Witlof ovenschotel met aardappelpuree

Deze witlof ovenschotel met aardappelpuree is een heerlijke maaltijd. De witlof wordt gewikkeld in ham, tenslotte nog een laagje kaas en dan de oven in. Prima voor te bereiden en dan alleen nog de oven in.

Witlof gebruik ik graag rauw, maar op een koude regenachtige dag is een ovenschotel natuurlijk ook heerlijk, zoals deze witlof uit de oven met rauwe ham, kaas en aardappelpuree.

Voor de foodblogswap van deze maand mag ik weer een recept van een medeblogger – Astrid van BonApetit – gebruiken en er een eigen draai aan geven. Astrid woont met haar gezin op een prachtige hoeve in het Limburgse Voerendaal. Naast de drukte van de boerderij, haar eigen bedrijf voor Fooddesign heeft Astrid ook nog tijd om lekker te koken en de recepten te delen via haar website. Ik koos voor haar Waanzinnige witlof stamppot uit de oven en maakte er mijn eigen versie van. Hiervoor haalde ik het recept min of meer uit elkaar: op de bodem van de ovenschaal de aardappelpuree, daarop gehalveerde witlof gewikkeld in rauwe ham en tenslotte een laagje geraspte kaas. De salieblaadjes heb ik ingekwast met wat boter zodat ze niet helemaal uitdrogen, maar je kunt ze eventueel ook weglaten.

Deze witlof ovenschotel met aardappelpuree is een heerlijke maaltijd. De witlof wordt gewikkeld in ham, tenslotte nog een laagje kaas en dan de oven in. Prima voor te bereiden en dan alleen nog de oven in.
Deze witlof ovenschotel met aardappelpuree is een heerlijke maaltijd. De witlof wordt gewikkeld in ham, tenslotte nog een laagje kaas en dan de oven in. Prima voor te bereiden en dan alleen nog de oven in.

Voor een vegetarische versie

In dit recept gebruik ik rauwe ham om de witlof in te wikkelen omdat ik dat een heel lekkere combinatie vindt. Je kunt de rauwe ham ook vervangen door gekookte ham, net wat je voorkeur heeft. Voor een vegetarische variant kun je de ham natuurlijk weglaten of eventueel vervangen door een vega ontbijtspek bijvoorbeeld.


Recept: Witlof ovenschotel met aardappelpuree

Hoofdgerecht
Voor 2 personen
Voorbereiden:
40 minuten
Bereiden:
10 minuten
Totale tijd:
50 minuten

INGREDIËNTEN

  • 4 struikjes witlof
  • 500 g aardappelen
  • 100 ml melk
  • 1 el roomboter
  • flinke hand geraspte jonge Goudse kaas
  • 8 plakjes landham of andere rauwe ham
  • salieblaadjes (eventueel)

En verder

  • Pureeknijper of -stamper
  • Passende ovenschaal

BEREIDING

Dit gerecht kun je ook prima de dag van te voren al voorbereiden. Zet de gevulde ovenschaal afgedekt in de koelkast en laat op kamertemperatuur komen voordat je hem in de oven zet. Gebruik een kernthermometer om te controleren of de schotel op temperatuur is (60-70oC is voldoende).

Halveer de witlof in de lengte en verwijder de harde kern. Stoom de witlof gaar in de stoomoven in 20 minuten. Of kook in water met zout, dat gaat natuurlijk ook prima.

Kook de aardappelen met zout, giet af in een vergiet. Verwarm de melk in de pan. Pureer de aardappelen met een pureeknijper of stamp ze fijn. Roer er dan de roomboter door.

Verwarm intussen de oven voor op 220oC (of 200oC hetelucht).

Proef de puree en breng eventueel nog op smaak met zout en nootmuskaat. Verdeel de puree in de ovenschaal.

Laat de witlof goed uitlekken, zeker als je hem kookt in water, anders wordt de puree te nat. Laat ietsjes afkoelen en wikkel dan elk half struikje in een plakje ham en leg op de puree.

Strooi de kaas over de witlof en leg er de salieblaadjes op. Zet de schaal ongeveer 10 minuten in het midden van de oven. Heeft je oven een grillfunctie, dan kun je deze na 5 minuten ook inschakelen om de kaas te laten kleuren. Zet de ovenschaal dan wel iets hoger in de oven.
Wanneer witlof of puree helemaal zijn afgekoeld, dan is 10 minuten in de oven niet echt voldoende. Verleng de oventijd dan met 10 minuten of gebruik een kernthermometer en laat de schotel verwarmen tot een temperatuur van 60-70oC).

Pin de foto van de Witlof ovenschotel met aardappelpuree

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Deze witlof ovenschotel met aardappelpuree is een heerlijke maaltijd. De witlof wordt gewikkeld in ham, tenslotte nog een laagje kaas en dan de oven in. Prima voor te bereiden en dan alleen nog de oven in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s