Zo gaat je basilicumplant langer mee

Herken je dit: je koopt een basilicumplant en na een paar dagen is hij verwelkt of slap. Dat is zonde en echt niet nodig! Basilicum wordt in recordtijd opgekweekt, wat ook meteen de reden is waarom de plant zo kwetsbaar is. Jammer toch en daarom geef ik je graag mijn tips om langer te kunnen genieten van je basilicum.

Herken je dit: je koopt een basilicumplant en na een paar dagen is hij verwelkt of slap en daardoor niet meer lekker.
Dat is zonde en echt niet nodig! Het nadeel van de basilicumplant is, dat het niet één plant is, maar meerdere plantjes bij elkaar in een potje. Basilicum wordt in recordtijd opgekweekt, wat ook meteen de reden is waarom de plant zo kwetsbaar is. Jammer toch en daarom geef ik je graag mijn tips om langer te kunnen genieten van je basilicum. Vorig jaar had ik op een gegeven moment zelfs 3 flinke planten staan, waarvan we er één mee hebben genomen op vakantie en de andere twee hebben weggegeven.

Herken je dit: je koopt een basilicumplant en na een paar dagen is hij verwelkt of slap. Dat is zonde en echt niet nodig! Basilicum wordt in recordtijd opgekweekt, wat ook meteen de reden is waarom de plant zo kwetsbaar is. Jammer toch en daarom geef ik je graag mijn tips om langer te kunnen genieten van je basilicum.

Verpotten

Heb je geen grote hoeveelheid nodig voor een recept, dan kun je het beste de basilicum meteen verpotten. Neem hiervoor een ruime pot die rondom minimaal 2-4 cm groter is.

Vul de bodem met potgrond. Haal dan voorzichtig de basilicum uit de pot. Je zult zien dat het een en al wortel is. Meestal probeer ik bij het verpotten van een plant de wortels wat los te halen, maar dat zal je met de basilicum niet lukken. Zet de plantjes in de nieuwe pot en vul rondom met potgrond. Druk de grond een beetje aan. Zet de pot op een schaaltje en giet daar water bij. Liever niet bovenop water geven, daar kan de basilicum niet zo goed tegen.

Op de foto hieronder staan 3 potten basilicum. De achterste 2 zijn alleen in een grotere pot gezet, waarbij ik de basilicum van de rechter pot de rust gegeven heb om te groeien. Van de linkerpot heb ik al flink wat blad geoogst.

Herken je dit: je koopt een basilicumplant en na een paar dagen is hij verwelkt of slap. Dat is zonde en echt niet nodig! Basilicum wordt in recordtijd opgekweekt, wat ook meteen de reden is waarom de plant zo kwetsbaar is. Jammer toch en daarom geef ik je graag mijn tips om langer te kunnen genieten van je basilicum.

Heb je basilicum nodig? Pluk dan verdeeld over de plant van onder af de grootste blaadjes. Je zult zien dat er vanzelf weer nieuw blad komt.

Heb je alleen nog maar mini-blaadjes aan je basilicum, dan kun je overwegen om hem te stekken.

Stekken

Voor het maken van pesto heb je vaak veel basilicum nodig. Wat je dan het beste kunt doen is de takjes  bij de grond afknippen. Vervolgens pluk je de grote blaadjes er af waarbij je de laatste 2 kleine blaadjes in de top laat zitten.

Herken je dit: je koopt een basilicumplant en na een paar dagen is hij verwelkt of slap. Dat is zonde en echt niet nodig! Basilicum wordt in recordtijd opgekweekt, wat ook meteen de reden is waarom de plant zo kwetsbaar is. Jammer toch en daarom geef ik je graag mijn tips om langer te kunnen genieten van je basilicum.

Snijd het steeltje schuin af en zet het in een potje water. Ververs het water af en toe en je zult zien dat de stekjes uitlopen en wortels vormen. Als deze wat meer ontwikkeld zijn, kun je de basilicum in de potgrond zetten. Vul een potje met aarde, prik er met een ronde stok een gaatje in en steek daar voorzichtig het stekje in. Heb je een ruime pot, dan kun je daar prima meerdere stekjes in kwijt. Geef voldoende water zodat de grond vochtig is. Zet dan op een schaaltje en geef het water vervolgens daar op en niet op de aarde. Af en toe nevelen vinden ze ook prettig.

De kleine pot op onderstaande foto is basilicum van deze stekjes. Ze doen het zeker heel goed! Daar word je toch blij van?

Herken je dit: je koopt een basilicumplant en na een paar dagen is hij verwelkt of slap. Dat is zonde en echt niet nodig! Basilicum wordt in recordtijd opgekweekt, wat ook meteen de reden is waarom de plant zo kwetsbaar is. Jammer toch en daarom geef ik je graag mijn tips om langer te kunnen genieten van je basilicum.

Tip

Heb je nieuwe potgrond nodig? Overweeg dan potgrond te kopen op basis van kokos en niet turf. De turf die gebruikt wordt voor potgrond wordt niet altijd op een duurzame manier gestoken, wat niet best is voor de natuur. Kokos – het afval dan – is dan stukken beter. Controleer ook of je potgrond kunstmest bevat. Dit wordt namelijk vaak aan de goedkopere potgrond toegevoegd. Ook daar zijn weer betere alternatieven voor, goed voor de plant en beter voor het milieu.

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Herken je dit: je koopt een basilicumplant en na een paar dagen is hij verwelkt of slap. Dat is zonde en echt niet nodig! Basilicum wordt in recordtijd opgekweekt, wat ook meteen de reden is waarom de plant zo kwetsbaar is. Jammer toch en daarom geef ik je graag mijn tips om langer te kunnen genieten van je basilicum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s