Pasta Cacio e Pepe met cherrytomaatjes

Pasta Cacio e Pepe is een klassiek Italiaans recept met maar drie ingrediënten: pasta, kaas en peper. Daar geef ik dan ook weer graag een twist aan door er tomaatjes aan toe te voegen, gewoon omdat ik dat lekker vind. De basis is heel eenvoudig: al dente pasta, geroosterde zwarte peper en een deel van het kookwater en de kaas zorgen voor de saus. Klaar. De tomaatjes geven iets extra's aan deze pasta.

Pasta Cacio e Pepe is een klassiek Italiaans recept met maar drie ingrediënten: pasta, kaas en peper. Daar geef ik dan ook weer graag een twist aan door er tomaatjes aan toe te voegen, gewoon omdat ik dat lekker vind. De basis is heel eenvoudig: al dente pasta, geroosterde zwarte peper en een deel van het kookwater en de kaas zorgen voor de saus. Klaar.
Wij eten het graag als eenvoudig hoofdgerecht met een salade erbij op dagen dat ik eigenlijk geen zin heb om te koken. Want koken kun je dit bijna niet noemen toch?

Pasta Cacio e Pepe is een klassiek Italiaans recept met maar drie ingrediënten: pasta, kaas en peper. Daar geef ik dan ook weer graag een twist aan door er tomaatjes aan toe te voegen, gewoon omdat ik dat lekker vind. De basis is heel eenvoudig: al dente pasta, geroosterde zwarte peper en een deel van het kookwater en de kaas zorgen voor de saus. Klaar. De tomaatjes geven iets extra's aan deze pasta.

Hoofdgerecht of voorgerecht

In Italië wordt de maaltijd vaak gestart met een primo – een eerste gang. Deze primo bestaat vaak uit een pastagerecht. Na de primo volgt de secundo, de tweede gang. Dat is vaak vlees of vis met groenten erbij. Wil je nu eens iets anders als voorgerecht, dan kun je zeker deze pasta als primo geven. Dan is het voldoende voor 3 of 4 personen.

Mijn variatie met tomaatjes kun je natuurlijk prima aanpassen. Laat de tomaatjes achterwege voor een meer traditionele versie. Ook lekker is het om (gekookte) groene of witte asperges toe te voegen in plaats van de tomaten.
Voor een vega versie van dit recept kun je de roomboter vervangen door olijfolie en de Pecorino door een vegan variant (bijvoorbeeld van Violife).


Recept: Pasta Cacio e Pepe met cherrytomaatjes

Hoofdgerecht
Voor 2 personen
Voorbereiden:
5 minuten
Bereiden:
20 minuten
Totale tijd:
25 minuten

INGREDIËNTEN

  • 175 g spaghetti/linguine/tagliatelle
  • Klontje roomboter
  • 1 el zwarte peperkorrels
  • 75 g Peccorino kaas
  • 150 g cherrytomaatjes

Voor de garnering

  • Peccorino kaas
  • Zwarte peper
  • Basilicumblaadjes

En verder

  • Ruime koekenpan
  • Vijzel of deegroller

BEREIDING

In deze pasta gaat veel zwarte peper. Dat kan behoorlijk pittig worden. Gebruik de helft in de saus, proef op smaak en voeg eventueel nog extra toe.

Rasp de kaas zo fijn mogelijk, dan smelt hij straks beter. Zet een handje apart voor de garnering. Was de tomaatjes en halveer ze.

Breng water aan de kook voor de pasta en voeg zout toe. Kook de pasta volgens aanwijzingen op de verpakking iets korter dan al dente.

Plet de peperkorrels in de vijzel of gebruik een deegroller, ze mogen nog grof zijn (dus niet zo fijn als uit de molen).

Verhit de koekenpan en rooster de helft van de peperkorrels. De andere helft houd je apart. Haal de pan van het vuur.
Schep een half kopje kookwater van de pasta bij de peper en voeg de boter toe. Laat de boter smelten.

Proef de pasta en giet af als deze nog net niet al dente is. Bewaar het kookwater.

Zet de pan weer op het vuur, voeg de pasta toe en draai het vuur iets hoger. Schep telkens voorzichtig om. De pasta zal verder garen en de smaak van de peper opnemen. Verdeel de kaas over de pasta en de helft van de achtergehouden peper en laat deze al omscheppend smelten. Voeg de tomaatjes ook toe en laat deze mee verwarmen.

Controleer of de pasta niet te droog wordt. Voeg als dat nodig is nog een beetje kookwater toe. Proef op smaak. Misschien heb je nog wat extra boter of kaas nodig.

Verwarm de borden voor en verdeel de pasta er over. Garneer met de basilicumblaadjes, de overgebleven kaas en peper. Serveer meteen.

Pin de foto van de Pasta Cacio e Pepe met cherrytomaatjes

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Pasta Cacio e Pepe is een klassiek Italiaans recept met maar drie ingrediënten: pasta, kaas en peper. Daar geef ik dan ook weer graag een twist aan door er tomaatjes aan toe te voegen, gewoon omdat ik dat lekker vind. De basis is heel eenvoudig: al dente pasta, geroosterde zwarte peper en een deel van het kookwater en de kaas zorgen voor de saus. Klaar. De tomaatjes geven iets extra's aan deze pasta.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten en niets meer missen, schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief. Deze verschijnt niet vaker dan één keer per maand, dus je mailbox loopt zeker niet over.

Verwerken…
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s