Zwarte knoflook boter

Deze zwarte knoflook boter met verse kruiden is heerlijk op een stokbroodje. Zwarte knoflook is gefermenteerde knoflook waardoor de scherpe smaak en geur verandert. Denk hierbij aan de smaak van drop. En dat smaakt super als knoflookboter.

Knoflookboter of kruidenboter met verse kruiden doen het altijd goed als starter van de maaltijd of bij de borrelplank. In dit rijtje past ook prima de Zwarte knoflook boter. Zwarte knoflook is gefermenteerde knoflook. Hij ligt ongeveer 3 weken in de oven en hierdoor gaart hij en krijgt zijn zwarte kleur. Bijkomend voordeel is dat de knoflook zijn scherpe smaak en geur verliest en zelfs zoetig wordt. Denk hierbij aan de smaak van drop. En dat smaakt super als knoflookboter.

Ik maakte de zwarte knoflook boter op 2 manieren: nadat ik de boter luchtig heb geklopt heb ik voor de lichte boter de knoflook en kruiden met de hand er door gemengd. Voor de donkere boter heb ik de knoflook in de keukenmachine toegevoegd, waardoor de knoflook veel fijner gemalen wordt.

Even vooraf: ik heb ongezouten roomboter gebruikt. Hierdoor wordt de boter, ondanks het toevoegen van wat zout en citroensap toch nog vrij zoet. Dan is het lekker om wat zoutflakes over de plakjes roomboter te strooien bij het serveren. Een alternatief is het om gezouten roomboter te kopen. Dan heb je dat “probleem” opgelost.

Deze zwarte knoflook boter met verse kruiden is heerlijk op een stokbroodje. Zwarte knoflook is gefermenteerde knoflook waardoor de scherpe smaak en geur verandert. Denk hierbij aan de smaak van drop. En dat smaakt super als knoflookboter.
Deze zwarte knoflook boter met verse kruiden is heerlijk op een stokbroodje. Zwarte knoflook is gefermenteerde knoflook waardoor de scherpe smaak en geur verandert. Denk hierbij aan de smaak van drop. En dat smaakt super als knoflookboter.

Andere bereidingen met zwarte knoflook

Het is echt een goede aanvulling op gebakken champignons, maar denk zeker ook aan peulvruchten zoals kikkererwten of limabonen (link toevoegen). Ook lekker bij groenten, zoals bloemkool of tuinbonen of sperziebonen.
Omdat de zwarte knoflook zoet is, kun je hem zelfs toevoegen aan een pastasaus of tomatensoep om deze een zoetje mee te geven. Dan is het wel handig om de knoflook vooraf te pureren.
Maar maak je de knoflookboter, geef hem dan eens bij een biefstuk of een stukje kip, ook dat is erg lekker.


Recept: Zwarte knoflook boter

Hartige boter
Voor 1 schaaltje
Voorbereiden:
minuten
Bereiden:
minuten
Totale tijd:
minuten

INGREDIËNTEN

  • 125 g ongezouten of gezouten roomboter
  • 2-4 teentjes zwarte knoflook
  • zout en peper
  • citroen
  • evt. zoutflakes ter garnering
  • evt. 1-2 el verse of gedroogde tuinkruiden (denk oregano of basilicum, peterselie)

En verder

  • keukenmachine of messenbakje van de staafmixer
  • plasticfolie

BEREIDING

Denk na hoe je de boter wilt serveren: in plakjes (dan moet hij in de koelkast om op te stijven) of licht en luchtig waarbij de boter niet meer in de koelkast gezet wordt. Houd daar rekening mee bij de bereiding. Als je de boter in de koelkast wilt bewaren dan kun je deze op tijd bereiden. Hij heeft dan tijd nodig om op te stijven zodat je de boter vlak voor het serveren in plakjes kunt snijden.

Laat de roomboter goed zacht worden. Het beste haal je hem een halve dag tevoren uit de koelkast. Pel de knoflookteentjes als dat nodig is (je kunt ze ook gepeld kopen).

Gebruik je een keukenmachine doe dan de boter met een drupje citroensap in de kom met vlinderspatel en laat deze draaien tot de boter luchtig en licht van kleur is.

Heb je geen keukenmachine of staafmixer met messenbakje? Dan kun je dit ook prima met de hand maken, geen enkel probleem! Klop de boter met een drupje citroensap tot hij luchtig en licht van kleur is. Dit kan misschien ook met een mixer.

Voor de zachte knoflookboter

Maak een half uurtje voor het serveren, de boter gaat niet meer de koelkast in en zo kunnen de smaken goed intrekken.

Snijd de knoflook in stukjes, snijd verse tuinkruiden fijn en rasp wat van de citroenschil. Laat draaien tot alles gemengd is. Draai de knoflook niet helemaal fijn, het is wel leuk als je nog wat zwarte stukjes ziet. Proef even, misschien wil je nog wat knoflook toevoegen. Breng op smaak met zout en peper en een kneepje citroensap.

Voor de gekoelde knoflookboter (plakjes)

De donkere knoflook is gemengd met een keukenmachine, hier heb ik ook de kruiden en citroenrasp achterwege gelaten. De keukenmachine heb ik langer laten draaien, waardoor de knoflook fijner gemalen wordt en de boter donker kleurt.

Pin de foto van de Zwarte knoflook boter

Wil je het bericht opslaan? Bewaar deze foto dan op Pinterest, dan heb je hem altijd bij de hand.

Deze zwarte knoflook boter met verse kruiden is heerlijk op een stokbroodje. Zwarte knoflook is gefermenteerde knoflook waardoor de scherpe smaak en geur verandert. Denk hierbij aan de smaak van drop. En dat smaakt super als knoflookboter.

Andere bereidingen met zwarte knoflook

Het is echt een goede aanvulling op gebakken champignons, maar denk zeker ook aan peulvruchten zoals kikkererwten of limabonen (link toevoegen). Ook lekker bij groenten, zoals bloemkool of tuinbonen of sperziebonen.
Omdat de zwarte knoflook zoet is, kun je hem zelfs toevoegen aan een pastasaus of tomatensoep om deze een zoetje mee te geven. Dan is het wel handig om de knoflook vooraf te pureren.
Als inspiratie van links naar rechts: boerenkool, sperziebonen met champignons, lamsrack en een hartige galette. Klik op de foto om naar het recept te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s