
Een van de pluspunten van het einde van de winter is dat ik weer volop geniet van salades. Deze roodlofsalade met granaatappel en appel is een perfect bijgerecht en ziet er alleen door de kleur al lekker uit. Roodlof is familie van de witlof en is het lekkerst in een salade. Je kunt hem ook wel warm eten door te grillen of even mee te bakken, maar dan verliest hij zijn mooie rode kleur.
Voor de foodblogswap (een receptenuitruil tussen bloggers) mocht ik iets kiezen van de website van Claudia van Claudia’s Keuken. Mijn keuze is gevallen op Claudia’s Witlofsalade met gerookte kip die er echt lekker uit ziet. Omdat ik geen vlees eet, heb ik de kip weggelaten uit de salade en de witlof vervangen door roodlof.


Bijgerecht of maaltijdsalade
Dit recept is lekker als bijgerecht, bijvoorbeeld bij een pastaschotel of een eenpansgerecht. Wil je er een maaltijdsalade van maken, voeg dan nog iets extra’s toe zoals bijvoorbeeld (gerookte) kip of gerookte forel. Ook kun je prima nog wat extra sla toevoegen. Denk aan rucola, baby-romaine sla of gemengde sla. Als je dan de honing-mosterd dressing maakt heb je zeker ook genoeg dressing. Wat je daarvan over houdt kun je overigens prima bewaren in een afgesloten flesje de koelkast.
Recept: Roodlofsalade met granaatappel en appel
Salade Voor 2-3 personen | ||
Voorbereiden: 15 minuten | Bereiden: 5 minuten | Totale tijd: 20 minuten |
INGREDIËNTEN
- 2 – 3 struikjes roodlof
- 1 kleine zoetzure appel, bijvoorbeeld Elstar
- 1 handje verse munt
- 1 halve granaatappel
- 1 eetlepel honing-mosterd dressing
Voor de dressing (als je hem zelf wilt maken)
- 1 tl honing
- 1 tl mosterd
- 1 el azijn
- 3 el extra vergine olijfolie
En verder
- Mandoline of schaaf
BEREIDING
Verwijder eventueel verlept blad van het roodlof, spoel onder stromend water schoon en laat uitlekken.
Halveer de granaatappel en verwijder de pitjes. Dit gaat het makkelijkste door de granaatappel boven een kom te houden en met een houten pollepel op de bolle kant te slaan. Op die manier vallen de pitjes er vanzelf uit. Eventuele vliesjes kun je dan makkelijk er tussen uit halen. Vang het sap ook op, dit kun je prima gebruiken in de dressing.
Halveer in de lengte en verwijder het harde deel met een mesje. Snijd dan met een scherp mes in smalle reepjes.
Was de appel en verwijder eventueel het klokhuis (ik doe dit niet altijd, maar vis er dan wel de pitjes uit). Schaaf de appel met de mandoline in zo dun mogelijke plakjes en halveer deze.
Maak een dressing van honing, mosterd, witte azijn en de olijfolie. Meng alles goed en breng op smaak met peper en zout.
Neem 1 eetlepel van de dressing en voeg eventueel ook het opgevangen sap van de granaatappel toe. Proef nog eens en voeg eventueel wat citroensap toe als het te zoet is. De rest van de dressing is goed houdbaar in de koelkast.
Schep de salade om met de dressing en garneer met de fijngesneden munt.
Pin de foto van de Roodlofsalade met granaatappel en appel
Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.
