Roerbak van bloemkool, oesterzwammen en limabonen met een Oosters tintje

Dit roerbakgerecht van bloemkool met oesterzwammen en limabonen krijgt een Oosters tintje door toevoeging van baharat, beetje spicey en heel erg lekker. Het is echt niet moeilijk te maken en staat in een half uurtje op tafel. Serveer met een yoghurtdip, Libanees brood en een frisse salade.

Dit roerbakgerecht van bloemkool met oesterzwammen en limabonen krijgt een Oosters tintje door toevoeging van baharat, een beetje spicey en heel erg lekker. Het is echt niet moeilijk te maken en staat in een half uurtje op tafel. Je begint met de oesterzwammen lekker bruin te bakken. Daarna komt de bloemkool en tenslotte als deze beetgaar is voeg je de oesterzwammen en limabonen toe. Alles goed doorwarmen en je bent klaar.

Bloemkool is een dankbare groente. Je kunt er zoveel verschillende recepten mee maken dat ik er wel een verzameling aan zou kunnen wijden. Bloemkool staat hier niet elke week op het menu, maar als ik er een in huis haal dan eten we er vaak twee keer van. En zelden op de klassieke manier – je weet wel, met een papje.

Dit roerbakgerecht van bloemkool met oesterzwammen en limabonen krijgt een Oosters tintje door toevoeging van baharat, een beetje spicey en heel erg lekker. Het is echt niet moeilijk te maken en staat in een half uurtje op tafel. Serveer met een yoghurtdip, Libanees brood en een frisse salade.
Dit roerbakgerecht van bloemkool met oesterzwammen en limabonen krijgt een Oosters tintje door toevoeging van baharat, een beetje spicey en heel erg lekker. Het is echt niet moeilijk te maken en staat in een half uurtje op tafel. Serveer met een yoghurtdip, Libanees brood en een frisse salade.

Roerbak uit de oven?

Dit recept kun je ook prima in de oven bereiden. Verwarm hem op 200oC (180 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconenmatje. Bloemkool en oesterzwammen hebben ongeveer even veel tijd nodig in de oven. Meng ze met 2 theelepels baharat en olie, verdeel over de bakplaat en rooster ca. 10-15 minuten. Meng intussen de uitgelekte limabonen met 1 theelepel baharat en olie en bak ze de laatste 5 minuten mee.

Dit gerecht is lekker met Libanees brood of couscous, maar zeker ook met aardappelpuree. Als je het met brood of couscous eet, dan kun je er ook deze frisse yoghurtdip (vervang de specerijen door peterselie of oregano) bij maken, anders is het misschien wat droog.


Recept: Roerbak van bloemkool, oesterzwammen en limabonen

Hoofdgerecht
Voor 2 of 3 personen
Voorbereiden:
10 minuten
Bereiden:
20 minuten
Totale tijd:
30 minuten

INGREDIËNTEN

  • 500 g bloemkool
  • 150 g oesterzwammen
  • 1 blik (400 g) limabonen
  • 2-3 tl baharat
  • Olie om in te bakken
  • Peper en zout
  • Citroenrasp naar smaak

En verder

  • een wokpan of hapjespan
    met deksel

BEREIDING

Verdeel de bloemkool in heel kleine roosjes. Scheur de oesterzwammen in smalle reepjes. Giet de limabonen af in een zeef, spoel schoon met stromend water en laat uitlekken.

Verhit in een ruime wokpan of koekenpan een eetlepel olie en 1 of 2 theelepels baharat (ik hou van een beetje spicey dus gebruik er 2). Voeg als de olie heet is de oesterzwammen toe, bestrooi met wat zout en bak in ongeveer 5 minuten bruin en bijna gaar. Schep uit de olie met een schuimspaan en zet apart in een kom.

Voeg als dat nodig is nog een beetje olie toe en nog 1 theelepel baharat. Als de baharat begint te geuren kan de bloemkool erbij. Roerbak de bloemkool ongeveer 5 minuten op redelijk hoge temperatuur tot hij een beetje kleur begint te krijgen, draai dan het vuur ietsje lager. Voeg een half kopje heet water toe en wat zout en sluit de pan met een deksel. Laat de bloemkool beetgaar worden in ca. 5 minuten. Verwijder het deksel, draai het vuur weer hoog en voeg nu de limabonen en oesterzwammen toe.

Laat op hoog vuur alles door en door warm worden en bruin kleuren, maar let op dat het niet aanbrandt.

Proef en voeg eventueel nog wat peper en zout toe. Garneer met wat fijngesneden peterselie of munt en geraspte citroenschil.

Pin de foto van de Roerbak van bloemkool, oesterzwammen en limabonen met een Oosters tintje

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Dit roerbakgerecht van bloemkool met oesterzwammen en limabonen krijgt een Oosters tintje door toevoeging van baharat, een beetje spicey en heel erg lekker. Het is echt niet moeilijk te maken en staat in een half uurtje op tafel. Serveer met een yoghurtdip, Libanees brood en een frisse salade.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s