Hummus, het basisrecept en met basilicum als smaakmaker

Dit basisrecept voor hummus is echt zó goed, je koopt nooit meer kant en klaar uit de winkel! Een goede hummus is zacht van smaak en dat houdt in dat je ook naar hartenlust kunt variëren met andere toevoegingen. Verrassend lekker is de toevoeging van basilicum aan het basisrecept. Lekker voor op de borrelplank, maar ook bij de lunch of een Oosterse maaltijd.

Vandaag deel ik twee recepten voor hummus: het basisrecept met topping en een hummus met basilicum. Het basisrecept is echt zó goed, je koopt nooit meer kant en klaar uit de winkel! Een goede hummus is zacht van smaak en dat houdt in dat je ook naar hartenlust kunt variëren met kruiden of specerijen.
Een tijdje geleden las ik over het maken van hummus, de oorsprong van het recept en hoe het gemaakt wordt. Nu ben ik niet altijd een fan van hummus geweest, de kant en klaar hummus uit de winkel vind ik gewoon niet lekker. Een tip die ik uit het artikel meekreeg, was dat er in het klassieke recept geen olijfolie wordt toegevoegd, maar het kookvocht van de kikkererwten.

Met dit in gedachten scrolde ik door de recepten van de website van Aan tafel bij Anna want het was weer tijd voor de foodblogswap, de maandelijkse receptenruil tussen foodbloggers. Daar kwam ik het recept tegen voor basilicum hummus en dat leek me wel wat!
De basilicum hummus was ook heerlijk en verrassend van smaak, goedgekeurd tijdens een lunch met mijn zus. Ik gebruikte de hummus van het basisrecept en voegde daar de basilicum aan toe. De Basilicum hummus van Anna is kruidiger, want zij gebruikt in haar recept ook komijn en koriander naast de basilicum.

Dit basisrecept voor hummus is echt zó goed, je koopt nooit meer kant en klaar uit de winkel! Een goede hummus is zacht van smaak en dat houdt in dat je ook naar hartenlust kunt variëren met andere toevoegingen. Verrassend lekker is de toevoeging van basilicum aan het basisrecept. Lekker voor op de borrelplank, maar ook bij de lunch of een Oosterse maaltijd.
Dit basisrecept voor hummus is echt zó goed, je koopt nooit meer kant en klaar uit de winkel! Een goede hummus is zacht van smaak en dat houdt in dat je ook naar hartenlust kunt variëren met andere toevoegingen. Verrassend lekker is de toevoeging van basilicum aan het basisrecept. Lekker voor op de borrelplank, maar ook bij de lunch of een Oosterse maaltijd.
Dit basisrecept voor hummus is echt zó goed, je koopt nooit meer kant en klaar uit de winkel! Een goede hummus is zacht van smaak en dat houdt in dat je ook naar hartenlust kunt variëren met andere toevoegingen. Verrassend lekker is de toevoeging van basilicum aan het basisrecept. Lekker voor op de borrelplank, maar ook bij de lunch of een Oosterse maaltijd.

De smaaktest

De vraag of je nu zelf kikkererwten moet weken en koken kan ik makkelijk beantwoorden. Dat is niet nodig! Koop bij voorkeur wel biologische kikkererwten, die zijn over het algemeen toch wel lekkerder. En – ook niet onbelangrijk – het kookvocht smaakt beter.

Daarnaast is ook de kwaliteit van de tahini of sesampasta niet onbelangrijk.
Het moet gezegd, dat deze versie van de hummus voor mij vele malen lekkerder is dan het andere recept met komijnzaad en koriander in Hummus, zelf gemaakt veel lekkerder, maar dat is een kwestie van smaak natuurlijk.

Als laatste nog een tip: probeer eens een pizza met hummus! Deze Vegetarische pizza met hummus, geroosterde paprika en geitenkaas is echt heerlijk en zou je ook goed als borrelhapje kunnen serveren.


Recept: Hummus het basisrecept en met basilicum

Dip of Broodbeleg
Voor 2 schaaltjes
Voorbereiden:
15 minuten
Bereiden:
10 minuten
Totale tijd:
25 minuten

INGREDIËNTEN

Voor de basis

 • 1 blik (bio) kikkererwten (uitlekgewicht 250 gram)
 • 75 g tahini (sesampasta) van een goede kwaliteit
 • ½ citroen voor het sap
 • ¼ tl zout

Voor de smaak

 • ca. 15 g basilicumblaadjes
  of
  ½ tl baharat (specerijenmengsel)
 • Olijfolie
 • Sesamzaadjes (naturel en zwart)

En verder

 • Keukenmachine of blender

BEREIDING

Giet een deel van het kookvocht van de kikkererwten af in een kommetje. Dit heb je nodig om de hummus wat smeuïger te maken.

Pureer de kikkererwten (hou wat achter voor de garnering) en tahini met de helft van het kookvocht tot een gladde puree in een keukenmachine. Zelf vind ik het lekker als de hummus glad is en zonder stukjes, maar heb je het liever wat grover dan kan dat natuurlijk ook.

Voeg de helft van het zout toe en de helft van het citroensap. Laat de machine nog even draaien en proef. Voor een wat zachtere hummus kun je nog meer kookvocht toevoegen en eventueel nog wat zout en citroensap.

Op smaak brengen

Proef je hummus. Wil je er verder geen smaakmakers aan toevoegen, dan ben je nu klaar. Maar je kunt er ook voor kiezen om de hummus op smaak te brengen met specerijen of basilicum.

Ik heb er voor gekozen om de helft op smaak te brengen met baharat, een oosters specerijenmengsel en de andere helft met basilicum. Schep de helft van de hummus uit de keukenmachine in een schaaltje.
Pureer de andere helft nu met de basilicumblaadjes tot een gladde massa. Breng op smaak met wat peper en eventueel nog citroensap en rasp. Schep in een schaaltje.

Maak met de bolle kant van een lepel een spiraal in de hummus. Garneer de basilicum hummus met sesamzaad, een sliertjes olijfolie, de achtergehouden kikkererwten en een basilicumblaadje.

Strooi de baharat over de naturel hummus, giet er dan een sliert olijfolie over en garneer je ook met witte sesamzaadjes en eventueel zwarte.Pin de foto van de Hummus het basisrecept en met basilicum

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Dit basisrecept voor hummus is echt zó goed, je koopt nooit meer kant en klaar uit de winkel! Een goede hummus is zacht van smaak en dat houdt in dat je ook naar hartenlust kunt variëren met andere toevoegingen. Verrassend lekker is de toevoeging van basilicum aan het basisrecept. Lekker voor op de borrelplank, maar ook bij de lunch of een Oosterse maaltijd.

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten en niets meer missen, schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief. Deze verschijnt niet vaker dan één keer per maand, dus je mailbox loopt zeker niet over.

Verwerken…
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s