een frisse voorjaarsdag. De nog warme, gemarineerde champignons liggen op een bedje van romaine sla, cherrytomaatjes, komkommer en ui. Mmm!
Tip: gebruik kokosbloesemsuiker of palmsuiker in plaats van witte suiker, want dan krijg je meer gezonde voedingsstoffen binnen.

7. Koolhydraatarme salade-wrap
Romaine sla leent zich niet alleen voor een lekkere salade. Deze stevige slasoort kan ook heel goed als wrap. Vul hem met gerookte kipfilet, paprika, lente-uitjes, komkommer en andere lekkere ingrediënten.
Met een caesar-dressing of een frisse tuinkruidensaus erbij heb je een heerlijk en gezond koolhydraatarm lunchgerecht deze lente.

8. Rabarber-aardbeien crumble
De lente is het seizoen van de rabarber, dus geniet ervan. Maak bijvoorbeeld deze heerlijke crumble met rabarber-aardbeiencompote. Als je snelle suikers wil skippen en meer voedingsstoffen wil binnenkrijgen, gebruik dan kokosbloesemsuiker of palmsuiker.
Je kunt de crumble ook maken met volkorenmeel, dan krijg je meer vezels binnen. Speltmeel bevat minder verontreinigende stoffen dan tarwe, dus dat is ook een gezonde optie.
Als je aan het afvallen bent, kun je de crumble van havermout maken. Deze graansoort bevat relatief veel eiwitten en vezels, dus gaat goed samen met gewichtsverlies. De suiker vervang je in dat geval door stevia. Deze natuurlijke zoetstof is wel zoeter dan suiker, dus hou daar rekening mee.
9. Tuinerwtensoep met gerookte zalm en dille
Een groen soepje met tuinerwten kan met Kerst, maar doet het ook prima in de lente. Gerookte zalm en dille geven dit lekkere voorgerecht of hapje een heerlijke smaak.

10. Rauwe courgette salade met tomaat
Lekker fris en toch met een stevige bite. Dat is deze salade van rauwe courgette en tomaat.

Bij al je lenterecepten mogen witte asperges natuurlijk niet ontbreken. In dit artikel vind je 6 lekkere recepten met dit witte goud, zoals de salade met gegrilde asperges.
Pin deze foto van de 10 lekkerste recepten voor de lente
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Healthblogger Annemiek verzamelde voor mij deze recepten van mijn blog en zocht naar smakelijke en lichte gerechten.